V říjnu vysazené stromy - kdy zastřihnout



hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 54.210 (?)
17.2.2019 19:31

Co je to za odrůdu třešně a na jaké podnoži? Neptám se kvůli řezu, ale kvůli vašim mezisousedským vztahům. Třešeň není broskev nebo švestka, aby se sadila necelé tři metry od plotu. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 233.163 (?), 16.2.2019 15:07, zobrazeno: 5278x

Dobrý den. Prosba o radu zkušených sadařů, v říjnu jsem vysadil třešeň, švestku a broskvoň. Kdy prvně zastřihnout aby nerostli příliš do výšky? Jak pročítám vše možné, už v tom mám absolutní zmatek, nyní nebo při rašení nebo po odkvětu nebo po sklizni???

Děkuji za radu! yes

tresen
tresen
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.241 (?), 16.2.2019 17:33
Asi Vás zmiatlo to, že sa tu píše aby sa kôstkoviny rezali v čase kvetu, prípadne po zbere úrody. To platí, ale až v neskorších rokoch. Vy ale teraz musíte spraviť takzvaný POVÝSADBOVÝ REZ, a toho sa uvedené termíny netýkajú. Tento rez je vhodné spraviť v marci - najneskôr do konca marca. Bolo by dobré naštudovať si aspoň základy rezu (čo je to povýsadbový, výchovný a udržiavací rez). Broskyňu treba pri povýsadbovom reze zrezať radikálne - na 2-4 očká. Slivku a čerešňu rezať menej "drasticky". Ono nejde o to, aby "nerostli příliš do výšky", ale aby Ste v prvých rokoch povýsadbovým rezom zabezpečili bezproblémové ujatie stromčeka a potom výchovným rezom vybudovali základ korunky, od ktorého sa všetko odvíja. Bez toho aby Ste si naštudovali základy rezu to ale nepôjde. Dieťa by Ste asi nevypestovávali podľa toho čo Vám kto priebežne poradí na nete. A stromček je tiež - svojím spôsobom - takéto dieťa, závislé od Vás. IH (Mimochodom, ten stromček na fotke je prvotriedny, nemá chybu, prvý krok - nákup vhodného výpestku - Ste zvládli na jednotku, tak si to ďalej nepokazte).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 54.210 (?), 17.2.2019 19:31

Co je to za odrůdu třešně a na jaké podnoži? Neptám se kvůli řezu, ale kvůli vašim mezisousedským vztahům. Třešeň není broskev nebo švestka, aby se sadila necelé tři metry od plotu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 17.2.2019 20:24

Ja by som to zas až tak tragicky nevidel, tiež mám čerešňu posadenú blízko plotu, zhruba 2,5 m. Má asi 15 rokov, je to odroda Karešova, podpníkom nie som si istý. Rezom sa dá zatiaľ ukočírovať, okrem toho v posledných rokoch sa rast výrazne spomalil. Susedia sa nesťažujú.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 22.82 (?), 19.2.2019 7:51
Moje Karešova je od plotu přes 3 metry a přerůstá jej. Taky do výšky je to obr a může sousedům výrazně zastínit zahradu nebo posezení. Rozhodně bych na to bral zřetel. Teď se stromek lehce přesadí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.113 (?), 19.2.2019 8:10

Pokud dobře čtu, zadavatel se ptá, kdy má stromky zastřihnout. Je hezké, že všichni mají starost, aby nestínil sousedům, na to se on ale neptal. Nevíme o jakou podnož se jedná, pokud by třešeň rostla na Gisele,  k velkým problémům nedojde. A možná soused trochu třešní ocení.
    Spíš mě matou dvě věci. Zadavatel se neptá, jak má střihnout. Možná to ví. Jenže on si myslí, že stromky se zastřihávají proto - cituji -  aby nerostly příliš do výšky. Což je omyl. Stromky se po výsadbě stříhají právě proto, aby rostly.  Pročítá vše možné a má v tom zmatek, to je důsledek hledání těch rychlých a nezaručených informací na webu. Po přečtení tenké příručky, kde je každému řezu věnována krátká kapitola, by se to nestalo. Jenže každá příručka začíná pojednáním o pravidlech růstu dřevin a smyslu řezu. Ovšem to nikoho nebaví, chtějí okamžitý návod - střihnout tady, teď a takto!
   Tedy krátká informace: Na podzim vysazené stromky ostříhejte - jakl radí dr. Hlavatý - v březnu. Klidně všechny. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 233.163 (?), 19.2.2019 12:59

Dobrý den. Děkuji za rady, především p.Hlavatému. Omlouvám se, že moje otázka vyzněla hloupě, "růst do výšky" týkalo se to spíše terminálního výhonu zda postupovat dle příručky, nebo jej zkrátit víc.                                            Jenom pro informaci uvedu, že orientace zahrady je na severní straně sousedova pozemku, tedy stín stromy vrhají (v let.období) až do 18.30 na moji zahradu a korunu u plotu samozřejmě zastřihnu. / třešeň je odrůda VAN na podnoži colt. Ne snad že by mne nebavilo číst i úvodní kapitoly příruček, problém je možná v tom že je píší zkušení odborníci a laik mdlého rozumu má někdy obavu, zda to správně pochopil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 19.2.2019 13:11

To trochu mění situaci. Pravda, Van na Coltu bude mít rozhodně menší korunu než Karešova na ptáčnici. Pokud třešeň poroste na severním kraji sousedovba pozemku, může si soused lebedit, protože strom bude chránit jeho zahradu od severu a zastínění bede nevýznamné. Zvažte ovšem, zda stejně nevýznamné bude zastínění Vaší zahrady. 
   Zkrátit terminál "víc" toho mnoho neřeší. Beztak by měl terminál zůstat nejvýš, jinak si stromek vytvoří terminál nový.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 19.2.2019 14:09

Druhá možnosť je zapestovať čerešňu v tvare polokmeňa s dutou kotlovitou korunou. Možno sa tým nejak výrazne nezredukuje výška, ale aspoň sa tým odstráni potreba rezania stredníka a dilema jeho dominancie. Ako pozerám na ten obrázok, tak tam nijaký dominantný stredník nevidno, aj keď určite by sa nejaký dal vybrať.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 19.2.2019 15:48

Žádný strom od přírody netvoří dutou kotlovitou korunu. Vždy to vyžaduje každoroční intenzivní zásahy řezem - hlavně odstraňování vzhůru rostoucích výhonů snažících se nahradit terminál.  Třešeň je jediný ovocný strom, na který po zapěstování korunky nemusíme sahat. Tvarovat třešeň znamená přidávat si práci, které by u přirozeného tvaru nebylo třeba.

aspoň sa tým odstráni potreba rezania stredníka a dilema jeho dominancie.

Odstraněním terminálu nezrušíte zákon apikální dominance. Místo řezání jednoho terminálu jich budete řezat několik - na každé větvi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika