Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Předně Kordie je chrupka, nikoli srdcovka.

Pro Kaazcu: srdcovky jsou pomologické označení typů plodů s měkkou dužninou, šťáva u nich dobře barví červeně. Obvykle mají srdcovitý tvar. Jsou zpravidla ranné zrají zpravidle během června.Patří sem Rivan, Karšova, Kaštánka, Rychlice německá...

pak jsou tzv. chrupky, ty jsou pozdnízrají zpravidla v červenci. Jsou většího tvaru, a hlavně mají pevnější chruplavou dužninu. Zpravidla jsou širší než delší. Mohou mít dužninu červenou, nebo světlou, podle odrůdy. Patří sem Napoleonova pestrá chrupka, Hedelfingenská, Van, Těchlovan, Kordia, Granát, Nověji Regina, Summit, Tamara, Lapins, Grace star a další.

Přechodem jsou tzv. polochrupky, u nás je nejznámější Burlat, dozrávají raně až středně raně. Jsou pevnější než srdcovky. Nově je v Česku odrůda Sweet early.

Srdcovky a polochrupky zpravidla nestíhají zčervivět. Chrupky, pokud je chcete mít bez červíků v kompotu, je lepší je trhat o něco dříve, než jsou zcela vybarvené.

Většina odrůd je cizosprašných a musíte navolit vhodné opylovače. Tedy alespon přibližně aby kvetly ve stejnou dobu.

Za samosprašné se považují novinky Stela, Lapins, Sweet early, Grace star. Tyto odrůdy lze míti i tam, kde široko daleko není jiné třešně. Pro cizosprašné by měly být stromy jiné odrůdy max do 500 m. Záleží taky na včelstvu. Mimochodem včely je třeba mít i u samosprašných odrůd.

Juraj Kafka

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika