Lupinus - vlčí bob - jedovatost



Stránky: 1,  2   
host - 240.105 (?) 
7.2.2016 10:59, zobrazeno: 7843x

Zdravím.

Zrovna jsem se dočetla, že i okrasný vlčí bob je jedovatá rostlina. Nejen nezralá semena, ale celá je "vysoce toxická." Mám je velice ráda, líbí se mi, letos jsem si chtěla vyset další. Může mi někdo osvětlit blíže, jak moc je jedovatý - jíst ho nebudu, vadí třeba dotyk poškozených listů nebo tak?

Brala jsem je jako pěkné dekorativní rostliny, pro hmyz lákavé, dusík vázající, ale dočítám se o jedovatosti a invaznosti do přírody, no nevím.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 7.2.2016 11:59

Jedovatá je pouze při konzumaci ve větším množství čerstvé biomasy (například jako cukrový hrášek). Ale pozření kritického množství brání výrazně hořká chuť příslušných alkaloidů. Tyto se rozkládají tepelnou úpravou při přípravě pokrmů nebo fermentací při výrobě siláže (pro skot). Okrasné odrůdy mají jedovatých alkaloidů více než ty šlechtěné pro potravinářské a krmné účely, přesto se nemusíte bát mít na zahradě tuto velmi dekorativní rostlinu.

Jedovatá je i čerstvá zelená nať od brambor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.105 (?), 7.2.2016 13:26

Díky. Nepanikařím, že bych ho šla vykopat, ale překvapilo mě to. Ostatně Digitalis mám na zahradě taky a budu vysévat další, ale o tom (a jiných) jsem to věděla, bob jsem měla v kategorii jedlý a neškodný.

Rozkládají se ty jedovaté látky dobře? Tedy po odkvětu sestříhané lze dát do kompostu nebo radši pálit? A další dotaz - pokud je to hořké, tak to zvěř asi žrát nebude, co? Konečně něco, co by mohlo přežít na chalupě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 8.2.2016 1:38

Každé zvíře konzumující "jedovaté" části rostlin má svou obrannou strategii. Pak má konkurenční výhodu proti těm, kdo danou rostlinu konzumovat neumí/nemůže. Mnoho základních potravin je potencionálně jedovatých, protože takovéto plodiny lépe odolávaly skladištním škůdcům.

Ohledně stability alkaloidů je postačující k rozkladu u některých i jen usušení nebo fermentace. Tedy v kompostu se rozloží na bílkovinu a cukr a následně je zpracují bakterie a houby až na základní minerální živiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 8.2.2016 9:54

S tím, že by ho nic nežralo, moc nepočítejte. Lupiny milují slimáci a šneci a lesní havěť si jí též občas všimne. Jak tu již bylo psáno, co je jedovaté pro jednoho, druhému vadit nemusí. Ona zvířata nežerou jen sladké a křehké, občas jdou i na krmení z jiných chuťových skupin a něco jedovatého taky občas skousnou. Někdy proto aby se zbavila cizopasníků v trávicím traktu, ale i jinde. Podle okolností a účinku se to rychle vrátí kudy to přišlo, jindy to rychle proběhne, jindy to projde do těla a až do kůže... Příklady nedám, víc mi v hlavě neulpělo, ani pokud jde o zdrojovou literaturu. Pokud jde o hořké, přijde mi, že třeba žebříček a pelyněk králíci v krmení vyhledávají a žerou jako první. Stejně tak ohlodávají větvičky z vrby....   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 240.228 (?), 8.2.2016 13:42

Nevím, kolik různých druhů kytek máte zadavatelko v zahradě. Já možná 100 a tipuju, že dobrá polovina bude jedovatá. Vůbec nad tím nepřemýšlím, neřeším, co dát či nedat třeba do kompostu - kompostuju všechno. Mnohem horší něž kytky jedovaté, jsou kytky fotosenzibilní(snad to píšu správně) což se mi vymstilo, když jsem se postříkala při sečení křoviňákem, aniž jsem to o tomto plevelu tušila(divoký pastiňák) viz.přiložené foto. Jizvy na nohách jsou viditelné ještě teď, po třech letech...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 9.18 (?), 8.2.2016 15:45

Tak to je síla. Kamarádka takhle řešila velké hnědé fleky na kůži, až se dopátrala, že vytrhávala velikou, krásně rozkvetlou třezalku tečkovanou. A ještě mnohem horší jsou jizvy po šťávě z bolševníku. Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 240.228 (?), 8.2.2016 18:48

Měla jsem tam normálně klasické vodové puchýře, jako úpři opaření horkou vodou. Ale začalo to nevinně, jen to svědilo a svědilo a já si to škrábala a všimla jsem si, že to mám červené, třeba jako úpopálené od kopřivy. Ty puchýře se začaly objevovat právě až časem, nejmíň za tři dny. A na rozdíl od běžné popáleniny se to hojilo snad víc než měsíc a to jsem tam měla pořád nastříkanou panthenolovou pěnu. Bolševník... to jo, o tom to člověk ví a to by si dal pozor. Ten tu neroste... naštěstíwink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 240.105 (?), 10.2.2016 8:11

Ano, pastinák, zrovna o tom vím taky. Taky rostlina, od které by člověk nějaký problém nečekal. Jedovatých věcí mám na pozemku víc, ale ten bob mě teda zaskočil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 161.17 (?), 10.2.2016 9:19

Ta jedovatost je pro mne překvapení. Z listů lupiny se vyráběla domácí náhražka čaje. Vedle placek z žaludové mouky a náhražky kafe z melty, slunečnice nebo cikorky to byl jeden ze zachránců v těžkých časech :-) Takže bych s tou jedovatostí neviděl moc riskantní. dočetl jsme se že pro ovci je riziková dávka 500g a u lidí nebyly otrav zaznamenány. Vzhledem k tomu, že se z lupiny také pekl chléb tak snad to nebude tak strašné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika