|
Ako uchovať vrúble
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.61 (?) 8.12.2010 22:49, zobrazeno: 47904x
Nedarí sa mi štepenie čerešní. Vrúble režem kocom roka, balím ich do vlhkých novín a uložím ich v chladničke. Štepím koncom februára až začiatkom marca a ujateľnosť mizerná. Ak sa aj ujmu, cez leto vyschnú. U ostatných stromov má ujateľnosť skoro stopercentnú. Ako uskladniť vrúble, aby sa lepšie ujímali?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 9.12.2010 12:43
Mohu potvrdit, kopulací se jednak stýkají dvě "stejně stará dřeva"a při precizní práci rozhodně větší plochou, než později za kůru do staršího výhonu, kdy i roub už je méně vitální.Ale hlavní roli bude hrát styčná plocha a její lepší kontakt s mízou. AB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 10.12.2010 15:57
Docela dost často se radí zabalit rouby do vlhkého papíru a dát do ledničky.Podle mě je to chybná rada.Nadměrná vlhkost spíše škodí.V amatérských podmínkách je opravdu nejlepší zapíchnout rouby do země někde, kde na ně nebude svítit slunce.Rouby raději mohou jakoby malinko oschnout, než aby byly ve vlhku.V takovém případě den před roubováním můžete obnovit řez a konce namočit do studené vody.Zamotané do igelitu s vlhkým papírem by už vůbec být neměly.To samé platí i o letních roubech.Jestliže je zamotáte do velmi vlhkého hadru, papíru,můžete je za dva, tři dny vyhodit.Papír, nebo hadr musí být vlhký jen mírně, jinak se rouby i v chladu zapaří.Myslím si, že přílišná vlhkost u Vašich uskladněných roubů je příčinou neúspěchu.P
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.105 (?), 10.12.2010 21:40
V ledničce neproudí vzduch, takže vlhkost musí být nižší (riziko plísní). Venku se o rouby nemusíte až do konce března starat. Je jim tam lépe. Třešňové rouby se na přelomu února a března dají taky vybrat na stromě. Pokud se vám nedaří roubování, zkuste podnože v té době naočkovat (chip budding). Můžete zkusit i 3 očka na podnož a něco se určitě chytí. Dá se to dělat celou zimu. U peckovin je úplně nejlepší přesadit podnož do nádoby a nechat ji 2 týdny napučet při asi 10 st. Pak se nenapučená očka chytají nejlépe. Mimmo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
|