Loni (tj. rok 2017 a to u mne dost vše zjara pomrzlo) jsem měl poprvé několik sporadických plodů právě z Šumadinky. Těžko proto ihned objektivně soudit.
Chuťově to je takové té hodně aromatické višňové griotce více vzdálené, spíše cítím náznak šťavnaté nakyslejší třešně. To jsem si také přál, protože s třešněmi jsem zatím vždy tady ztroskotal (mráz, neopylení, monilioza).
Tomu odpovídá i více jakoby třešňový tj. řídký habitus korunky stromu a se sklonem k vyholování větví, alespoň v mých podmínkách. Takže šikovně a zavčas řezat. Udržet korunku do 2,5 metru šíře bych proto viděl jako velmi ve výhledu problematické. Na rozdíl právě od spíše hustšího višňového habitu třeba (mám na zahrádce a také šetřím s místem) takové višně Kelleris nebo Gerema, ovšem ty také jako i višně myslím že dost plnokrevně chutnají. Také zkouším tu keřovou formu višně a tam s prostorem by také neměly být problémy.
Letos má Šumadinka nasazeno zatím nadějně.