Výchovný rez kedy sa má strihať



host - 65.47 (?)
19.2.2019 0:02
Pane P. Moc si vážím ochoty zabývat se mým dotazem. Děkuji Vám za to, stejně jako za rady, které jste mi dal. Pěkné dny, přeji. S úctou, Lenča.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 65.47 (?), 18.2.2019 23:54

Děkuji Vám za pochopení mé situace. Budu kromě studia knih hledat i živého dobrého " řezače" stromů. S úctou, Lenča.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 18.2.2019 13:59

Některé věci zase nejsou tak složité. Stromek má na jaře z předešlého roku uložené růstové látky, které slouží k nastartování růstu. Jestliže stromek brzy na jaře orezeme, růstových látek moc neodstraníme, takže i ostrihany stromek velmi dobře obroste.

Jestliže však s řezem otalime, třeba až do května, růstové latky se postupně přesunou do větví a ty pak řezem spolu s větvemi odstraníme. Tato ztráta se nedá nijak nahradit a může to být jeden z důvodů, proč stromek v prvním roce špatně roste.

Proto je důležité nové výsadby zastrihnout na jaře co nejdříve a necekat až stromek narasi. Třeba u broskvoni se naraseni nemusíte dočkat vůbec. Jestliže se bojíte, že některý pupen bude poškozený, můžete řez provést nadvakrát. První hned, a druhý načisto později.

Jeden z důvodů letního řezu je omezení růstu. V létě si stromek ukládá růstové látky na příští rok. Takže jestli jej orezeme v létě, omezíme i dost podstatně ukládání těchto látek. Na jaře tedy stromek obrusta méně bujne. Třeba využívání letního řezu je dobře u stromků, které chceme pěstovat tzv. sloupovite. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 18.2.2019 14:21

Laik může přečíst stohy odborných článků, shlédnout desítky instruktážních videjí a stejně nebude o moc chytřejší.Nejlíp udělá když poprosí někoho z blízkého okolí...

Že někdo z blízkého okolí během ostříhání zasazeného stromku podrobně a názorně vysvětlí zákonitosti růstu a plodnosti, je možné jen teoreticky.  Dobře napsanou příručku s obrázky a kvalitní instruktážnín video považuji za lepší. U autora knížky a videa je taky jakž takž záruka, že problematice skutečně rozumí.
   Akademické dohady, jestli stříhat stromek narašený nebo nenarašený jsou o ničem, když nevíte, proč se vlastně stříhá. Plno lidí po výsadbě stromky nestříhá vůbec nebo špatně. Teorie je šedivá, ale bez ní to nejde. V dnešní době si - zejména mladí - zvykli nic nestudovat a jen hledat instatní informace. Zamlada nám učitelé říkali: "Nemusíš všechno vědět, ale musíš vědět, kde to najdeš" Dnes tuto myšlenku rozvinuli: "Nemusíš vědět nic, všechno ví gůgl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 18.2.2019 14:53

Pro tazatelku možná ještě jedna věc. K povysadbovemu řezu. Koupený stromek má několik výhonů, na každém výhonů spoustu oček. Jestli stromek zasadime a necháme tak, z té stovky ponechanych oček nám z každého vyroste pidivetvicka.

Avšak my potřebujeme, aby nám narostlo jen pár základních kosterních větví. Proto se stromek po výsadbě musí zastihnout. Aby se veškerá rustova síla vložila do malého množství ponechanych pupenů.

Kontejnerovany stromek vypadá na první pohled, že je to dobrá volba. Ze je o hodně lepší než stromek z volné půdy. Bohužel to ve většině případů není pravda. Aby byl vůbec prodejny, řez se po výsadbě do kontejneru neudělá vůbec, nebo jen málo. Další rok jsou pak s ním jen problémy. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.47 (?), 19.2.2019 0:02
Pane P. Moc si vážím ochoty zabývat se mým dotazem. Děkuji Vám za to, stejně jako za rady, které jste mi dal. Pěkné dny, přeji. S úctou, Lenča.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.47 (?), 18.2.2019 23:50
Děkuji, četla jsem a pokračuji. S úctou, Lenča.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.38 (?), 8.3.2019 18:00

Měla bych prosím také dotaz ohledně stříhání švestky a omlouvám se za amatérské dotazy - jsou to mé první zasazené stromky. Nějakou dobu jsem hledala vhodnou odrůdu (spolu s meruňkou), zvolila Hanitu na podnoži zelená ryngle. Vybrala jsem vhodné místo, díra byla dostatečná, zem jsem namíchala se substrátem, trochu kompostu a přidala Cererit, ustřihla pár lehce zalomených kořenů, ostatní trochu zkrátila a zasadila. Pak přišel na řadu řez a problém - i když jsem dobu hledala informace, koukla na několik video ukázek, čekala jsem slivoň s terminálem a ona je asi založená jako kotlovitá koruna? Jde to ustřihnout tak, aby v budoucnu nějaká větev šla jako terminál použít (ještě třeba teprve vyrašit)? Nebo je to hloupost a jen některé z větví vystřihnout a pokusit se tvarovat kotlovitou korunu? Popř. které by bylo nejlepší dát pryč? Větve jsou bohužel jen ze "3" stran, zadní strana je uplně bez větví - je pravděpodobné, že se tam ještě nějaká větev založí? Zatím jsem je jen lehce zkrátila, v dolní části prostřihla..je lepší je zatím nechat delší a jak se u peckovin doporučuje je pak zkrátit znovu ještě před květem? Děkuji.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 244.121 (?), 8.3.2019 19:01

Pěstovat švestku s jedním hlavní terminálním výhonem je podle mě ztráta času.Podívejte se po okolí a zjistíte, že přirozený habitus slivoní je jako na přiloženém obrázku.Snažit se o něco jiného je práce pro profesionály v intenzivních, přehuštěných výsadbách na zákrslých podnožích.Rozhodně bych vystříhal ty vidličky (ponechat jen tu nejlíp postavenou větvičku).Vrchní větvičky by se měly ostříhat mnnohem víc než ty ze spodního patra kvůli vyrovnání výživy stromku (apikální a terminální dominance).


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.74 (?), 8.3.2019 20:58
Tvarovať slivku "k obrazu svému" je naozaj náročná úloha, našim zámerom vzdoruje oveľa viac než jadroviny. Dutá kotlovitá koruna nie je mojou šálkou kávy. Na fotke je stará slivka s dominujúcim stredníkom a bočnými kostrovými vetvami, s ktorej tvarom som celkom spokojný, aj keď od ideálu to má ďaleko. IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.74 (?), 8.3.2019 19:28
43.38: Tak tento stromček sa mi ani trochu nepáči. Toto Ste kupovať nemusela... Nebolo to náhodou v kontajneri? Z fotky mi to pripadá, akoby tie konáriky pochádzali z rôznych rokov. Možno sa mýlim, ale podľa mňa je to kontajnerovaný stromček, ktorý v jeho prvom roku nikto nekúpil, tak ho nechali v kontajneri prezimovať a zastrihli ho na krátke pahýle. A možno bol v tom kontajneri aj 2 roky. Zariaďte sa podľa seba, ale ja by som sa tohto artefaktu ihneď zbavil a zaobstaral si poriadny výpestok (keď aj na jeseň, najlepšie voľnokorenný a čerstvú vyorávku, nie kontajnerovaný). IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika