|
Jak a v čem sušíte ovoce? Sušení rajčat, solární sušárna
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
host - 59.2 (?), 12.6.2009 13:41
Jak jsem psal o pár řádků víš, že budu stavět... tak zjišťuju že tu solární sušičku asi nestihnu letos postavit mám kopu jiné práce kolem baráku.
Ale snad to časově vyjde... chtěl jsem původně stavět ze dřeva ale napadlo mě jedno řešení. Jako skříň použít vysloužilou ledničku ta je dobře izolovaná má i police ze zadního kondenzátoru by šel po úpravě a nastříkání akrylátovým lakem udělat solární absorbér jen to propojit a hotovo. Akorát pokud obsahuje lednička chladivo R12 tak by to měl odborně odsát a zlikvidovat chlaďař. Tak jsem zvědav co vy na to? Hezký den přeje Z.M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.148 (?), 21.8.2009 17:02
Letos jsem poprvé zkoušela sušit rajčata, a to v elektrické sušičce. Nejdřív jsem sušila půlky, potom raději plátky, šlo to rychleji. Nejvhodnější jsou soudkovitá masitá rajčata, ta normální jsou příliš šťavnatá.Bohužel neumím odhadnout okamžik, kdy přestat sušit. Usušená rajčata jsem dala do sklenic se zatahovacími víčky a teď nevím, jestli je musím mít v lednici, nebo ne. Do mrazáku je dávat nechci, mám ho už tak dost plný.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.21 (?), 8.9.2009 21:55
Sušil jsem soudkovitá rajčata na kolečka ale zdála se mě příliš slabá tak jsem je nakrájel na čtvrtky a potřech dnech sušení mě zčernaly což si neumím vysvětlit.nemají se rajčata při sušení větších kusů loupat?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.138 (?), 1.1.2010 17:35
Pro sušení většího množství ovoce se dřív stavěly speciální zděné sušírny přímo v sadech, ve kterých se topilo a kde se sušilo buď přímo kouřem z ohně, nebo později nepřímo teplým vzduchem, aby nasušené ovoce nesmrdělo. Do takové sušírny se vešlo několik desítek dřevěných lísek, na každé lísce mohlo být několik kilo (až 20kg) ovoce, takže se sušilo po metrácích čerstvého ovoce. U novějšího typu, kde se sušilo jen teplým vzduchem, byla sušící komora odvětrána samostatným komínem, kterým se odváděl vlhký teplý vzduch. Tyto drobné stavby jsou ještě občas na venkově k vidění, většinou už ale neslouží původnímu účelu. Dřív si lidi na venkově na zimu nasušili do zásoby i několik pytlů ovoce a další prodali, takže sušírna se využila, dnes už pro jednotlivce smysl nemá, leda by si v ní sušila celá dědina :) O stavbě takové sušírny se dá něco dočíst ve starší literatuře, něco málo je např. v knize Stavitelství hospodářské z roku 1895, speciálně ovoci je věnována knížka Návod ku zužitkování ovoce od Františka Vohralíka z roku 1893, kde je sušení ovoce a konstrukci sušáren věnováno něco přes deset stran.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|