vavřín



Stránky: 1,  2   
host - 132.221 (?) 
18.9.2007 21:46, zobrazeno: 28015x
Na jaře jsem si koupila sazenici vavřínu, celé léto byla v květníku v polostínu pod stromem. Sice moc nevyrostl - ze tří výhonků trochu jeden, zajímalo by mě co mám dělat přes zimu, jestli mám ten jeden výhonek zastřihnout aby vznikal pravidelný keřík nebo přesadit a do jak velkého květináče, protože ho prý musím přes zimu uklidit /další dotaz-jakou teplotu by přes zimu měl mít/. Jak rychle poroste v dalších letech, pokud se mi ho podaří udržet přes zimu. Čím hnojit, protože v létě jsem občas použila Kristalon a nevím jestli to bylo to pravé ořechové. Budu vděčná za každou radu.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 248.54 (?), 18.9.2007 23:20

Vavřín je keř, ale lze bez problémů vystříhat do tvaru stromku s kulatou korunkou. Sám mám doma 5 let starý vařín - nyní je to dva metry vysoká obluda s korunkou tvaru koule o průměru 70-75 cm. Mám jej ve velkém plastovém květináči (50 x 50 x 60 cm) s obyčejnou hlínou ze zahrady s příměsí písku.

Vavřín nevyžaduje zvláštní péči - stačí hnojit (prakticky čímkoliv tak á 2 měsíce, mimo doby co je ve sklepě) a dost zalévat. v Létě by snadno zaschnul.

Přes léto je mu nejlépe na zahradě, či balkóně (Pozor na zálivku!!!), není mrazuvzdorný - při prvních mrazících jde do chladného sklepa (k velkému oknu), zalévám jej opatrně, spíš méně, navíc 2-3 za zimu s delanem (proti plísním), ketrý aplikuji nejenom na list, ale i do zálivky. Jinak Vám hrozí, že vavřín zabije plíseň. (Což se mi jednou skoro stalo)

Jakmile pominou mrazy  jde ven, 3 rok jsem jej začal důsledně sříhat (měl tvar keře profilu velkého kyje), nemilosrdně jsem ostříhak 4-5 velkých větví a nechal jednu kolmou.

jakmile začnete tvarovat korunku, stačí na to označit si třeba barevnou páskou střed horunky na kmínku a tyčkou odměřovat poloměr a stříhat vše na jeho obvodě. Nesmíte přestřihovat listy - vypadá to ohavně. Výhoda vavřínu je  že můžete tvarovat i některé větvičky, které nerostou tam, kam chcete - stačí na to poplastovaný drát.

Zároveň pravidelně ulamujte u země rašící výmladky. Vavřín vám udělá radost, je velmi nenáročný.

PS. ještě k zálivce, vavřín má relativně tuhé listy, ale při nedostatečné zálivce je to bleskem vidět na mladých měkkých lístcích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 132.221 (?), 19.9.2007 14:36
Děkuji za rady a budu se snažit, aby mi nějaký rok vydržel. Používáte v kuchyni listy jako koření nebo i na čaj - prý působí proti vysokému tlaku, nebo na to musí být nějaký jiný? 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.54 (?), 20.9.2007 2:10
Ale na vaření - často, čerstvý je mnohem aromatičtější, než sušený.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 50.44 (?), 24.3.2009 14:13
Koupila jsem si malou sazenici vavřínu loni a letos přez zimu ho udolala plíseň. Můžete prosím sděit adresu, kde ho mohu koupi trochu větší, případně už tvarovaný? Děkuji za odověď J. Koloušková
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 216.225 (?), 13.5.2009 11:33

Jak vypadá plíseň na vavřínu? Mám vavřín na zasklené lodžii, za minulý rok skoro nepoporostl, letos na jaře několik výhonů zaschlo, jiné až na vrcholek také. Na listech nic moc nápadného, vypadá jak jen suchý, ale vody má stále dost. Na lodžii bývá dost horko, ale spíš až v létě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 13.5.2009 13:45

Lodžie není ideální místo pro přezimování, občas je na ní tepleji, než je pro vavřín zdrávo.

Add plíseň - trpí ji vavříny, přezimující ve vlhčím sklepě, nebo přelité.

Pomoc je jednoduchá, před vegetačním kliedem je postříkat namíchaným Baycorem, či Delanem a roztokem je vydatně i ZALÍT. Během zimy jednou opakovat - vavřín se jara dočká v dobré kondici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.5 (?), 6.6.2009 16:28

Dobrý den, já sehnal pěkný keřík cca 60cm za 350kč v Bauhausu, ale pozor většina rostlin tam sotva přežívá. Jěště že Laurus je takový držák:) Hezký den, D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Helenaval - (3) - 55.144 (?), 5.7.2009 9:29

Dobrý den. Mám koupený vavřín letos prvně a mám ho venku, ale zatím jsem s ním nic nedělala. Nevím, zda jsem měla po zakoupení nějak přesadit a nebo kdy poprvé. Je to mladá rostlinka (připojuji fotečku). Psal jste, že až třetím rokem jste stříhal důsledně- do té doby taky jen málo a nebo vůbec? Již předem děkuji za rady- chtěla bych vavřín úspěšně pěstovat- moc se mi líbí. Helena

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.6 (?), 19.10.2010 9:35
Zvažuji koupi Vavřínu-mám možnost mít velmi levně rostlinu-kež 3-4metry vysokou.Prodavačka mi tvrdila, že si ho můžu klidně zasadit do zahrady, že zimu přečká-v nížině-Hornomoravský úval. A teď se dočítám, že snese max -5, takže by mi asi zdechl, že. Lže mi ta prodavačka nebo existuje nějaká zimě odolná odrůda. Ten co mi nabízí se jmenuje vavřín vznešený. Díky za rady VLK
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika