Sestříhat kokardu?



host - 48.212 (?) 
18.11.2015 7:16, zobrazeno: 7645x

Dobrý den, někde jsem četla, že kokarda se má po odkvětu hluboce sestříhat. Moje kokarda dosud hojně kvete a dnes pojedu před zimou na chalupu naposledy. Mám ji sestříhat?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 18.11.2015 8:57

Pokud má rostlina květenství, která odkvétají, začínající tvořit semena, vystříhejte je. Jinak bych jí jen zazimoval lopatou kompostu a nechal jí celou nadzemní hmotu. To co bude nad tím kopečkem může klidně omrznout a nic se nestane. Seříznutou může mráz poškodit hlouběji. Kokarda není jen jedna, u nás se pěstuje jak jednoletá (Gaillardia pullchela), tak trvalka (G. aristata). U vytrvalého druhu jsou některé odrůdy dosti citlivé a odejdou spíše na zimní přemokření, jednoleté občas někde blízko domu nebo na teplém chráněném místě přežije, také se na chráněných místech množí samovýsevem, takže se zdá, že přezimuje. Jako kokardu máte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 77.245 (?), 18.11.2015 9:08

Je to právě kokarda trvalka (o záchranu letničky bych se ani nesnažila), ovšem pravděpodobně trvalka kratkoveka vyžadující správnou péči před zimou. (Co se týká té délky života - opět mám informace z internetu, tentokrát různé, dle některých zdrojů je kokarda dlouhověka, dle jiných kratkoveka, možná to závisí na konkrétní varietě... Jako začátečník jsem prozatím odkázána na zdroje, ne na vlastní zkušenosti.)

Zaridim se dle vaší rady, děkuji!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika