Není to chemický proces jako takový, ale výsledek mirkobiální aktivity, už se to tu řešilo:
Skutečně se používá prášková síra pro úpravu pH. Velmi rozšířené je to na borůvkových plantážích v USA. Principem je vznik H2SO4 oxidací síry thiobakteriemi. Síra se aplikuje cca 1-1,5 roku před plánovánovu výsadbou borůvkové plantáže. VJK
Sulfur reaction in the soil is slow, and quick changes in soil pH should not be expected. It may take a few months or longer to change soil pH to the desired level because the process of sulfur oxidation (conversion of elemental sulfur to sulfate) is the result of microbial activity. Elemental sulfur should be incorporated to increase the speed of oxidation. Since the oxidation of sulfur is the result of microbial activity, fall and winter applications are not advisable (it can be done but changes in soil pH will not occur). Equation 1 shows the chemical process by which sulfur (S) application results in release of hydrogen ions (H+) to change soil pH:
Equation 1:
CO2 + S0 +1/2O2 + 2H2O —> CH2O + SO42-- + 2H+
Zdroj: Ohio State University Extension
If the soil pH is greater than 5.5, apply elemental sulfur (S) to decrease the soil pH to 4.5... Soil bacteria convert the sulfur to sulfuric acid lowering the soil pH. It is important to note that this is a biological process (slow) and not a chemical reaction (rapid)...
Zdroj: Michigan State University extension
Jsou v tom ty breberky. VJK
EDIT: Kopírováním se trochu pochroumaly indexy v rovnici, snad je to ale patrné.
Co se týče H2SO4 - já přidávám kyselinu dusičnou a kys. fosforečnou do zálivkové vody k borůvkám tak, aby měla voda pH cca 4-4,5. Borůvky s tím evidentně nemají problém, naopak. VJK