Je to velmi zajímavá charakteristika, měl jsem oba stromy (Karešovu a Rivan) vedle sebe, tak to mohu potvrdit. Jen bych doplnil možné nepřesnosti:
Nevím přesně, kdy byl Rivan ve Švédsku vyšlechtěn (Karešova x Van), ale v Kutinově Pomologickém atlase r. 1991 ještě zmínen není. Ale kniha byla už v době vydání trochu zastaralá, tou dobou se skutečně Rivan začal prodávat.
Karešova zraje opravdu ve 2. třešňovém týdnu, ovšem Rivan je o celý týden ranější, spolu s Rychlicí a Adélkou zraje již v 1. týdnu.U mě je odstup ještě víc než týden.
I když nechám Rivany řádně dozrát, vždy se jedná o "májovky", tedy jedinou předností je ranost, Karešově se chutí nevyrovnají (chuť je samozřejmě subjektivní pocit). Navíc Karešova má plody ne mírně větší, nýbrž (objemově) 2-3x větší.
Rivan i Karešova patří mezi měkké srdcovky, pravda, konzistence Karešovy je trochu hutnější, o křupavosti se ale dá mluvit jen u nezralých plodů.
Pokud bych se držel popisu - třešně jsou mínrě menší, zrají současně s Karešovou a když se nechají dozrát, jsou ve srovnání s ní měkší, ale chuťově mnohem lepší, pak to přesně sedí na odrůdu Kaštanka.