Aktinidie,lidově kiwi,nebát se jich



vrana1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 61.220 (?) 
9.1.2016 15:53, zobrazeno: 1660x

Doporučuji je.Dokonce jsem přesvědčen, že patří na každou i nejmenší zahrádku.Především druh a.kolomikta. Lidé však dosud o nich nic nevědí.
Znají jen kiwi z obchodu a to u nás opravdu roste málokomu.Když jim to doporučuji, namítají, že to by museli dát do skleníku.říkám jim že to ne, ve skleníku to skoro vždy sežraly svilušky, ale venku je rovnováha svilušek škodlivých a dravých, které požírají ty škodlivé.Říkají: to by nám venku zmrzlo.Odpovídám, ne naopak, potřebuje to pořádný mráz.Koupit kdykoli a třeba posadit na sníh a až to roztaje, tak zasadit.A lidé stále pochybují a váhají.Váhají tak dlouho, až už aktinidie nejsou, je jich málo.

Při kupování je potřeba dbát na výběr druhu a odrůdy.Druh Kolomikta potřebuje samce kolomikta, druh arguta a jemu podobné potřebuje samce arguta.jsou i samosprašné druhy, ale zatím většínou nejsou k dostání.Dají -li vám samosprašný, raději přikupte samce.Obzvláště včelaři kupte samce arguty.Včely ho milují, hučí jako při rojení a mají z něj užitek, posílí včelstvo.
Při kupování kupujte sazenice pouze s cedulkou se jménem odrůdy a jasným označením samce neb samice.Druh kolomikta vyroste asi 3-4m vysoko, druh arguta mnohem více, ten se musí dost řezat.Řez provádějte pouze od června do října.
Ke všemu co sázíte dejte alespoň tyčku.Aktinidie však potřebují oporu zdí, svahem, nebo konstrukcí, viz weby o kiwi.Mají rády vlhčí místo a humus. Pokud jste na aktinidie alergičtí jezte jich málo a nebo vůbec ne.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika