Třešeň Grace Star - zapěstování a zkušenosti



Stránky: 1,  2   
Antonín Foretník - (45) - 102.205 (?) 
16.1.2016 14:54, zobrazeno: 21791x

Dobrý den, loni v květnu jsme zakoupili třešeň Grace Star. Původně to byl prostokořenný stromek, který již v zahradnictví zasadili do kontejneru. S ohledem na situaci a radu zahradníka (min. 2 měsíce v kont.) jsme jej dali do volné půdy někdy v červenci. Jedná se o podnož p.Avium (ptáčnice). Výška kmene je 120 cm, nejdelší výhon má asi 95 cm. Půda - jíl, 250 m.n.m. Potřeboval bych prosím poradit:

1) Jak zapěstovat korunu. Vím, že tady diskuze k tomuto již byly, ale každý stromek je jiný a vzhledem k tomu, že se jedná o společnou zahradu SVJ bych nechtěl nic pokazit.

- o kolik zkrátit nejvyšší výhon (terminál?), na kolik oček / cm?

- co ostatní větve, zkrátit na výšku 15-20 cm pod termínál, do roviny? Pokud by z kmenu vyrašily nové výony, tak je odstranit?

- kdy provést řez - po odkvětu (pokud pokvete), jestli ne tak kdy?

- myslíte že úhel postranních větví je v pořádku nebo je mírně stáhnout k zemi?

- přijde mi, že větvení je moc blízko sebe (viz. poslední foto) nebo myslíte, že je to OK? 

2) Pro majitele této odrůdy - nějaké diskuze tady již proběhly, ale s ohledem na to že se jedná o poměrně nový druh tak zde nebylo nic moc konkrétního. Jaká je plodnost, chuťově apod.? Trpí tento druh na nějaké škůdce a choroby?

MOC DĚKUJI ZA REAKCE!






Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Antonín Foretník - (45) - 102.205 (?), 17.1.2016 21:49
Dobry den, skutecne nikdo nevi, alespon k nekteremu z mych dotazu? Dekuji za odpovedi
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
zden1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 61.105 (?), 18.1.2016 18:15

Třešně je lepší řezat za vegetace např. v době květu a řezné rány zamáznout balzámem. U této třešně nejsou boční větve stejně narostlé a bylo by dobré to srovnat na úroveň té nejslabší střihem na vnější pupen.  Terminál může být tak o 20 cm vyšší. V dalších letech už by se to řezat nemuselo, třešeň si korunu vytvoří sama. Já mám Grace Star třetím rokem na podnoži Gisela 5, takže úroda byla zatím druhým rokem jen pár plodů. Chuťově je dobrá, žádné praskání plodů ani hnilobu jsem nezaznamenal. Zraje ve 4 týdnu, otrhával jsem ji hned na začátku zralosti a byla ještě bez vrtule, pokud se nechá víc dozrát tak už tam zřejmě bude. Výhoda je, že v téhle době dozrávání už na ní tak nejdou ptáci, tedy v naší lokalitě, která je také 250 m.n.m. Měl jsem i ranou třešeň, kterou každý rok kompletně ozobali ptáci, tak jsem ji vykácel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 111.18 (?), 7.4.2016 22:50

u teto odrudy se doporucuje pestovat postranni vetve ve vodorovne poloze, na svycarskem agroscopu doporucuji jednoznacne pro zdravy vyvoj stromku, jak bezpodminecne nutnou podminku u teto odrudy, ohledne rezu - vzdy rezat pod mizou, rez na rozvetvovani bych provadel behem kvetu, nebo tesne po nem, rez na podporu plodnosti tesne po sklizni plodu, na vetveni se doporucuje mit jednotlive vetve minimalne 5 cm od sebe na kmenu ve svisle poloze, ale neni to nutne, pro tuto odrudu uvadeji jako bezpodminecne nutnou pouzit pro spravny rust a plodnost slabe rostouci podnoz, coz bohuzel neni VAS pripad, kdy Vam prodali na podnozi silne, na slabe podnozi plodi velmi dobre, z vlatni zkusenosti plody jsou velke, velmi dobre, informace k odrude bud nemecky, nebo francouzsky muzete najit na "agroscope sortenblatt grace star",

