Spicak nizsi ako planovana vyska koruny



host - 94.41 (?) 
27.3.2018 21:48, zobrazeno: 2853x

Ahoj, prosim o radu:

Kupil som ceresnu na podpniku vtacnica, je to spicak, ktory po zasadeni je vysoky cca 1,5m od zeme ko vrchol. Ja chcem ale korunu az vo vyske cca 2m. Otazka: mam ju zostrihnut, aby som podporil jej rast, alebo ju mam nechat tak ako je, nech dorastie na pozadovanu vysku a potom si zalozim korunu z novych vyhonov? Ak ju nezostihnem, "utiahne" ostrihany/upraveny a tym padom zmenseny korenovy system neupravenu nadzemnu cast? Nehrozi zababcenie?Ak ju zostrihnem, aka by mala byt idealna vyska kmena po zastrihnuti, ked chcem korunu zalozit v spominanej vyske? dakujem za pomoc

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.199 (?), 27.3.2018 23:18

Pokud to máte špičák, tak nechat růst do výšky. Až povyroste, tak na založení korunky ve 2 metrech odměříte od země 2m, připočtete 6 pupenů na založení korunky a zbytek odstřihnete.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 94.41 (?), 28.3.2018 9:03

Dobry den, dakujem Vam za odpoved. Mohli by ste mi prosim tiez napisat, preco sa takyto spicak nema strihat? Vo vseobecnosti sa vsade pise o povysadbovom reze, ale nikde som nenasiel zmienku o tom, ze ak je spicak mensi ako planovana koruna, tak sa rez nerobi. Inymi slovami: koren, presp. podzemnu cast mu musim zmensit, ale nadzemna cast bude bez zmeny. Akym sposobom to stomcek dokaze rozdychat? resp. mam sa na spicak pozerat ako na nejaky "nedovyvinuty, pubertacky" mlady strokcek?

Velmi by mi pomohlo (a zrejme aj inym zaciatocnikom) toto pochopit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 28.3.2018 9:18

Je to všechno o kompromisech.
1. Špičák je nehotová sazenice, obvykle jednoletá. Lze čekat, že rozdíl mezi redukovanými kořeny a ponechanou nadzemní částí tak nebude velký.
2. Ano, pokud špičák zkrátíte, podpoříte jeho růst. Ale taky ho snížíte, takže je otázka, jestli růst nového terminálu podpořený řezem nakonec dosáhne výš než ten neřezaný. Řezem navíc podpoříte vyrašení i nižších pupenů, takže stromek se začne větvit tam, kde nechcete. Konkurenční výhony budete odstraňovat, což růstu do výšky nijak nepomůže.
3. U neřezaného špičáku poroste terminál vzhůru z horního - nejvyvinutějšího pupene. U řezaného porostou výhony nejdřív do boku a pak se stočí vzhůru. Kmínek tak bude trochu křivý. Ono se to časem asi srovná, ale někdy ne úplně
4. Pokud jsou kořeny sazenice slabé, namrzlé či polámané, může být lepší špičák zastřihnout. Jinak hrozí, že terminál naroste jen 5 cm a přemění se v kytici květních pupenů. Jestli je ale sazenice špičáku kvalitní, neřezal bych.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 94.41 (?), 28.3.2018 9:37

Krasne jasna odpoved, dakujem velmi pekne.

To, co spominate v bode 4 sa mi stalo minuly rok. Zasadil som ceresne na mahalebke, boli to tiez spicaky, ale zrezane uz dosli z eshopu. Ceresne mali podla mna dobre korene v "beznej" kvalite, ale narastlo im len zopar letorastov, dlhych cca 5-10cm. Jedna dokonca nemala ani letorosty, len spominanu kyticu pukov.  Prisudzoval som to tej mahalebke v nekvalitnej ilovitej pode, preto som tento rok kupil na vtacnici. Ale po nabrani par vedomosti si skor myslim, ze to bolo zapricinene nedostatom vlahy, hnojenia a travou zarastenym okolim stromcekov. Tento rok tie mahalebky a nove na vtacnici cchem drzat mimo burinu a nieco prihnojim a zalejem, dufam, ze to bude lepsie ako minuly rok. Takze nie chyba podpnika, ale zahradnika:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 28.3.2018 9:52

Nebyl bych tak sebemrskačský. Vloni jsem taky sázel několik třešní na coltu. Do jámy přidán kompost, okolí udržované bez trávy, za sucha zalívané. Některé měly delší letorosty, některé kráké - 10cm, ale neuvěřitelně tlusté a s vysokou kondenzací pupenů, a některé vůbec. Péči měly stejnou, podnož také stejná, ale chování naprosto odlišné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika