Jak a v čem sušíte ovoce? Sušení rajčat, solární sušárna



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
kenybz - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (64) - 152.7 (?) 
29.8.2008 19:48, zobrazeno: 138936x
Dobrý den, zajímalo by mne jak a v čem sušíte ovoce? Sám s touto po mnoho let osvědčenou konzervační metodou začínám, tak bych chtěl vědět a i ostatní čtenáři v čem sušíte??? Zatím jsem sušil hlívy, žampióny v horkovzdušné troubě při teplotě cca 50-60°C po dobu 3-5 hodin. Naposledy jsem sušil rajčata surové váhy 3kg, které jsem nakrájené rozložil na 2 teflonové pekáče a vložil do horkovzdušné trouby za 4 hodiny byly akorát při teplotě sušení cca 60-70°C do dvířek trouby přivřu přeloženou utěrku kvůli odvětrání vodních par. Spotřeba byla za tu dobu 2KWh což je u mě cca 10kč záleží na sazbě. Nedávno mě napadlo vyrobit solární sušárnu s teplovzdušným výměníkem nicméně jsem tento "nápad" viděl minulý týden v jednom časopise... takže to určitě lze.Příští rok ji chci postavit. Máte někdo takovou sušárnu?A co běžně prodávané sušičky? Kolik vám "papají" energie? Mě u nich odrazuje pracné čištění sít. Já jen lehce opláchnu teflonový plech a hotovo. Těším se na reakce Z.M.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 97.194 (?), 29.8.2008 20:26

Dobrý den. Asi můžu trošku napsat. Vlastním úplně běžnou plastovou sušičku, kterou jsem zakoupil v obchodě. Má 2 rychlosti a 5 pater. Běží u mne naprosto pravidelně. Zrovna i dnes jsem ji používal. Spotřebu ale vůbec neřeším. Suším jen ovoce a jednu bylinku. Ale usušené ovoce nemám v zásobě vůbec žádné, protože ho mám moc rád, takže než se nasuší nová várka, tu původní prostě slupnu. Z ovoce suším meruňky, švestky a nějaká jablka. Všechno fakt super. Kdo má tuto potravinu rád, vřele doporučuji. Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kenybz - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (64) - 152.7 (?), 29.8.2008 20:31
a jak je to s čištěním sít? určitě je plast již zabarvený od ovoce. Taky mám rád sušené ovoce rajčata chci naložit do olivového oleje ale nějak jich ubívá... :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 97.194 (?), 29.8.2008 20:37

Žádné zabarvení nevidím. Čistil jsem to jen jednou a to jsem vzal běžný kartáček a za chvilku bylo hotovo. Bylo to od švestek, takže takové usušené kapičky tam byly. Stejně jsem je strčil do pusy a pohoda. Zeleninu nepěstuji, mám dva ovocné sady, takže jen ovoce. Stanislaw.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 29.8.2008 20:55

Solárne sušenie je v podstate prastará a prvotná metóda sušenia. Delí sa na priamu a nepriame sušenie. Ak si vyhĺadáte v googli (najlepšie cez hľadanie obrázkov) heslo: solar fruit dryer  tak Vám vyskáče dosť obrázkov. Stačí si len vybrať. Vyskáču aj stavebné návody pre kutilov.

Osobne tiež používam obyčajnú plastovú elektrickú sušičku. Myslím, že to je efektívnejšie, ako sušenie v trúbe (práve pre kontinuálne odvetrávanie). Suším prevážne jablká (1 várka = 4kg, večer naplním - ráno suché, myslím, že sušička má 300W a 10 poschodí).  Pláta (občas) čistím v myčke, určite sa to dá aj pod sprchou. Farebné fleky nemám (aj keď som si robil špecialitu - sušené višne). Myslím, že investícia do obyčajnej sušičky (nemusíte hneď kupovať Ezidri) sa oplatí.

Od Ezidri sa ovšem oplatí kúpiť masívny kovový "loupač jablek". Stojí síce viac ako bežná lacná sušička, ale je to skvelý vynález.  Mne trvá príprava jednej várky s "loupačem" - 4kg jablk cca 20 minút.  "Loupač" jablko očistí, nareže na 5mm hrubú "nekonečnú špirálu" a zároveň vyreže jádrinec. Fakt skvelé!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 60.26 (?), 29.8.2008 21:27

dobry den koupenou plastovou susicku mame take ale nevyhovuje jeji velikost vlastne malost takze jsem postavil vetsi z lednicky kterou jsem zbavil agregatu a misto kompresoru jsem namontoval stolni fen nahore udelal odfukove otvory a susi se vni vic jak 40kg najednou tu malou uz zena temer nepouziva jen kdyz je nejake mensi mnozstvi ovoce fen musi byt bezuhlikovy aby vydrzel staly beh je to znacka ETA a v bazaru me stal 30kc patra jsem vyrobil z plastove sitoviny v ramecku naprosta spokojenost

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kenybz - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (64) - 152.7 (?), 29.8.2008 21:52
a co spotřeba takové větší sušky? Z.M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
kenybz - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (64) - 152.7 (?), 29.8.2008 21:51
Díky za radu. Něco jsem již vyhledal a pomohlo mi to k inspiraci už taky vím z čeho vyrobím absorbér do solárního výměníku.Z.M
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 30.8.2008 15:20

Používám plastovou sušičku, typ si nepamatuji, ale je to ta bez mřížek, takře lze na jednom platu sušit houby, na druhém ovoce a třetím byliny a navzájem od sebe nenačichnou. V zimě suším jablka na radiátoru.
   Po stavbě solární sušičky taky pošilhávám - je tu někdo, kdo si ji postavil a mohl by se podělit o zkušenosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 152.7 (?), 30.8.2008 21:49
Dobrý den, co jsem zatím zjistil, tak sušiček je víc druhů od jednoduchých skříněk ze dřeva kde je "osluněná" šikmá stěna zakrytá sklem. Na spodu u skla a nahoře je větrací mřížka krytá síťkou proti hmyzu. Vzduch proudí přirozenou aerací a vysušuje vložené potraviny. Je to přenosné. Pak jsou větší sušárny které mají samostatnou dřevěnou "budku" vypadá to jako kadibudka hehe... v které jsou vloženy rámečky se síty rozměry jsou různé na až desítky kg potravin. k tomu je připojený solární teplovzdušný výměník který může tvořit v nejjednodušším případě dřevěná skříňka zevnitř natřena matnou černou barvou (ekologickou) položená šikmo vedle sušárny a zaskledna sklem lze použít i desky z polykarbonátu. Samozřejmostí jsou větrací otvory zakryté síťkama proti hmyzu. Jeden na spodu solárního panelu a druhý v nejvyšším místě sušárny. Zkusím okopírovat nějaké fotky z internetu. Uvažoval jsem i o automatickém natáčení za sluníčkem. Nebyl by problém to vyrobit Z.M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika