Skvrny na stoncích růží



host - 167.52 (?) 
29.3.2016 10:02, zobrazeno: 4032x

Při stříhání růží jsem zjistila na stoncích dosti velké skvrny.Začínaly světlejší zelenou barvou a některé skvrny byly jako zaschlé, skoro cihlové barvy, až černé. Loni jsem zjistila na této růži na listech ze spoda zrzavé spory, které přecházely do černa. Stříkala jsem, ale výsledek nebyl valný. Prosím o radu, zda lze tuto růži ještě zachránit, nebo bude lepší ji spálit. Děkuji Dáda

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 111.26 (?), 29.3.2016 16:00

začnu od konce - zrzavé spóry na rubu listů - jedná se o rez růží. Po odtípnutí Baycoru je na ni doporučován Saprol.

- může být zapříčiněna podmínkami loňského roku, podmínkami zahrady/ umístěnín růže, přičemž letos se nemusí vyskytnout třeba vůbec. Někt. kultivary jsou na ni vnímavější.

- skvrny na stoncích jsou popsány poměrně vágně. Černé skvrny (u trnů, v rozvětvení) mohou být mrazová poškození. Nemusí v počátku být zčernalý celý stonek, v čase mu ale "dojde". I přes mírnou zimu se mrazová poškození vyskytují, růže dlouho nespaly + střídání tepla přes den a mrazu v noci v minulých měsících jim také moc neprospělo. 

- spíše ale předpokládám, že popisované skvrny jsou příznaky rakoviny růží (korová spála).  V podstatě máte na výběr.

- ušmiknout hned u země (min. 2 cm pod poslední skvrnou) a lze předpokládat, že u valné většiny růží dojde k vytvoření nových klacků.

- nechat být, to postižení má různá stádia (drobná krupička, skvrny, zdřevnatění s takovou prasklinou)  a pokud "skvrna/zdřevnatění" nepostihne víc jak polovinu průměru klacku on normálně kvete. Dá se odstranit až v dalších letech při zmlazování keře. Pokud pěstujete více růží, je možné, že ponechání přispěje k šíření na další keře.

V každém případě je po střihu záhodno vydesinfikovat nářadí.

Své takto postižené růže jsem zarovnala se zemí v loňském jaru, kromě jedné všechny přežily. Letos - až na pár zarputilců - mají klacky čisté.  Nová ložiska na růžích nepozoruji, pravdou je, že jsem si dávala velký pozor před zimou na mechanická poškození / i případná, např. křížení větví a pod. /

Květa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika