Šumadinka - visen chut porovnani s Morelou



kulda.kulda - (21) - 102.234 (?) 
10.3.2015 7:50, zobrazeno: 5388x

Narazil jsem na webu na velkoplodou visen Šumadinka, ale nikde nemohu najit jeji popis, co se tyka chuti a jestli je vhodna pro primou konzumaci, zavareni, marmelady, likery atp. Nemate nekdo s touto odrudou zkusenosti? Ci kde nalezt tyto info. Rozhoduji se co si poridit za visen a zatim jsem spise uvazoval o univerzalni klasice Morele Pozdni. Krom jineho potrebuji, aby sirka koruny alespon v jednom smeru (muze mit pudorys elipsa) nebyla vetsi nez 2,5m, takze zadna bujne rostouci odruda. Podnoz asi Mahalebka, mam piscitou sussi pudu se slupkou z jilovitejsi ornice. Dik.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 130.82 (?), 17.5.2018 17:09

Loni (tj. rok 2017 a to u mne dost vše zjara pomrzlo) jsem měl poprvé několik sporadických plodů právě z Šumadinky. Těžko proto ihned objektivně soudit. 

Chuťově to je takové té hodně aromatické višňové griotce více vzdálené, spíše cítím náznak šťavnaté nakyslejší třešně. To jsem si také přál, protože s třešněmi jsem zatím vždy tady ztroskotal (mráz, neopylení, monilioza).

Tomu odpovídá i více jakoby třešňový tj. řídký habitus korunky stromu a se sklonem k vyholování větví, alespoň v mých podmínkách. Takže šikovně a zavčas řezat. Udržet korunku do 2,5 metru šíře bych proto viděl jako velmi ve výhledu problematické. Na rozdíl právě od spíše hustšího višňového habitu třeba (mám na zahrádce a také šetřím s místem) takové višně Kelleris nebo Gerema, ovšem ty také jako i višně myslím že dost plnokrevně chutnají. Také zkouším tu keřovou formu višně a tam s prostorem by také neměly být problémy.

Letos má Šumadinka nasazeno zatím nadějně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 130.82 (?), 7.7.2018 9:15

... doplňuji že letos má/měla Šumadinka plodů výrazně více a vyvinutějších, chuťově jsou podobné tak nějak natrpklé "višňové" třešni se sladkým (u opravdu odzrálých plodů) ocasem, je cítit v puse dužnina takže plody jsou více i sitící.

Pro mne je tímto Šumadinka příjemné překvapení a doporučuji. Opakuji a zdůrazňuji, že také habitus stromku má blízko k třešni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 122.137 (?), 24.8.2023 13:24
Dobrý den zajímal by mě vzrust višně. Chci ji mot před chalupu a chtěl bych mimo jiné aby ní tu dělala stín a trochu i parádu mimo toho že mi bude plodit. Děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika