Žádané vlastnosti slivek, švestek



rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?) 
23.10.2013 12:08, zobrazeno: 5211x

Jakých předností si nejvíce ceníte u švestek?Někdo dává důraz na velikost plodů, atraktivitu,velkou potenci úrody.Pak jsou ti, kteří se v první řadě zajímají o míru odolnosti proti šarce švestek.Různá míra odolnosti proti PPV nabude na významu především v šarkou zamořených oblastech(i když se už bílá místa těžko hledají),nebo v blízkosti nakažených výsadeb, protože sousedy, kteří takové výsadby vlastní, těžko přinutit něco s tímto problémem udělat.

V horších podmínkách pěstování, nebo ve vyšších polohách se pěstitelé budou ohlížet po rannějších sortách.Je to pochopitelné-co by si počli např. s kvalitní Presentou, když by úroda málokdy dosahovala dobrého stupně vyzrání, a kvalitních plodů by se člověk dočkal jednou za pět let.Skořejším sortám vůbec nevadí, když se doba sklizně opozdí třeba o čtrnáct dnů, až tři týdny.

Pak je zvláštní kategorie-páličů.Těm nezáleží na velikosti už vůbec.Ti se rozhodují jen na základě podílu refraktometrické sušiny, míry zkvasitelných cukrů, kvalitního aromatu-hlavně aby toho později dostatečně "nateklo".Těm by měla Durancie vyhovovat nejvíce.Ani moc nebude vadit neodlučitelnost od pecky(těm, kteří nevypeckovávají).

Já jsem si v době nedostaku "Topů" myslel, že když je pořídím, bude to to nejvíce, co bych mohl ve švestkách dosáhnout.Sousedi, kteří sklízejí malinké plody z odkopků mi budou závidět modré obrplody, které budou viset na prohýbajících se větví.Nyní některé mám, sice jsem ještě jsem všechny dostatečně neprověřil, ale na sousedovic obdiv už nehledím.V mé menší zahrádce jsem si jimi ...nechci říkat "zaplevelil" ten zbytkový prostor, který by šel využít lépe.

Nyní ani moc nepřihlížím na odolnost proti PPV.V prvé řadě mě zajímají ty menší, až střední aromatické plody všelijakých neznámých odrůd v různou dobu zrající.Hlavně -v menší velikosti je síla!!!V tomto mi velice vyhovuje menší nenápadná Katinka.Vždy jsem si při hlasitém mlaskání nacpal břicho k všeobecné spokojenosti...což mi s rynglotou nešlo.Nyní bych tedy kupoval všelijaké hybridy Bystrické švestky, Domácí,Hanity, Gabrovské,a jiné, které ani neznám.Možná bych se nechal zlákat ke koupi zajíce v pytli-Li****ké švestky, nebo k ohryzávaní mandlových Durancií.Hlavně žádnou renglotu, blůmu,ani plumcoty-ale to je věc svobodné volbysmiley.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 227.38 (?), 23.10.2013 12:59

Ja si myslím že najdoležitejšia je chuť a potom odolnosť voči chorobám(u sliviek tým myslím šárku a moniliózu),na veľkosti mi nezáleží - nechodím slivky predávať na trh. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 23.10.2013 13:14

Já si myslím, že málokdo je spokojen s kolekcí odrůd, které má na své zahradě. Je to míněno v tom smyslu, že většina z nás tuší, že existují ještě lepší, kvalitnější odrůdy, než ty, které nám zrovna rostou u domu a tudíž po nich i usilovně toužíme.  Ale které to jsou ty NEJ? Na to bohužel, (anebo naštěstí?) jednoznačná odpověď neexistuje. A tak musíme stále pátrat, zkoušet,  riskovat, vysazovat, čekat, těšit se, občas být zklamáni ale někdy i rozradostněni. Osobně tyhle nejistoty a touhy po dosažení dokonalosti považuji na ovocnařině za to nezajímavější. Kdybych věděl, že mám na zahradě opravdu to nejlepší, co existuje a už nic lepšího nikdy nebude, přestalo by mě to bavit. Stala by se z toho rutina, nuda, šeď. A tak s chutí pátrám, sním, tápu a těším se. smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 23.10.2013 13:36

V této souvislosti mě při Katince napadájí ještě jiné asociace(to cizí slovo tady přinesl pan Mikeš-tedy mu děkuji, jestli jsem to slovo dobře pochopil).

Když mám žízeň,...jdu na pivo.Vypiju na posezení jedno, dvě,a když mi chutná, tak i pět kousků dám...když je dobrá zábava, a mám stále chuť-v tom to vězí.Doma bych si dal hrnek čaje na zahnání žízně... možná bych vypil nanejvýš pět deci čaje, ale nikdy né dvaapůl litru!!!

V případě Katinky je to stejné.Když přijdu pod strom,...tak se čas zastaví, a já jím, a jím, a nemám dost, pořád mám chuť... nejde přestat, a žádná síla mě nedonutí odejít.Není mi zle, a nepřežene mě.Ryngloty sním pět-osum, a mám dost.

Máte pravdu pane Wimpi, že člověk je málokdy spokojen s tím co má,a chce to co nemá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 24.10.2013 12:50

Všechno tu vlastně už bylo popsáno.
Švestky a slivoně obecně mají svoje "špecifiká". Především dospělý strom přinese úrodu, kterou nezkonzumujeme a plody jsou je krátce skladovatelné. Proto se uchylujeme k vaření povidel a zakládaní kvasů.
 Mým prvotním požadavkem, vlastně diktátem je odolnost vůči šarce. Vše ostatní se dá jakž takž ochránit, snad ještě před mrazem nelze chránit, ale švestky bývají vcelku mrazuodolné.
   Dalším požadavkem je, do jaké chuti plody v mé lokalitě dozrají. To se dotýká především pozdních odrůd - např Presenty mám stále na stromě.
   Třetím požadavkem je, aby odrůd bylo víc a jejich doba zrání na sebe navazovala. Od půli července do zámrazu by měla být nějaká ta modrá peckovina k jídlu.
    Posledním požadavkem je odlučitelnost pecky od dužiny. Nic nemám proti duranciím a jejich vhodnosti do kvasu, ale nemám rád ovoce, které je použitelné jen pro jediný účel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 233.17 (?), 24.10.2013 21:23

Vcelku súhlasím, ale kritiku na konci predchádzajúceho príspevku si odolné durancie istotne nezaslúžia. Tak ako mnohým vyznavačom broskyňovej chuti nevadí, že musia vlastne okusovať kôstky skorých kultivarov, aby sa nabažili chuti prvých plodov, sladká a neskorá durancia je na tom podobne. Keď si teraz na konci októbra zo stromov rastnúcich pri plote vinohradu odtrhnem napol scvrknuté plody durancie- už vlastne kvapkovitého tvaru, nevadí mi, že nemajú tu pravú slivkovú chuť alebo že kôstka nevyskočí sama z dužniny, ale veru si pochutím na sladkej lahôdke, ktorá tu spolu s poslednými zabudnutými strapčekmi hrozna na takmer odlistenom vinohrade ostala ako spomienka na ročník 2013.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika