Trojica najlepších



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 146.229 (?) 
9.9.2013 23:08, zobrazeno: 44962x

Počas čítania popisov odrôd sliviek a polosliviek ponúkaných predajcami dochádzam k názoru, že k najchutnejším septembrovým slivkám by zaslúžene mala patriť Haganta. Úrodná, veľkoplodá, voňavá, sladká, harmonický pomer kyselín a cukrov, čo viac si môžeme priať? Podľa termínu dozrievania by sa z nej mohli tešiť aj pestovatelia v chladnejších polohách. Iba s toleranciou k PPV sa rozličné pramene rozchádzajú. Verím, že to s citlivosťou k šarke nebude také vážne, podobne ako u rodičovskej sorty Valor. Teším sa na ohlasy milovníkov pravej slivkovej chuti. Ktoré že to budú tie najchutnejšie kultivary? Prezenta, Gabrovská, Valor, Valjevka, Haganta, Chrudimská či Topend Plus?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 10.9.2013 7:03

Co se týče porovnání Valoru a Haganty, v chladnější poloze vítězí jednoznačně Haganta, Vyšší plodnost, sladší a harmoničtější chuť, srovnatelná velikost. Jediné, co bych jí snad vytknul je přílišná šťavnatost v plné zralosti. Což může být na škodu při sušení nebo transportu.
   Na Prezentu, Gabrovskou, Topend u nás ještě není čas.
   Vzpomenu-li dva očekávané trumfy z jiného vlákna - Těchobuzickou a Chrudimskou, tady boduje Těchobuzická. Pěkné sladké plody s rynglovou příchutí zcela bez moniliózy. Chrudimská hnije poměrně dost a hlavně je nemocná šarkou. Postižené plody sice nepadají před uzráním, ale dužina je zbarvena do červena, je sice sladká, ale má změněnou méně příjemnou chuť.  V minulých letech opěvovaná Valjevka snižuje plodnost, nejspíš taky vlivem šarky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10072) - 70.240 (?), 10.9.2013 9:45

U mě je to stejné jako v minulých letech. Vítězí nejvýraznější a nejšvestkovitější chuť. S pološvestek Hanita, Gabrovská, předběžně i Těchobuzická. Z pravých švestek je to Domácí švestka, Vlaška a některé plody Toptaste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 184.217 (?), 25.9.2013 19:53

Moje poradie podla dozrievania: Tegera, Hanita, Gabrovska, samozrejme top je klasicka bysticka... Tipala je tiez odroda ktora so zasluzi svoje miesto v zahrade... a samozrejme dobra slivovica vzdy potesi...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 210.215 (?), 25.9.2013 23:17

Gabrovská je v tomto vlákne dosť chválená. Predpokladám, že sa ozvú ešte aj pestovatelia z chladnejších polôh. Som rád, že vlani na jar vysadený stromček Gabrovskej na myrobaláne vo vinohrade rastie. Prvú úrodu zatiaľ neukázal, má čo robiť, aby vytvoril korunku. Korunu Angelena v záhradke pri dome teda pravdepodobne prevrúbľujem Hagantou alebo Prezentou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 227.61 (?), 26.9.2013 21:01

Mám dojem že tieto štyri odrody sú dosť náchylné na šárku alebo sa mýlim? Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 166.233 (?), 10.9.2013 15:05

O chuťovej kvalite Hanity nepochybuje snád nikto. Išlo mi však o plody dozrievajúce v typickom "slivkovom" období. Těchobuzickú v našom okolí asi nikto neponúka, ringlotová chuť ale zrejme trocha otupuje tú pravú slivkovú? Nechcem tým haniť ringloty, ale slivky považujem za chutnejšie. Snád preto sa zaujímam o tie najharmonickejšie či najaromatickejšie. Rád by som "víťaznou" sortou preštepil korunu prepadáku- blumy Angeleno. Keďže nemám veľkú záhradu pre výsadbu a testovanie kultivarov sliviek, budem vďačný za každý názor ich pestovateľov. Haganta upútava pozornosť okrem harmonickej chuti aj svojou veľkosťou. Rád by som vedel, ako je to u nej v skutočnosti s toleranciou k šarke? Poradí niekto z pestovateľov Haganty?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 51.31 (?), 10.9.2013 18:59

Na Topend je este zavcasu, ale napriek tomu uz opadavaju maksie plody s este zelenou duzinou fadnej chuti. Neviem ci je to vplyvom bohateho zarodenia, dufam, ze este naberie chut a aromu. Posledne chutovo vyborne slivky som dojedol dnes - C. Rodna. Vyrovnana chut s aromou ktorej len tazko odolat, ked je clovek pri stromecheeky. Staviam na jednu uroven s Hanitou, aj ked je to len prva uroda na pristepenych konaroch a mensie plody boli zrovnatelne s velkostou Katinky.  Moj tajny papierovy tip na posledne slivky je Presenta, ale moja je mala a este nic nema. Snad na rok... Haganta ma byt chutna, avsak udajne ma sklon na tvorbu dutin pri kostke - sam ju ale nemam.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 10.9.2013 19:08

Problém je nejen v tom, že v různých lokalitách našich zemí prospívají jednotlivé odrůdy různě, ale i skutečnost, že i v jedné zahradě je v různých letech pořadí kvality chuti odrůd jiné. Za Hagantu a její schopnost dozrát i u nás bych dýchal. Presentu řadím taky k tomu nejlepšímu, jak ji prověří letošní sezóna s pozdějším dozráváním, to se ovšem teprve uvidí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 51.31 (?), 10.9.2013 19:32

Iste mate pravdu. Zazil som to pri marhuliach - Kioto 2 roky super, tento rok nic moc... Vo vyssich polohach, kde este nedavno bola Katinka asi neskore slivky nema vyznam sadit - nedozreju... Su ale odrody ako Katinka ci Hanita ktore su pravidelne vyborne a to takmer vsade. Ta stabilita/adaptabilita je velkym pozitivom tychto odrod. Podobne to bolo zrejme s Bystrickou/Domacou. Ale za Zahori nebude asi problem ani s neskorymi sortami.  Este by tam mohol by i Tophit, bohuzial som tento rok prisiel na to ze mi bol zameneny, takze neviem potvrdit sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika