|
A co vaše višně?
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
host - 226.62 (?), 5.7.2016 17:13
Dávám posledním zbytkům svého višňového sadu "ještě tak rok, maximálně dva..."
Obnovovát ho již nebudu, tak jen hypoteticky:
*
Morela, Fanal, Morellenfeuer.
Existují novější, odolnější a k přímému konzumu ještě nejnevhodnější odrůdy než tyto?
*
(Obecně v likérnictví apod. platí, že z plodů a drog "zasyrova" velmi chutných se likéry vyrábí dost těžce. Preferují se kyseliny, hořčiny a s tím spojená aromata a tak...)
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10084) - 70.240 (?), 5.7.2016 17:30
Zajímavý názor, Rafaeli. U Fanalu tomu rozumím, u Morellenfeueru bych tomu rozuměl taky, kdyby ho tady nehájila paní Lída, jestli si to správně pamatuju. Ta Morela, když je úplně černá, zase tak zlá na jídlo není. Osobně bych si jí vysadil, kdybych měl kam. Tyhle moje višně, co žádná není Érdi Bötermö , které zrají až v 6. třešňovém týdnu, nikoliv ve 4., když se nechají řádně ztmavnout, trochu těch cukrů naberou a budou snad velmi dobré. Zatím to jsou jen náznaky. Višňový říz tedy mají.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 141.134 (?), 5.7.2016 18:49
Vím, že je to hodně "divný názor"
Ale vysadil jsem na na samotě, to co jsem potřeboval... Ty nejméně chutné a co možná nejpozdnější
*
A v případě stromořadí u polní cesty by mi z nějakých "jedlých" višní po nájezdech zůstaly asi časem jen kmeny-podnože...
*
Ale priorita byla ta "průmyslová zpracovatelnost".
Rafaelf
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 10.7.2016 9:38
Existují novější, odolnější a k přímému konzumu ještě nejnevhodnější odrůdy než tyto?
Asi existují. Německé, rakouské a polské školky nabízejí řadu odrůd višní, jejichž názvy mi nic neříkají. Jednou z nových kyselek, údajně odolných proti moniliovému úžehu je Gerema. Já jsem si z těch novějších pořídil Morinu - měla by být sladší než Gerema a taky polskou Lutowku. Plody jsem nechutnal, Morina bude mít první, zatím zralé nejsou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.156 (?), 11.7.2016 8:11
Jednou z nových kyselek, údajně odolných proti moniliovému úžehu je Gerema.
To že je Gerema odolná proti moníliovému úžehu som si aj ja myslel.Ale tohtoročná jar ma presvedčila o tom že nie je. Jano
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 231.165 (?), 11.7.2016 9:03
Z té mé svaté trojice byly na likér nejlepší Morely.
(Vyzkoušel jsem kdysi samozřejmě vše dostupné v okolí. Po pravdě ji ještě překonala jedna divoká, planá višeň od kolegy. Ale u ní byl problém s velikosti plodů a hlavně s úrodností)
Bohužel ty Morely pomřely jako první. A díky velmi silnému sklonu k vyholování byly hodně náročné na údržbu.
*
Dnes už ve větším množství s višněmi nechci mít nic společného.
Ta Lutowka, aspoň co jsem teď četl, taky asi moc odolná nebude...
(Možná zkusím dříny).
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 11.44 (?), 11.7.2016 9:27
Po pravdě ji ještě překonala jedna divoká, planá višeň od kolegy
Přesně tak. Nejlepší višňovka byla z tchánových kyselých poloplaných višní z pravokořeného stromu s výmladky dávajícími stejné ovoce. Byly drobné, tmavé, kyselé, větve vlasatěly. Ale Morella, Morellenfeuer i Fanal dávají taky dobrý likér.
Co se týče monilie, letos jsem ji zvládnul dvěma postřiky (před a po květu). Pár zvadlých větviček bylo, ale žádná hrůza.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
|
|
|