Levandule ze semínek



Stránky: 1,  2,  3   
Trixinka - (7) - 217.13 (?) 
18.2.2010 1:18, zobrazeno: 53797x

Dobrý den

Vysela jsem si semínka levandule a protože jsem naprostej amatér, mám ještě pár dotazů.

1. mám vysetá semínka v truhlíku za oknem ještě něčím překrýt? (igelitový pytlík a pod.) Je lepší parapet nad topením, nebo bez topení, ale zato na přímém světle?

2. jsem expert na přelejvání, vadí to i u semínek? Zatím je raději 2x denně rosím aby byla půda vlhká na povrchu, hlouběji se to ale asi nedostane.

3. mám 40cm truhlík, kdyby se náhodou stalo a semínka vzešla, kolik jich mohu do jednoho truhlíku dát? Jak daleko od sebe? A v kolika cm se přesazují? Někde jsem četla hned po prvních pravých listech a jinde zas až jich je 5-10?

4. ještě mě zajímá pozdější seříznutí, má být řez rovný, nebo kolmo? A seřizuje se hned prvním rokem na podzim nebo se má počkat až do jara?

Doufám, že mi s tím někdo pomůžete, levanduli miluji a hrozně ráda bych jí měla alespoň za oknem, když nemám zahradu. Ale jak jsem psala, na pěstování čehokoliv jsem levá, proto se raději ptám odborníků.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 143.205 (?), 18.2.2010 7:02

Vyseta seminka prikryvam vzdy sklem nebo jinym materialem, svetlo urcite prime a prelivani skodi vsemu nejem seminkum. Hodne zdaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
limetka - (38) - 182.109 (?), 18.2.2010 12:16

Ano, nezalévat, jen rosit tak, aby povrch úplně nevyschnul. Ze začátku výsevní truhlík překrýt třeba i listem tvrdého papíru, ale dvakrát denně kryt sejmout a nechat semínka "vyvětrat". Kryt sejmout natrvalo, až se objeví klíčící rostlinky. Pokud byste pozorovala počátek houbové choroby, zvané padání klíčních rostlin, použijte postřik Previcur nebo Fundazol. Ve fázi dvou pravých lístků rostlinky poprvé přepíchejte do ne moc velkých kelímků a opět - opatrně se zálivkou. Samozřejmě dopřát rostlinkám dostatek světla, nejlépe na okně. Za několik týdnů rostliny zesílí a sama poznáte, kdy budou potřebovat znovu přesadit - klidně už do toho truhlíku. Před tím, než půjdou rostlinky po 15. květnu natrvalo ven, je při vhodném, teplém počasí postupně otužujte. Do 40 cm nádoby bych dala 3, maximálně 4 rostliny, levandule se dost rozroste - i když spíše až v druhém roce. V prvním roce můžete truhlík osadit na doplnění ještě jinými bylinkami, pak rozsadíte podle toho, jak narostou. Co se týká řezu - nejlépe po odkvětu odstranit odkvetlé laty. Jinak hloubka řezu záleží na vás, levandule dobře obráží i při hlubším sestřihu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Trixinka - (7) - 217.13 (?), 18.2.2010 23:34

Děkuji moc za rady. Konvičku jsem raději hodila do sklepa, aby mě to nelákalo.

Mohla bych být ještě tak otravná a zeptat se na správné přesazování? Zatím jsem to dělala dvakrát, u fialky a u draceny a ani jedna z nich to nepřežila. Máte nějaké rady? Čeho se vyvarovat a tak? Někde jsem třeba četla, že se má rostlina zalít půl dne před přesazením, pak po přesazení se má 1-2 dny počkat se zalitím, aby nezačli narušené kořeny uhnívat a jinde zas bylo, že se má zalévat ihned po přesazení. Největší hrůzu mám z toho, abych nepoškodila kořínky, ať už při vyndavání, nebo při sázení.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
limetka - (38) - 182.109 (?), 19.2.2010 9:11

Přesazovanou květinu opatrně vyklepněte z květináče. Do nového květináče, který by měl být jen o málo větší než původní, dejte na dno kousek terakotového střepu (ze starého rozbitého květníku) a několik jich můžete dát i okolo na dno, tím budou kořeny rostliny "větrat" a tak snadno se nepřemokří. Nasypejte vrstvu zeminy a vložte rostlinku s původním balem tak,  aby původní povrch balu byl asi 1 cm pod okrajem květináče. Nyní po obvodu doplňujte postupně zeminu a s citem pěchujte. Nesmíte příliš utlačit. Místo, kde se kmínek nebo krček rostliny stýkal v původním květináči se zeminou, by vám nyní nemělo "trčet" nad povrch ani by se nemělo "utopit" pod povrchem zeminy Po přesazení rostlinu zalijte, po pár minutách přebytečnou vodu z misky vylijte, aby v ní květináč nestál. Dále už bych zalévala běžně, jak jste zvyklá. Jinak kapské fialky přesazování moc nemilují a lepší je nařízkovat z lístku novou rostlinu. Ještě se zmíním o přepichování rostlinek levandule, kterou chcete pěstovat - semenáčky se musí vypíchat z původního truhlíku velmi jemně, třeba pomocí šroubováku nebo příborového nože a zásada neutlačit příliš zeminu v kelímcích, kam je přesazujete, tady platí dvojnásob.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 20.2.2010 11:40
Lucinko, fialky a dracény jste měla předpokládám zakořeněné ve vodě, ty se potom fakt špatně chytají. Jinak všechny semínka - čím méně péče, tím líp.Příroda si poradí sama.Ať zalejete hned po přesazení, nebo za 2 dny je jedno, jenom se to nesmí hrotit do krajností.Všeho s mírou.Levandule je v podstatě plevel, mám jí několik kopců, taky z domácího výsevu, je fakt že ta byla na vysazení ven trochu háklivá.Pokud rostlinku nepřetrhnete tahem za listy, tak se nemáte čeho bát.Naopak, u některých se kořínky přímo zakracují, aby lépe rostly-víc se větví. Hodně úspěchů! Jitka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Trixinka - (7) - 217.13 (?), 21.2.2010 23:04

Děkuji mockrát za rady.

Asi je to tím, že jsem sázela za pomoci odborníků, je to necelý tyden co jsem semínka zasadila a uz sem našla první klíčky. Nejdříve jsem si myslela, že je to nějaký plevel, ale když jsem viděla, že klíčí a je na nich ještě obal semínka, tak je to opravdu ona, zatím je jich tam cca 10. Teď si spíš říkám jestli náhodou v balíčku nebyli semínka úplně něčeho jiného.

Ještě jsem se chtěla zeptat k přesazování, ten bal to je jako celý kelímek i s hlínou? Nemá se ta hlína oklepat?

Moc jste mě potěšila s tím, že je levandule vlastně plevel, z toho by opravdu mohlo konečně něco být.  

Ještě jednou děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
limetka - (38) - 182.109 (?), 22.2.2010 8:46

Kořenový bal je zemina, která po vyklepnutí rostliny z kelímku zůstane na kořenech. Hlínu z kořínků neoklepávejte, protože by se zbytečně porušilo jemné kořenové vlášení. Pěkný den už snad trochu se sluníčkem. 
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Trixinka - (7) - 217.13 (?), 24.2.2010 22:02

Jak je to ještě s přezimováním? Četla jsem, že levandule v truhlíku přežije, ale co když jsou mrazy jako letos -25°C? Sousedka si dává než přijdou mrazíky truhlíky na chodbu, může se to udělat i s levandulí?  Nebo jí dát na chodbu jen při mrazech -10 a níž a když se to vrátí zpět k nule tak jí zas dát ven?

Kéžby se sluníčko ukázalo, dneska to u nás vypadalo nadějně, ale během pár minut bylo zase fuč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
limetka - (38) - 182.109 (?), 25.2.2010 11:15

Měla by přežít i tu zimu, ve volné půdě určitě, nanejvýš trochu namrzne, ale po sestřihu suchých větviček zase obrazí. V truhlíku by jí mohly přemrznout kořeny, což by bylo horší. Tak buď truhlík na zimu něčím obalit nebo na tu chodbu, to bude lepší, jen nezapomenout mírně, fakt velmi mírně zalévat (jen trochu - a jen jednou týdně, aby úplně nepřeschla).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika