Kandování (nejen) tykve fíkolisté



Stránky: 1,  2   
host - 183.242 (?) 
20.5.2010 0:07, zobrazeno: 20309x

Zakládám tuto diskuzi proto, abych netříštila tu "roubovací" a také v naději, že někdo přihodí další zkušenosti.

Teď jsem strávila asi hodku času hledáním rcp na netu a zde na zahradě. Tady o kandování zatím žádná diskuze není, je spousta jiných zajímavých (apropo, Micuko, ukázal Vám soused ty staré kroucené stromy?), na reálné zahradě momentálně díky počasí moc práce není, ale dají se ještě vysít různé dýně na vyzkoušení nových receptů. Na netu je jich spousta, jsou rychlejší, možná lepší a radostnější (zvlášť když příjde na návštěvu Dr. Lenoch a bývá u nás často).

Ale zpět k mému. Tykve fíkolisté i jiné dýně (oranžovomasé no name) oloupu, vyčistím středy, nakrájím na kostičky asi 2x2x1 cm, na 12-24 hod namočím do octem okyselené vody. Sliju, nechám okapat. Na 2 kg kostek dám vařit 1/2 l vody s 50 dkg cukru a 2 dcl octa - přidám tykve (dýně) povařím do sklovata. Druhý den přidám 25 dkg cukru, zahřát jen do bodu varu, další den totéž, další den bez cukru jen do varu. A už je den pátý, sleju, nechám okapat, dám sušit do sušičky. Lze i na radiátorech, tam jě větší "odpar" co do počtu kostek (pořád někdo chutná). Má se vždy vařit jen nálev bez dýní (slít a znovu přidat, ale Dr. L.). Tykev olejná hůř kanduje, je tvrdší, ale jde to. V případě kdy použiju i nedozrálé - nedávám se zralými dohromady, různé druhy zvlášť - rozdílný čas uvaření. Bezinky na obarvení - asi by mohla být jen šťáva, já pomačkám asi hrst a přidám současně s tykví. Slyšela jsem o kandování i cuket, přibarvení potravinářskými barvami (těmi co do marcipánu), neviděla a nechutnala. Kandovala jsem tímto způsobem i plátky kdoulí, byly dobré.

Kadnované dýně spolu se sušeným ovocem (viště, meruňky, mirabelky, hrušky, jablka, švestky) přidávám do různých chlebíčků, perníků na plech, bábovek, vánoček (ty peču celý rok), plněných vánočních perníků, marokánek.

Tááák, už jsem se pochubila a teď je řada na Vás. Děkuji. Elena

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 136.70 (?), 20.5.2010 1:04

Dobrý recept. Ráda jej použiju. Zůstali mi tykve fíkolisté z roubování, které jsem nestihla a málem jsem je vyhodila. Myslela jsem, že se dá použit pouze Goliáš. Moje maminka podobně dělal letní hrušky, ale ještě je obalila v práškovém cukru. Bylo to příšerně sladké, ale dobré a museli jsme je chránit před osami.

Já teda nedelám kandované ovoce, ale kompótuji s přidáním lžíce rumu do sklenkya pak před použitím míchám s ostružinami, nebo malinami. Jinak po scezení požívám do jablečno-makového štrůdlu a je to výborné, šťavnaté. Jenom děti odrostly a už mi koláče moc nechtějí.

Lenka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 183.242 (?), 25.5.2010 14:16

Dík za tip, hrušky, jestli ovšem nějaké budou, vyzkouším. Jablko-makový štrůdl dělám také, ale sypu perníkem, dýně s rumem neznám, taky zkusím. Já zavařuji oranžové s trochou ananasové tresti, okapané dávám do různých řezů na jednu vrstvu krému, druhou podmáznu malinovou nebo višňovou marmeládou. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
starling - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (156) - 59.152 (?), 30.9.2010 9:55

Dá se ještě nějak využít dužina z tykve olejné - bezslupkaté, kromě kandování? Nemáte někdo nějaký recept, který by šel použít? Předem dík :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 183.242 (?), 30.9.2010 22:56

Už jsem ji i zavařovala. Protože je tužší než Goliáš a ostatní "slupkaté" potřebuje déle povařit. Prý je dobrá pečená, jako jablka, na sladko, to jsem ale nezkoušela. Zelí, džusík (s mrkví)? Mám štěstí, že přebytky, které již nikdo nechce, dám slepicím nebo čuňasům a tím pádem dobrý pocit, že nepřišly vniveč.  Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 32.123 (?), 26.11.2010 12:45

Pro Starling: Třeba tohle. Jednoduchý koláč. Dělala jsem ho z tykve fíkolisté, ale z tykve olejné půjde udělat rozhodně také. Dělávám ho stejným způsobem i z jablek, nebo z cukety.

Tykev nakrájím na tenké plátky a ty plátky ještě na kousky. Pokládám ty kousky rovnou do máslem vymazané formy. Kousky dýně trošičku posypu, jen postraším, skořicí. Dva kroužky citronu rozřežu na trojúhelníčky a ty poskládám navrch, na kousky tykve. Celý povrch kousků tykve a kousků citronu namažu několika lžícemi zavařeniny. Používám někdy meruňkovou, někdy bezinkovo-jablečná povidla, někdy švestkovou zavařeninu. Tahle je z broskví. Použijte klidně i rybízovou. Lze použít jakoukoli, záleží na tom, co kdo má rád. Tohle všechno se nyní zalije velice jednoduchým těstem bez prášku do pečiva či jakéhokoli jiného urychlovače: 4 vajíčka, 1 sklenice cukru, 1 sklenice mouky. Peču při 180°C asi 30 minut.

Je to dobré a rychlé. Kdo má ještě uskladněny nějaké dýně, zkuste. Přikládám pár fotek. Někdy je lepší jednou vidět, než desetkrát slyšet, nebo číst.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 237.61 (?), 9.10.2010 23:09

Z mých dvou tykví fíkolistých jsem sklidila 6 ks 4 až 5 kg těžkých plodů. Bylo by jich víc, ale protože ukrutně expandovaly do širého okolí a umravnit se nedaly, utrahávala jsem jim šlahouny i s malými plody a odnášela je do kompostu. Možná bude pro někoho zajímavé to, že dýně fíkolistá průběžně při své expanzi zakořeňuje a odrthnutí od matečné rostliny jí vůbec nevadí, jede dál z místa, kde nově zakořenila. Z původních dvou tykví po přetrhání šlahounů vzniklo tykví fíkolistých několik. Převálcovaly a přikryly i vzrostlé kopřivy u sousedů, což jsem přijala s povděkem. Ovšem z plotu a z okapů jejich hospodářského domečku jsem je průběžně odtrhávala.

Zatím jsem kandováním zpracovala dýně fíkolisté tři a zkusila jsem i jednu tykev olejnou. Mám-li je porovnat, fíkolistá je na kandování lepší a chutnější. Aby to množství nebylo v chuti monotónní, použila jsem i různé tresti. Ananasovou, meruňkovou a višňovou.  Část jsem kandovala pouze s hřebíčkem, badyánem, skořicí a citronem, tuto variantu jsem obarvila bezinkovými povidly, která obsahují skořici a tak kandovaný produkt hezky doladily nejen barevně, ale i chuťově.

Z právě získané praxe mohu doporučit použít k zalití kousků dýně octovou vodu v poměru 1:1 a nechat je potopeny 24 hodin. Pak slít, nechat odkapat, teprve teď zvážit a kousky zasypat cukrem bez jakékoli vody, šťávu si v cukru během dalších 24 hodin pustí dýně samy. Na 1 kg kousků dýně stačí 500g cukru. Pak už lze přidat koření nebo tresť a povařit do sklovata. V ochuceném cukrovém odvaru povařená dýně pobude dalších 24 hod. Zcedit, nechat okapat a lze začít sušit. Sušené, ale až studené kousky obalit v moučkovém cukru s vanilkou, proložit kolečky sušeného citronu a šup s nimi do sklenic s uzávěrem twist off.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 131.15 (?), 14.10.2010 10:23

Dobrý den, děkuji za zajímavé náměty. Jen přemýšlím, jestli to nejde trochu jinak? Nemám ráda přeslazenou chuť kandovaného ovoce (ani nikdo jiný u nás doma), ale mám sušičku. Nezkoušela jste některá upravit dýni před sušením nějak jinak? Počítám že když dám cukru míň, asi se začne kazit? Zajímá mě sušené, kompoty umím ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 183.242 (?), 18.10.2010 10:56

Nevím, méně cukru já nedávám, ale asi by se dalo vyzkoušet. Ocet, příp.  kys. citronová se přidává na "zpevnění", aby se dýně nerozvářela (asi) a ten by měl i konzervovat.Nakonec k sušené ovoce se taky nemáčí předem v cukru a je-li usušeno dobře, nekazí se. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 68.78 (?), 20.10.2010 9:08

Dobrý den paní Alkusko, podobně jako paní Elena se domnívám, že použití menšího množství cukru na závadu nebude.

Pro případné další zájemce o kandování tykve fíkolisté mám ještě jednu radu. Kandovala jsem čerstvě sklizené dýně fíkoslisté před necelými dvěma týdny, nyní pokračuji ve zpracování ještě jedné asi 6ti kg fešandy, jejíž foto přikládám. Zatímco stejně velké, ale ihned po sklizni zpracované dýně bylo radost loupat, tato dýně, ač je stále jásavě zelenobíle vybarvená, mi dala dost zabrat. Slupka strašně ztvrdla.  Proto moje rada zní, loupat a zpracovávat hned po sklizni, pak to jde hladce.

Před pár dny jsem osvobozovala maliniště, které mi dýně fíkolistá zavalila. Pokud se Vám něco podobného přihodí, doporučuji bezpodmínečně přizvat k této činnosti mužskou část rodiny. Byla to válka a namáhavé zápolení s desítky metrů dlouhými šlahouny, které byly vždy po pár metrech v maliništi znovu a znovu zakořeněné. Naštěstí jsem měla původně zasazené jen 2 sazenice. Boj jsem však vedla vlastně se spoustou nově zakořeněných sazenic. A ještě jeden poznatek mám. Dýně fíkolistá pěkně přidusila kopřivy za plotem u sousedů.

Dýně fíkolistá
Dýně fíkolistá
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika