Odpovede ste sa zrejme nedockal preto, lebo stlpovite sa ovocniny (jablone) nazyvaju preto, lebo maju stlpovity charakter rastu. Aj bez rezu. Presnejsie odporuca sa ich nerezat. Ceresne, hrusky, egrese, ribezle, ci ine ovocniny, ktore su podla predajcu stlpovite a treba ich rezat, su vacsinou len marketingovym chytakom. Zname (pokial viem) su zatial iba stlpovite odrody jabloni. Vacsinou su tieto kvazi-stlpovite odrody stepene na rast velmi obmedzujuce podpniky a dodavatelia u nich odporucaju nejakym sposobom zastipovat bocny obrast. To ale mozte robit takmer s akoukolvek ovocnou drevinou. Ta sa tym ale nestava stlpovitou odrodou. Mozno by ste urobil lepsie, keby ste polozil otazku inak a opytal sa, ako u zakrslej ceresne, danej odrody, docielite stlpovity tvar.
Stlpovity charakter rastu mozte rezom vytvorit aj z mnohych okrasnych drevin a tiez sa tym nestavaju stlpovitymi. Stlpovity je tym padom len vysledny tvar. Nie odroda.