Tipala



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
23.8.2015 10:27

Myslím si, že éra špendlíků definitivně končí. Se žlutoplodými slivoněmi - jako např. Tipalou - mohou těžko soupeřit. Plody jsou chuťově srovnatelné, ale podstatně větší, plodnost vysoká a tolerance k PPV rozhodně vyšší. Jak by chutnal jednotruhový destilát - tipalovice, to nevím, ale vzhledem k chuti a vůni plodů, připomínající vzdáleně mirabelky či meruňky, bude patrně trochu jiná. Až nás v brzkém budoucnu pan Fiala seznámí s novým zcela rtezistentním křížencem - Jopala by se mohl jmenovat - bude soumrak špendlíku definitivní.

Tipala
Tipala
Tipala
Tipala
Tipala
Tipala
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 81.250 (?), 26.7.2014 20:02, zobrazeno: 12628x

Dnes som mal možnost okoštovat slivku Tipala v horskej oblasti Trenčina 320 m.n.m kde by som nemislel že take krasne slivky budu, prijemne sladkokyslaste štavnate a velke.

Tipala
Tipala



Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 27.7.2014 8:42

Proč by nemohly být švestky ve 320m (horská oblast?) šťavnaté a velké? U nás ve svitavské nížině ve 350 m n.m. je Tipala ještě zelená..

Tipala
Tipala
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.17 (?), 22.8.2014 0:06

S Tipalou začínám mít vážné problémy. Mladý stromek podruhé zaplodil, vloni asi 5 plodů, letos asi 15. I když už měla být zralá a zvenku to tak vypadá, tak její chuť je opět nevalná.A to už měla být dávno zralá (začátek srpna.po Katince).To už u mě ve 480m začíná dozrávat Althanova ryngle.Tedy opravdu žádná "medová" chuť. Proto zvažuji její výměnu za Tegeru, k vyplnění okna po Katinece. Máte též s Tipalou takové zkušenosti?

Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 0.146 (?), 22.8.2014 5:43

mám ji pět let každy rok obalená sladkými plody 300metru.n.m

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
zden1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 181.248 (?), 22.8.2014 8:25

Také jsem z Tipaly zklamaný. U mě 255 m.n.m. je i druhá úroda málo sladká a špatně odlučitelná od pecky. Jedinou výhodu vidím v tom, že ani v letošním houbovém počasí netrpí moniliozou jako Altánova. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 22.8.2014 9:37

Letošní Tipaly chuťově zaostávají za medově sladkými loňskými. A přitom je úroda menší. Soudím, že se tak podepsal studený srpen v době zrání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 31.8.2014 22:03

Milošovy Tipaly možná v sladkosti zaostávají za těmi loňskými, ale uznávám jejich originální chuť, která nekopíruje žádné renglódy. Tak nějak bych si představoval chuť Milanových anglických žlutých švestek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 31.8.2014 22:13

Renklódy pravda, Tipala nekopíruje, ale přijde mi to jako kdyby švestce sebrali část její chutě a strčili tam něco z mirabelky, v lepším případě meruňky. Za sebe musím říci, že nejvíc si cením švestek, které mají švestkovou vůni, švestkovou chuť a švestkovou barvu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.130 (?), 31.8.2014 22:39

Však aj má farbu mirabelky, neviem veru či k jej šľachteniu neposlúžila nejaká mirabelka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 23.8.2015 10:27

Myslím si, že éra špendlíků definitivně končí. Se žlutoplodými slivoněmi - jako např. Tipalou - mohou těžko soupeřit. Plody jsou chuťově srovnatelné, ale podstatně větší, plodnost vysoká a tolerance k PPV rozhodně vyšší. Jak by chutnal jednotruhový destilát - tipalovice, to nevím, ale vzhledem k chuti a vůni plodů, připomínající vzdáleně mirabelky či meruňky, bude patrně trochu jiná. Až nás v brzkém budoucnu pan Fiala seznámí s novým zcela rtezistentním křížencem - Jopala by se mohl jmenovat - bude soumrak špendlíku definitivní.

Tipala
Tipala
Tipala
Tipala
Tipala
Tipala
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika