Primule - jak na ně?



Stránky: 1,  2   
dalmatinka - (3) - 64.41 (?) 
24.2.2009 10:23, zobrazeno: 36007x

Zajímalo by mne u primulek, když mi doma pokaždé dosti schřadnou - odkvetou a okolní lístky oschnou a zůstane jen srdíčko zelené a zdá se pevné - mohu i takovou to primulku zkusit zasadit? Jen nevím, jestli mi vydrží, než letos sleze sníh... Nevím, co dělám špatně, ale většinou mi primule doma nevydrží moc dlouho - snažím se je zalévat jen na dno misky méně, ale častěji, aby nebyl subtrát moc mokrý a zase hlídám, aby nevyschnul úplně, ale i tak se mi to moc nedaří - vždy po několika dnech - max. týdnu zbytek poupat jakoby zaschne a listy zežloutnou nebo zhnědou a zbyde jen zelený střed. Nevíte někdo, co s tím? Popřípadě, kde by se dal sehnat životaschopný pertklíč, který by se dal normálně vysadit na zahrádku? A kdy je pro to nejvhodnější doba?  Děkuji moc za info!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 70.100 (?), 24.2.2009 10:28

Jsou to kytky vypestovane za umelych optimalnich podminek velkovyrobni technologii. Zasadit je muzete, tim nic nezkazite, nakonec mate to vyhodit, nebo zasadit? Stane se, ze to nektera prezije a par let na zahonku zustane. Doba je tehdy, kdy se muze sazet. Tedy napriklad ted to asi nepujde, musi pockat doma a kdyz vydrzi...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 40.132 (?), 24.2.2009 10:35

Zjara často neodolám a rozkvetlý petrklíč si koupím. Nemusí být zrovna moc v teple a zálivky snese docela dost, pak spodní listy neusychají. Odkvetlá květenství odštipuji a tak kvetou docela i dlouho. Později mi většinou zaschnul. Loni jsem zalévala i po odkvětu a jak bylo slušné počasí, dala jsem ho s květináčkem do záhonu-více stínu. Teprve na podzim jsem ho vysadila do volné půdy. Zatím vypadá docela slibně, zřejmě přežil mrazy a vydrží. Tak letos to s těmi 3, co jsem "musela nutně koupit", zkusím taky. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 143.205 (?), 24.2.2009 11:40

Já naopak udržuji substrát tak vlhký, mokrý j, ak jsem jej koupila v obchodě.  Primule kvetou co to dá a listy nezasychají.  Mnoho zdaru. j.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 163.74 (?), 24.2.2009 12:06

Primulky potrebuji ke zdarnemu rustu teplotu oklo 15-18sr.ted v zime na parapetu.Substrat nesmi byt prilis mokry, jen vlhky, je mnohdy tezke odhadnout zalivkuVoda se nesmi dostat do srdicka, jinak primulka uhnije..Sama mam kazdorocne i pres 1O primulek, ale ne vsechny mi zimu preziji i pres veskerou peci mi nektere odejdou jeste nez je vysadim ven.Mam je na misce od truhliku, ktery ma podelce prohlubne, ve kterych se drzi voda a tak maji vlhci vzduch, ktery potrebuji.Vodu, kterou nespotrebuji vyliji, aby v ni nestaly, hrozilo by uhniti cele rostlinky.Hnojim je kazdy tyden slabe.Po presazeni do volne pudy vydrzi nekolik let, pokud k im kazdorocne pridate trochu kompostove zeminy, jako hnojivo.Ovsem vydrzi vam zimu pouze ty klasicke barvy, ty,ktere jsou vyslechteny do ruznych barev zimu nevydrzi.Nejlepe prospivaji na rozptylenem svetle, v polostinu.A ani tam je nesmite prelevat, jinak uhniji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 163.74 (?), 24.2.2009 12:15

Jeste bych chtela dodat, ze odkvetle kvety ustipavam aby nevysilovaly rostlinu.Vzdy kupuji jen ty, ktere maji nejvice poupatek, ty mi pak kvetou az do jara, nez je vysadim ven a jeste mi dlouho kvetou i na zahonku.Na parapetu mi vetou uz od zacatku ledna jeste vsechny, jedna mi letos odesla, snad to bude prvni a i posledni ktera mi nevydrzela, ostatni jsou krasne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 41.2 (?), 3.3.2009 15:44

Petrklíče si každoročně kupuji a mám je na okně na verandě, kde není moc teplo - tak kolem 15 stupnňů, ale ty velkokvěté mi odejdou dřív, než je mohu zasadit ven na záhon. Venku pěstuji petrklíče, které jsem si vysela ze semen, kvetly až druhý rokem, ale mám je už hodně let a jsou pořád krásné, stále se rozrůstají, jsou krásně červené se žlutým středem. Ale koupila jsem si i semene petrklíčů s velkými květy, jaké kupuji v Obi už kvetoucí, ale ty mi nevzešly. Veruna

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 189.86 (?), 3.4.2009 13:02

Ono se říká, že čím hloupější zahradník, tím větší mrkev  U mě to platí dvojnásobně. Primulky mi v truhlíkách moc nešly a taky uhnívaly, případně osychaly od okraje listů. Tak jsem je vždycky nechala vydat ze sebe slávu nasazenou z OBI nebo Hornbachu a pak šly do popelnice. Loni mě chytla zahradnická nálada, udělala jsem si záhon a v rámci úspor primule z popelnice vytahala (byly tam týden) a zasadila do záhonku. Kvalita hlíny otřesná (ve městě), od sousedů to utlačuje popínavá obluda, slunce moc nesvítí. Zapomněla jsem na ně, ani jsem je nezalévala a nechala to na přírodě. Je to zvláštní, ale kvetly celý rok i v zimě pod sněhem. Minulý týden jsem se šla podívat, jestli fakt kvetou, nebo to je posmrtná ztuhlost květů. Kvetou, mají nové pupeny. Dokonce mám jednu, která nemá listy jen jakousi "kouli" v hlíně a z ní trčí dva ohromné květy. Takže rada ode mě zní - dejte je na záhon a nestarejte se o ně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 150.221 (?), 28.4.2009 16:21

Dobrý den, souhlasím s tvrzením v minulém příspěvku,, že čím hloupější zahradník tím větší mrkev" Já jsem si asi před 4lety koupila nejaké primulky u zahradníka a jakmile mi odkvetly hned na jaře jsem je vsadila do země a více jsem se o ně nestarala ještě jednou vykvetly na záhonku.Po odkvětu jsem je rozesadila a více jsem se nestarala. Pouze na zimu jsem je přikryla větvičky chvojí aby mi nevymrzly.Zatím kvetou každým rokem bohatě a krásně loni dokonce kvetly už na podzim nyní kvetou znova na jaře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.98 (?), 29.4.2009 7:16

Rčení o hloupém zahradníkovi nemám rád, je to kec, protože tomu hloupému zahradníkovi nakonec stejně není co závidět. Jednou mu to výjde, podruhé zas ne... že ano.

Lidi sežeňte si primule zahradní, osvědčené kultivary blízké P.acaulis(vulgaris), je jich dost a jsou odolné. Mají pravda trochu menší květy, ale zas jich mají více a rostlina je jimi obalená. Krásně se dělí...

Parádu udělají i např. P. denticulata, auricula hybridy a td.

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika