K hrušce: Na obrázku je asi starší, méně vzrůstná hrušeň. Nevíme, zda je myšleno přeroubování celého stromu nebo jen vroubování několika roubů. Hrušňových roubů jsem narouboval málo, asi 20, ale nestalo se, že by se některý neujal. Na stromečku, stromku, starém stromu. Hrušňové rouby se tedy ujímají výborně. Špatně se „vyřezávají“, třeba sedélko, jsou totiž velmi tvrdé. Řez jedním říznutím, jako u jabloně, se mi nedaří.
Na starší podnoži, větší průměr větve, bych uvažoval jen roubování za kůru. A na to je ještě hodně času. Při silných roubech bych rouby řezal na sedélko. Ale při jejich tvrdosti je to dost protivné. Letos se chystám jen k vroubování cca 2-3 roubů na starší větev, kterou přeroubovávám už druhý rok za kůru (nedostatek roubů).
Třešeň: Přeroubovávání starší třešně za kůru se vyhýbám. Dělal jsem to jen jednou a na polovině koruny. Většina roubů se ujala. Rouby ale byly v mikroténových, zastíněných pytlících. Třešňové stromečky raději očkuji. Skoro do síly palce. Je to jisté a načisto brnkačka. Tu na fóru popisují jiní roubování kopulací na prut jako velmi úspěšné. To můžete hned. Takto jsem ale nikdy třešeň nerouboval. A to prostě proto, že se mi nikdy nesešla konstelace šikovně tenké podnože, zmlazené větve s výhony v síle roubů. Na třešeň a višeň se také letos chystám. Bude to za kůru na kmínek síly cca násady smetáku. (Pláňky holt „trošku“ přerůstají a je mi líto je zrušit.) Bude to s pytlíky, takže vopruz. JG