Švestka Jojo



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
            
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 95.70 (?) 
31.8.2014 11:02

Slivku Jojo som mal 10 rokov stale som čakal na jej zlepšenie ale zlepšenie neprišlo, najlepši liek na nu bola sekera a ryl taku hnusnu slivku už v zahrade nechcem je to moj nazor.Na jesen ked Plantex Vesele otvara predajnu sezonu tam byva aj profesor Hričovsky asi 300 zahradkarov sa pytali na problemi s Jojom monilia špatna chut atd, Hričovsky presadzoval postreky, nema pan Hr. prakticke skusenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 31.134 (?), 31.8.2014 11:28

Problémy s moníliami to áno, špatná chuť iba pri nezvládnutí prebierky alebo pri skorom obratí.Jojo je náročná odroda na klimatické podmienky a agrotechniku, na čo nebolo upozorňované.Dobre vyzretá je chuťovo určite lepšia ako napr. Stanley, Najbolja,Lepotica...   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.8.2014 12:44

Švestka, která k dosažení dobré chuti vyžaduje probírku, je špatná švestka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 31.134 (?), 31.8.2014 15:11

S tým sa nedá len súhlasiť.Ja som reagoval hlavne kôli popisovanej špatnej chuti, čo je nezmysel.Jojo nie je odroda pre každého záhradkára, ktorú iba vysadíte, a na jeseň pozbierate úrodu.Tento rok som silne preťažil Hanitu, a tiež tá chuť bola slabšia.Ideálu Domácej slivky, imúnnej na šarku sa ešte asi dlho nedočkáme.sad   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.8.2014 16:56

Domácí švestka má nejlepší chuť, nejlíp se hodí na knedlíky, koláče, pavidla i slivoviici. Což o to, už se nacházejí odrůdy, které se Domácí v těchto směrech vyropvnají, jenže to není jedna odrůda. Na chuť Hanita, na knedlíky a koláče Katinka, na povidla Stanley, do sudu Toptaste. Ale k náhradě té pravé je ještě cesta daleká.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 31.8.2014 23:11

Zajímavá diskuse nad Jojem. Líbí se mi i Milanův příběh o hnusnej slivke. Přitom v okolí Trnavy bych předpokládal dobrý výsledek. V minulém roce to z Jojem nebylo nejhorší, přesto byl zde mnohem chutnější Tophit z jemnější dužninou, chutí, ovšem cukry byly na hraně. O něco méně cukrů a výsledek Tophitu by byl pokažen. Podobné to je každý rok z Jojem. Slabší cukernatost kazí celkový dojem z jinak poměrně výrazné chuti.

Jojo
Jojo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10084) - 70.240 (?), 23.9.2014 22:31

Co myslíte, pane Stano, dozraje Jojo do Vánoc? Ať mi nikdo neříká, že je stále nakyslá díky přeplození. Takový President zraje později, má každým rokem velmi bohatou násadu a to i letos (viz.vlákno slivoň President), přesto je teď mnohem sladší než Jojo, kterého se Milan, jistě ne náhodou, už dávno zbavil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 156.1 (?), 24.9.2014 7:34

Takto zlý rok pre odrodu Jojo som ešte nemal.Vždy dozrel týždeň pred Topendom.Ten však už je zrelý, a Jojo je stále o ničom.Čakať na vyššiu cukornatosť nebudem.Pôjde iba do kvasu, a keď nie cukrom, tak prispeje aspoň nejakými arómami.   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 24.9.2014 8:29

Švestce Jojo vůbec nerozumím. Některé plody opadaly ještě kyselé, jiné byly trochu pokroucené. Mnoho jich napadla a zlikvidovala monilie.   Další změkly a byly bez chuti. Mezi nimi ale zůstalo na stromě pár desítek plodů (sotva 5% násady), které jsou velké, pěkné konzistence, s oranžovou dužinou sladce aromatické chuti. V tuto dobu jsem je otrhal. Opravdu to nechápu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.41 (?), 24.9.2014 8:41

Mám dotaz k této švestce - měla by být rezidentní proti šárce, ale je prý tak moc odolná, že strom nákazu ustojí, ale na úkor plodnosti. Nám se na listech udělali takové světlé kroužky, někde spíše kruhy - podle známého je to právě napadení šárkou a jeho jediná rada byla řez na pařez - tedy pokácet. Co právě zvažuji, nejen pro napadení šárkou - pokud to je opravdu šárka, ale pro to, že v podstatě za pět let nedala žádnou pěknou úrodu oproti stejně starým stromkům jiných švestek.

Máte někdo zkušenosti s napadením šárkou a jak se projevuje?

Předem děkuji všem zkušeným pěstitelům za radu a odpovědi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika