Roubování ovocných stromů



IvanHorseman - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 78.117 (?) 
1.1.2018 20:37, zobrazeno: 6783x

Dobrý den, asi je to již mnohokrát opakované tema, ale jednoznačně konkrétní odpověď jsem nenašel. V roce 2016 a 2017 jsem obnovoval zahradu na chalupě / v budoucnu zřejmě trvale obydleno/- vysazeno 32 nových ovocných stromů- meruňy, broskve, třešně, višně, hruška, jabloně a švestky. Snažil jsem se vybírat dle zdejšího fora a dále např u meruněk, broskví a třešní jsem se snažil o odrůdy s různým datem sklizně aby se tato rozložila do delšího období. Ale samozřejmě u třešní mám jeden starší strom a dva nové a tudíž nelze plně porýt celé sklizňové období. A např u třešní mám zkušenost, že velmi ranná odrůda padne za oběť špačkům a reálně ji nelze ochránit- pouze předčasným sběrem, což zase není ono co se týče chuti a zralosti. Přemýšlím o možnosti naroubování další odrůdy do těchto stromů- od třešní, po jabloně či višně. Bohužel předchozí pokusy byly neůspěšné - roubování nožem kopulací. Nyní jsem viděl nůžky s omega nožem, které by měly dát šanci i takovým nemehlům jako já. A moje otázka- je možné na relativně mladé stromky - 2 roky roubovat další odrůdu- již jsem nastřihal rouby z dvou druhů - cca průměr jako tužka a uložil do sklepa do folie. Nebo je vhodnější starší stromek - cca 15 roků, kde bych našel větve se shodným průměrem a tam "osadil" roub jiné odrůdy? Děkuji za rady zkušenějších.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 24.249 (?), 1.1.2018 21:12

Mladý stromek klidně oroubujte nůžkami, u toho patnáctiletého bych raději rouboval za kůru (budete mít s přeroubováním méně práce). Pro práci s těmi roubovacími nůžkami Extol je lépe mít silnější rouby centimetrového průměru a festově vázat. Při roubování nůžkami jsem měl nižší ujímavost než anglickou kopulací.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 1.1.2018 22:31

Jestli se jedná o třešeň, tak jedno až dvouletý stromek je na přiroubování ideální. Je už zakořeněný, má obvykle dost silné letorosty na které se bude roubovat a každý naroubovaný letorost bude jednou celou větví.
   Jádroviny se snadno přeroubují i patnáctileté za kůru, u peckovin - třešní jsou výsledky mnohem horší než u naroubování letorostů.
   Roubování nožem je snadné, výsledky jsou dobré pokud roubujete ve správný čas silnými rouby na zdravý letorost. Při neúspěchu je chyba obvykle jinde a roubovací kleště to nevyřeší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.81 (?), 1.1.2018 23:10

To už jste tu vícekrát četl, více odrůd na jednom stromu. Jabloně a hrušně asi nejvíc. A hlavně při přeroubovávání původní odrůdy. To je většinou (asi výhradně) za kůru. Taky se chystám na třešínku s druhou odrůdou na terminál. (Jabloní většinu, hrušku, švestku s více odrůdami mám, třešeň bude premiéra.) 
Že se nedaří roubování jablek a hrušek, to je divné. To nebude jen prostou nešikovností. Tam musí být nějaká „systémová“ (zásadní) chyba. To asi žádné nůžky nespraví. Například jsem viděl jabloňové proutky (asi dole seříznuté) jen prostě zastrkané za odchlíplou kůru uříznuté větve bez jakéhokoli vázání a ošetření. A něco rostlo.
Švestky a třešně nejsou tak ochotné. Tam si někdy (když cítím, že to není nejlepší) pomáhám mikroténovým pytlíkem. (Taky jsou k tomu i návody. Třeba prof. Hričovský.)
Pak je ještě očkování za kůru (slabší větve, tenká kůra). Jarní a letní. To se daří brigádníkům po zaškolení. (Forkertovo očkování jsem nikdy nezkusil, ani nevím proč.) Když se očko nechytne, zahojí se ranka „bleskem“.
Projeďte si zásady roubování, pochopte, najděte chybu, zatrénujte řez, vázání, a musí se to dařit. (Jak už napsal pan doktor Vysloužil. Ale když už jsem si dal tu práci s napsáním příspěvku, tak už ho taky přidám.) JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 78.117 (?), 2.1.2018 9:16

JG děkuji za reakci - i když na konci píšete, že dublujete, tak v každém názoru se snažím hledat ispiraci či návod na odstranění chyb. Bohužel - nebo bohudík???- zpětná vazba zahradničení je poměrně dlouhá a já s tímto koníčkem začal v pozdnějším věku a bez zkušeností od rodičů či jiných v mládí. Předpokládám, že v této situaci nejsem sám a tak ještě jednou díky.

IvanHorseman

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 78.117 (?), 2.1.2018 9:10

Toto je má ideální představa... letorost bude jednou celou větví... prostě jedna větev - jiná odrůda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 78.117 (?), 2.1.2018 9:31

Původně jsem chtěl tento dotaz vznés v prvotním dotazu, ale nechtěl jsem jej příliš nafukovat- souded má dobrou třešeň - je možné v době roubování nabrat roub a tento ihned naroubovat na mou třešeň, nebo je to nemožné?
IvanHorseman

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.194 (?), 2.1.2018 9:36

Možné to asi je, pokud odebíráte i roubujete v zimě či předjaří. Já považuji za lepší odebrat rouby teď a roubovat koncem února.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 78.117 (?), 2.1.2018 12:12

Děkuji, dám na Vaší radu a navštívím soudeda s nůžkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika