Mladá třešeň nevětví



host - 97.18 (?) 
20.3.2018 20:07, zobrazeno: 2844x

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na třešeň Těchlovan na podnoži Gisela. Byla zasazena vloni na jaře (špičák) a zastřižena na požadovanou výšku. Vyrazil náhradní terminál a jedna boční větev. Jsem začátečník a nevím teď co s ní. Mám ji v dubnu/květnu nějak zastřihnout? Nevím, jak docílit většího rozvětvení?

Jinak si uvědomuju, že bych k ní měla dát kůl. Bohužel bezplevelný kruh kolem ní nemůže být, je to přírodní zahrada, kam se tak často nedostanu.

Předem děkuji za odpovědi,

KI


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 234.226 (?), 20.3.2018 21:19

Dobrý den,

nejdřív k podnož Gisela-je to slabá podnož.Do zahrady kterou často nenavštěvujete bych volil stromek na silné podnoži u třešně podnož Ptačku s tím, že na této podnoži vám vyroste velký strom s výdrží několika desetiletí bez nutnosti zálivky.

Pokud jde o přírůstky tak určitě přijdou. zatím bych zastřihl delší výhon asi v polovině na očko dovnitř aby z něj vyrostl výhon kolmo nahoru. Sice v budoucnu bude tato část trochu křivá což bude jen vizuální "vada".Z pupenů pod žezem (pokud tam jsou) by měly vyrůst letos další výhony na rozvětvení. Krátký boční bych ještě letos nechal.

           Zdravím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 205.50 (?), 21.3.2018 9:20

Dobře, děkuji za rady ohledně střihu.

My jsme teda tu Giselu vybrali schválně, protože jsme nechtěli veliký strom. Co se týká závlahy, s tím jsem si starosti tolik nedělala, protože jsme u potoka a většinou je tam vlhčí půda. Ale ta konkurence trávy by asi mohla vadit, že?

KI

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.3.2018 10:12

Kombinace slabá podnož, zatravněné místo a chybějící opora není ideální. Třšně obecně snášejí dobře sucho (líp než příliš vlhko), proto se jim daří víc na mezích a na svazích než u potoků. To se ale týká kmenných tvarů na ptáčnici. Jaké nároky má Gisela, to popravdě nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
matoooooo - (4) - 33.229 (?), 27.3.2018 22:02

Ja by som terminal o polovicu zostrihol stiedavým rezom na opačnú stranu aby sa postupne narovnával a urobil zárezy nad púčikmi pílkou na železo aby sa podporilo rozkonárovanie v správnom odklone. Vzniknuté rany postrieklať meďnatým prípravkom a formoval na tvar štíhle vreteno na ktoré je podpník gisela ideálny. Dobre zakoreňuje, netvorí odkopky, je o niečo náročnejší na vlahu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 205.50 (?), 28.3.2018 9:02

Omlouvám se za začátečnický dotaz, ale ty zářezy myslíte na tom terminálu, co budu střihat, že (ne na původním kmínku, kde je ta jedna boční větvička)? Všem moc děkuji za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika