Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

To máte různé. Pokud jde o ptačku, tak tam jsou častěji v podrostu semenáčky, než pravé odkopky. Nejlépe to poznáte při vyrývání. Pokud rýčem děláte kolem výhonu šestiúhelník a nenarazíte na mělko uložený hlavní kořen "matky", pak vesele pokračujte ve vyrývání = zřejmě to bude semenáč. Jestliže narazíte na kořen. který při běžném tlaku na rýč nejde přerušit, tak s dobýváním přestaňte. Je-li to Váš strom. odkopejte to zahradnickou lopatkou těsně podél výmladku tak, aby jste jej co nejšetrněji odstranil a zahodil. Pokud nepotřebujete rychle podnož pro nějaké záchranné roubování, na vlastní stromek je klon podrůstající z kořenů nevhodný.

Pokud je to Coit a nebude Vám vadit náchylnost na opakované podrůstání odkopky, pak je dobré prozkoumat, v jaké hloubce je matečný kořen. Pak od matečného kořene oddělíte odkopek přímo (má dost bočních kořenů) a nebo třemi podélnými řezy do kůry podpoříte tvorbu kalusu k zahojení lýka. Pokud hojivý kalus bude krytý nakopčenou zeminou (klidně udělejte hrůbek 15-20 cm) tak do podzima kalus pustí spoustu vlášení. Zároveň můžete na takto předpřipravený oddělek roubovar či oéčkovat, aby v době oddělení už jste měl "špičák k přeškolkování", V případě, že se roub/očko neujme, je dobré tento odkopek přeškolkovat na místo, kde si založíte matečnici - viz postup množení hrůbkováním. Podnože z hrůhkové matečnice jsou lepčí než ty z kořenových výmladků. protože rozdílem mezi vrchem pařízku matečnice a vrchem hrůbku si jednoduše ovlivníte délku na které podnož bude mít kořínky. Navíc to líp vypadá, než spousta "krtin" pod plodným stromem.

Mahalebku je lepší nakoupit hotovou u firmy Lesoškolky. (Prunus mahaleb). Po 15. říjnu ji mají i čerstvě vyoranou = prostokořenou, která je levnější než ta obalovaná. Obalovaná je zase výborná, pokud chcete roubovat v ruce a zaškolkovávat na jaře už ujmuté štěpovance z lednově-únorového roubování.

SfK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika