Netradiční pěstování host



Stránky: 1,  2   
host - 2.240 (?) 
18.12.2008 11:39, zobrazeno: 26371x

Netradiční způsob pěstování v hostáriu

Hosty nebo také známé bohyšky či funkie jsou většinou na zahrádkách vhodným doplňkem ostatních druhů rostlin.Jejich krása může vyniknout pouze tehdy, pokud je umístíme samostatně na záhon.

Které taxony /druhy, odrůdy, variety,mutace/ volit?

Osobně dávám přednost středním taxonům, které mají krásné bohaté trsy listů a přitom se příliš nerozrůstají. Pro tento účel je třeba především řešit budoucí barevné uspořádání, které nejlépe odpovídá našemu vkusu.
Rozhodující je při tom barva listů.Kromě běžné zelené je třeba k prostřídání využít rostliny s listy modrými, žlutými, krémovými, bílými, sivými a dvoubarevnými.I v rámci jedné barvy mohou být různé odstíny. Efektně působí odlišné barevné okraje a středy listů v barvě bílé, žluté, modrosivé. Dnes je možné využít i rostliny s listy, které mají fialové řapíky. Zajímavé jsou listy panašované a krabaté. Je možné si obrázky stáhnout z internetu a na počítači si vyzkoušet umístění rostlin vedle sebe.
Další faktor, který je třeba vzít v úvahu, je květenství. Jsou hosty kvetoucí bíle i barevně. U většiny taxonů převládá barva do lila, a to v nejrůznějších odstínech. Dobře působící je barva tmavě fialová.
Ještě významnější než samotná barva květu, je doba kvetení. Hosty kvetou od června do konce září. Psychicky na nás působí dobře, když na záhonu s bohyškami nám stále některé rostliny kvetou. Hosty sice dokvétají do posledního kvítku, ale v letním období, kdy je kvetení více urychleno pohled na dokvétající květenství je již omezený. Zasychající květy můžeme postupně odstraňovat anebo odstraníme celé květenství.

Kam záhon umístit?

Nejvhodnější místo pro záhon s bohyškami je polostín, někteří to označují jako“ bloudivý stín“, kdy zastínění se střídá s odpoledním osvětlením v důsledku pohybu slunce od východu k západu.Takové podmínky se vytvářejí pod vyššími stromy ve vnější části jejich koruny. Konkurenci kořenů stromů snášejí hosty dobře.

Pokud jde o půdu, vyhovuje hostám půda střední, dobře zásobená živinami s neutrální půdní reakcí. Hosty středních taxonů sázíme na vzdálenost 50 cm od sebe a ponecháváme na záhonech 5 i více let. Potom je můžeme rozdělit na sadbu a spolu s dokoupenými sazenicemi vytvořit nové barevné kombinace

Jak vyplnit prázdný prostor mezi bohyškami?

Hosty raší a vzcházejí na jaře poměrně pozdě. V podmínkách 200 m nadmořské výšky to bývá v druhé polovině dubna. V některém roce u některých rostlin dochází k probuzení o měsíc dříve.V počátečním období je růst pomalejší, a proto zbývá dost prázdné plochy, kterou je možné vyplnit.Vhodnými rostlinami jsou jarní cibuloviny, neboť vzcházejí na jaře brzo a zaujímají málo místa.
Existuje řada druhů, které se k tomu účelu velice dobře hodí. Jsou to tavolíny, krokusy, nízké jarní druhy tulipánů, botanické narcisy, velmi působivý je narcis Tete a Tete, ladoňky, ladoničky, modřence, bledule, puškinie i další.Na ploše s bohyškami je tak možné zřídit i zahrádku jarních cibulovin.
Zkušenosti mne přesvědčily o tom, že s bohyškami se docela dobře snáší běžný druh okrasného česneku a dorůstá v nich až do výšky 120 cm. Vzchází na jaře velmi brzo a má rychlý počáteční růst. V době vzcházení host je již poměrně vysoký, listy zaujímají malou listovou plochu a jsou postupně přikryty listy host, což je esteticky výhodné, neboť u čeneků listy brzy postupně zasychají a přitom není vhodné je odstraňovat. Česnek jsem zasázel do host až na podzim druhého vegetačního období, neboť v 1. roce hosty zaujímají jen malý prostor a zasychající listy okrasného česneku by kazily pohled na hostárium. Dlouho kvetoucí mohutné okrasné druhy česneku zpestří záhon host.
Bohuslav Vlášek.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
cz816463@tiscali.cz - (13) - 2.240 (?), 18.1.2009 14:39

 Důležité je rozmístění česneků v hostách. Protože je sázíme v dalším roce, je možné rozmístění provést tak, aby byly v přiměřené vzdálenosti. Běžné okrasné česneky velmi bujně rostou a při umístění přímo u host by odebíraly hostám velké množství živin. Při společném pěstování je třeba tak častěji hnojit.

česneky a hosty společně
česneky a hosty společně
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 2.240 (?), 19.1.2009 14:24

Odpuzují česneky v hostách slimáky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 2.240 (?), 19.1.2009 14:28

Jednoznačně to nelze říci. V období do květu se slimáci a plzáci v porovnání s jinými napadenými druhy vyskytly jen omezeně. To je důležité, protože srdéčka s mladými listy jsou pro ně nejchutnější. Po odstranění zaschlých česneků byl výskyt velký. BV

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 210.193 (?), 30.1.2009 22:02

Pane Vlášek, pokud je ta fotografie z vaší zahrádky, pak vám blahopřeji, moc se vám ta kompozice povedla. Obdivuji i cit pro to, jak máte hosty správně vzdálené od sebe, že se ani nekříží ani nejsou mezi nimi mezery. Já se také pokouším vytvořit si záhon z bohyšek, ale ještě nejsem tak daleko jako vy. Už se moc těším na jaro, vloni jsem si koupila bohyšku s krásně žlutými listy dozelena. Pokud vám to nebude dělat problém, napište prosím kolik druhů bohyšek asi máte. Děkuji Veruna

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 2.240 (?), 1.2.2009 13:50

V tomto "hostáriu" je 10 rostlin různých kultivarů.B.V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
cz816463@tiscali.cz - (13) - 2.240 (?), 1.2.2009 14:09

Na fotografii po vzejití rostlin je lépe vidět rozmístění česneků a host.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 2.240 (?), 1.2.2009 14:34

Fotografie je na i.str. http://zahrada-kytky-stromy.7x.cz/ po kliknutí na obrázek.B.V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 2.240 (?), 28.2.2009 11:56

 Některé rostliny odpuzují slimáky a plzáky. Mají hosty odpuzující účinky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 2.240 (?), 28.2.2009 11:59

Jen částečně. Pod širokými listy nalézají plži dobré úkryty a potravu mají hned vedle.B.V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika