Štepenie sliviek /roubovani/



Stránky: 1,  2,  3   
host - 37.148 (?) 
4.3.2014 11:40, zobrazeno: 39483x

Zdravim vsetkych zahradkarov, dufam ze mi niekto poradi :)

dost neskoro som sa rozhodol ze budem zastepovat slivky. Zastepit chcem Bystricku odrodu na kmeň plánky, ktoru som vykopal a presadil asi tak pred dvoma tyzdnami /pocasie je okolo 5-10 stupnov cez den/.

Steparsky material - uslachtilu odrodu som odobral pri orezavani starsich sliviek tiez asi pred tyzdnom s tym, ze som ich namocl do vody s kuprikolom, a dal som o este na take 3 tyzdne do piesku aby ten material trosku oddychol. Ten material som odobral z koruny a ma zafarbenie take cervene, takze myslim ze je to jednorocny material. Zastepit chcem na kmienit z boku, nie som odbornik takze vyrazy si odpustim. Potrebujem poradit ci som tie kroky spravil spravne a ci je moznost ze sa mi ujmu tieto materiali, aj ked som ich nezberal v zime?

dakujem za kazdu radu

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 4.3.2014 11:46

Pláňku jste přesazoval před dvěma týdny.Štěpování se určitě nezdaří, protože podnož má zpřetrhané kořínky, porušený kořenový systém, tím pádem nebude žádný tlak mízy do korunky.Počkejte rok, dva,až podnož zakoření,a zda-li vůbec,pak je nějaká šance na úspěch-dřív né.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 4.3.2014 11:50

Nechci Vás podceňovat, ale myslím, že úspěšný nebudete. Váš postup má několik slabých míst:
1. Pokud jste vysadil pláňky před 2 týdny, nejsou zakořeněné, tok mízy a ujímavost bude obecně špatná
2. Starší slivky obvykle nemají dostatečně silné letorosty, které lze dobře roubovat. Jednoleté výhony by měly být silné aspoň jako tužka
3. Lepší je nařezat rouby v prosinci, ale i v tuto dobu to je možné. Je to nevýhoda, ale ne zásadní
4. Štěpování slivoní na kmínek do boku se běžně neprovádí, asi nejsou dobré výsledky.
5. Namáčení do Kuprikolu nemá žádný smysl.

Věřím, že se podělíte o výsledky. Rád bych se mýlil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Tini - (31) - 193.108 (?), 4.3.2014 12:48

Dostal jste tady dobré a platné rady, ale když již jste v té fázi, jak jste popsal, tak to zkuste, za zkoušku nic nedáte a zázraky se dějí. Pokud se to nepovede a podnož se uchytí, tak máte další šanci příští jaro. Do boku roubovat jsem zkoušel slivoň letos, proto nemohu říci, jaký bude výsledek a zda je to pro slivoně vhodný způsob. Kromě toho používám hlavně anglickou kopulaci a do rozštěpu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 65.132 (?), 4.3.2014 20:52

O té pláňce nic nevíme, takže se úspěch skutečně nedá zaručit. Potřebovali bychom vědět, jaký byl průměr kmene, jestli to je skutečně semenáček (pláňka) nebo odkopek a jestli jste to přesadil hned s kořeny obalenými hlínou nebo dokonce s kořenovým balem. Pokud je to odkopek, tak bych ho vyhodil (možný přenos nemocí). Ale rychle přesazený a zalévaný semenáček si ponechá funkční vlášení a bude během několika týdnů v přijatelné kondici. Nevím, co vás vede k roubování do boku. V tomto případě má větší šanci redukce nadzemní části. Mám tím na mysli roubování plátkováním asi 30 cm nad zemí, průměr kmínku asi 12 mm. Ještě vhodnější by mohlo být sedélkování, ale to chce delší nácvik. Podle mého názoru nechte rouby do konce března v ledničce a při prvních náznacích probouzení podnože (zvětšení pupenů) to zkuste, pod dozorem někoho, kdo to umí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
RaDL - (17) - 3.51 (?), 5.3.2014 9:31

Myslíte, že by měl větší šanci, kdyby to přesadil třeba v listopadu? Letos nebyla promrzlá půda, mrazu bylo trochu a do hloubky to moc nešlo.

Udává se, že na roubování typu kopulace míza není potřeba. Proč je tam teda potřebný tok mízy pro ujetí roubu, když ho naroubuje třeba teď a míza u trnek bude proudit až třeba za 3 týdny? Potom musí ty rouby na takové podnoži uschnout, nespojí se.

R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.3.2014 10:15

Ono to nejsíš přiroste a poroste. Je otázkou, nakolik bude výsledek uspokojivý (slabé přírůstky =  žádné přírůstky). Když se roubuje v ruce, tak je výsadba až po roubování, jenže to jsou rouby odebírány v optimální dobu a pro roubování v ruce se vybírají nejlepší podnože z těch výborných, ostatní se školkují pro očkování v létě nebo roubování napřesrok.

Já osobně bych místo roubování do boku zkusil očkovat několika očky forketem a podnož zastřihnul cca 8 cm nad nejvyše položeným očkováním. Když se neujme nic, z čípku ponechaný jediný letorost bude ideální pro roubování kopulací v následujícím období. Pokud se ujme jedno očko, sesadím čípek nad něj tak, aby mělo ty nejlepší podmínky. Jestliže se ujmou dvě očka, sesadím to k silnějšímu, nebo v případě stejné vitality na to jediné nižší. Při očkování na tři očka ve směru kosterních větví se budu muset rozhodnout podle vitality, jestli to má šanci utáhnout všechny na založení kostry, nebo jestli ponechám jen jedno nejsilnější pro založení kostry z jednoho silného letorostu.

S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 5.3.2014 11:49

Něco jiného je v zimě očkovat v ruce podnož, která po zasazení zakoření, očko přiroste, a poroste.Něco jiného je přesadit stromek jako podnož, naroubovat roub, a čekat zázraky.

Kořeny stromku po přesazení nejsou většinou v takové kondici, aby stačily zásobovat nadzemní část dostatečným množstvím mízy.Proto se někdy stromek neujme, a po přesazení uschne.Pokládám za výhodnější počkat rok, dva,až se kořeny ujmou, až je jistota, že stromek neuschne, a teprve pak roubovat, očkovat.

Nehledě na to, že při očkování očko potřebuje méně mízy pro přírůst, než při zdárném roubování, kde roub ze své podstaty (výživa většího množství  dřevní hmoty)vyžaduje více mízy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.3.2014 12:39

Tak, jak kdesi sám Rosťa napsa -, většinou se v názorech neshodneme -  ale tady mu dávám jednoznačně za pravdu. Ujmutí roubu slivoně naštěpované začátečníkem do boku čerstvě vysazené pláňky je možné ryze teoreticky.  Samozřejmě se běžně roubují v ruce naškolkované podnože jabloní, ale s peckovinámi je to docela jinak.
    Doporučil bych vysadit podnožovou pláňku na trvalé stanoviště a až bude dobře zakořeněná, růst a sama vytvoří letorosty silné jako tužka, pak teprve roubovat. Nic tím zdržením neztratíte. Osobně si myslím, že jestli nebyl kořenový bal mimořádně kvalitní, tak takové silné přírůstky za první rok ani nenarostou.

Udává se, že na roubování typu kopulace míza není potřeba. Proč je tam teda potřebný tok mízy...
Na roubování kopulací tok mízy potřeba není. Na přihojení roubu ano. Vysadíme-li švestku na jaře (nerbo i předešlý podzim) tak i když se ujme, obvykle neproudí tolik mízy, aby šlo např. roubovat ka kůru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Tini - (31) - 193.108 (?), 5.3.2014 14:32

Tak jste tady dostal přehršli dobrých a správných rad od těch, co již roubují léta. Pokud jste ale v té fázi jako já, že je pro vás tato oblast docela nová a rád experimentujete, tak půjdete do toho, to nyní zkusit. V podstatě nic neriskujete, protože pokud bude podnož vitální, tak vyrazí z nějakého očka pod roubem, když ten se neujme a příští rok můžete zase zkoušet. Pokud bude mít slabý kořenový systém, tak to, že počkáte to stejně neřeší. To očkování forkertem je taky dobrá volba.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika