Měli jsme 20 let vedle sebe dvě třešně Rivan a Karešova. Obě zrají zhruba ve 2.třešňovém týdnu. Červivost jsem nezažil nikdy, pokud by Vás zajímalo porovnání těchto odrůd, tak obě se začínají vybarvovat zhruba stejně brzy. Karešova má mírně větší plody, takže o ní byl vždy větší zájem, nicméně pokud uchráníte třešně před špačky, a dovolíte Rivanu aby se pořádně vybarvil (+3 až +4 dny, opravdu musí být tmavější), tak je chuťově mnohem lepší. Na druhou stranu zase Rivan patří mezi měkčí odrůdy, Karešova je křupavější.
Musím zdůraznit, že stromky sadili rodiče když jsem se narodil, a od doby kterou jsem schopný si pamatovat, třešní bylo vždycky hodně, ať už si počasí v dubnu a květnu připravilo cokoliv. Mráz, sníh, nic třešně nezničilo a neměli jsme ani žádné slabší roky, pokud se týče plodnosti.
Rivan byl v deštivých létech náchylnější na moniliozu. Ovšem to byly skutečně deštivé jara, kdy třeba pršelo denně. To už jsem tak pět let nezažil ani zdálky. A hniloba se šířila až v pozdnější fázi dozrávání, tj. v době, kdy už asi třešně měly být sklizené.
Podnož byla asi ptáčnice, nevím jestli na začátku 90.let bylo na výběr něco lepšího, stromy velké. Myslím si, že jejich bezúdržbovost, kdy si již vzrostlé stromy žily vlastním životem a nevyžadovaly ani žádný řez, byla největší přednost. Jediný skutečný problém byli právě ti špačci.