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 7.203 (?), 10.4.2016 8:14

Tuto odrůdu vlastním, koupil jsem ji již ve zrušeném zahradnictví tuším v Hranicích na Moravě.Žádný zvláštní řez neprovádím, vést větve do vodorovné polohy už vůbec ne, vedu třešeň klasicky a odstraňuji výhony které rostou  zpět do koruny.Řezat po mízou-to určitě ano.Lépe určitě slabší podnož, tu jsem tenkrát chtěl, tuším Gizelu, ale prodavač tam byl   poněkud nejistých znalostí.Třešeň se rozrodila pomalu, už jsem o ní pochyboval, v loni ale byla úroda slušná, několikanásobná oproti předloňskému roku.Uvidíme tedy letos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mart - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (294) - 7.203 (?), 10.4.2016 8:20

Ten výše uvedený příspěvek k třešni Grace Star je ode mne, nebyl jsem přihlášen.Přikládám pár foto z loňské úrody. Martin





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Antonín Foretník - (45) - 102.205 (?), 10.4.2016 15:56

Děkuji za Vaše tipy. Teď trochu řeším dilema - cca 20 cm pod stávajícími výhony které jsou poměrně blízko sebe (jak je vidět na fotkách) začaly rašit na kmeni dva nebo tři výhony. Rád bych, aby byly postranní větve byly vertikálně co nejdál od sebe. Odstranili byste některé z těch horních a založili korunu také z těch spodních?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Antonín Foretník - (45) - 107.199 (?), 5.4.2017 17:19

Dobrý den, poradili byste mi prosím co se stromkem dál, jestli seříznout?

Třešeň je nasazená předloni, loni jsem zakrátil terminál a dvě větve ze spodního patra cca 20 cm pod terminál.

1) u toho spodního patra mi přijdou větvě dost dlouhé, zvláště ta která vyrostla loni později a nebyla zkrácena.

2) nahoře je dost dlouhých výhonů, nevím jestli to nevadí z důvodu klejotoku, budoucí hustoty koruny, apod. Měl bych tyto větve vyvázat do vodorovné polohy. Zkrátit? Nechat jednu aby směrem nahoru pokračoval kmen?

Dole na kmeni začínají rašit dvě větve (viz poslední foto)

Moc vám děkuji za rady.

1
1

3
3
4
4
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.242 (?), 16.4.2017 16:57
Antonín Foretník: Takže na požiadanie - môj návrh je na fotkách. Problémom je vyrastanie konárikov toho horného poschodia takmer z jednej úrovne (tzv.praslen). Najkolmejší by som ponechal ako terminál, ostatné tak ako je na fotke. Sú tam v zákryte 2 konáriky (na 1.fotke je ten menej viditeľný označený prerušovanou žltou - ak nesmerujú vyslovene paralelne tak by som aj ten ponechal, aby aj horné poschodie malo 3 kostrové konáre). Stromček by po reze vyzeral ako je znázornené žltou na 2.fotke. Ešte by som upravil to vyviazanie (viď modré šípky) - rozhodne treba odkloniť ten najkolmejší (najvyšší) výhonok do tupšieho uhla, a tiež by som tie spodné konáre trochu uvoľnil aby smerovali viac šikmo nahor a nie takto vodorovne, to v záujme podpory rastu nižšieho poschodia, inak to vyššie bude nežiadúco dominovať. Ako už bolo poradené, čerešňu už v ďalších rokoch príliš rezať nemusíte, skôr už len odstraňovať nevhodné zahusťujúce výhonky, alebo tie príliš kolmé a konkurujúce stredníku. IH (P.S.: tie puky rašiace z kmeňa- posl.Vaša fotka - vylomte).


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Antonín Foretník - (45) - 107.199 (?), 17.4.2017 9:48

Děkuji Vám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika