špendlíky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 241.42 (?) 
16.11.2006 19:34

Omlouvam se,ale mam takovy pocit,ze uz neni rec o spendlikach,ale zase o mirabelkach se kterymi je spendlik zamenovan.Spendlik je skore ovoce,ktere je ve zralem stau hodne sladke i aromaticke(zluty ovalny plod ne kulaty)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 30.11.2006 16:26
Myslím, že řeč je stáleo špendlíkách. Žluté vejčité špendlíky mají skotečně o dost méně cukru než vyzrálé švestky, i když se to možná nezdá. Mají jen méně kyselin. Taky bych neřkl, že hrušky mají stejně cukru jako zimní jablka. (výtěžnost pálenky je téměř stejná)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Dzordzik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 63.94 (?), 25.5.2019 11:14

Naprosto entuším proč pořád někdo řeší výtěžnost. COpak potřebuju mít desítky nebo stovky litrů pálenky? Na co proboha? Mám málo kvasu? Přisadím o strom navíc. V čem je problém? Daleko důležitější je chuť a jemnost než jstli vypálím 10 nebo 13 litrů... Ale asi se na to dívám špatně.

Ta kombinace zelené ryngle se špendlíkem mě nenapadla. V jakém poměru to míchat aby byl výsledek ok? Můžu poprosit o zkušenosti v tomto směru?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 244.121 (?), 25.5.2019 13:44

Špendlíků tady mám 6 druhů, samozřejmě jsou všechny napadené virem PPV a korovými nekrózami (žlutý, valašský,moravský, katalonský,slovenské belice a modrý špendlík.Ani jeden se nevyrovná místním starým odrůdám, domácím,durancijím, vlaškám atd.Špendlíky mají zvláštní příchuť a aroma po tropickém ovoci.Což každému nemusí vyhovovat.Osobně dávám přednost Mirabelce Nancyské.Někdo pálí z katineik nebo z lepotic a pálenku si pochvalují.Špendlíky jsou velm často napadány virovými chorobami, monilijí,baktériózami, jsou mnohem citlivější na jarní mrazy(letos opět vymrzly v květu), plodnost je malá max.střední.Takže se v dnešní době jedná o méně perspektivní ovoce, vhodné jen pro "nostalgické" zběratele starých odrůd.Takže sto lidí = sto chutí a názorůwink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 17.156 (?), 25.5.2019 13:51
Špendlíky zrají koncem července, zelená koncem srpna. Takže je problém založit společný kvas. V době dozrávání zdravých plodů zelené je špendlíkový kvas již zralý na pálení. Jedině předčasně zralé, červivé. Pokud nemám špendlíků dost na jednodruhový kvas, míchám je s pozdějšími meruňkami.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 253.173 (?), 19.3.2007 11:02
Přesně tak, špendlík je ovoce žluté barvy, tvarově velmi podobné švestce domácí. Pár takových stromů získaných z odkopků mám v sadě a mohu jen potvrdit to, že zrají velmi brzy - zhruba v době kdy zrají merunky a jsou velmi dobré na pálení. Většinou je však přidávám do kvasu se zelenýma rynglama.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.155 (?), 4.8.2008 23:09

Vážený pane. Na Vás je vidět, že jste pravý gurmán. Kombinace-špendlík a zelená ryngle,(po našem), je asi to nejlepší.Sli vka z Mařatic je lék, ale špendlíková s rynglou z Mikulova je Boží dar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 57.20 (?), 28.7.2009 10:15

No já nevím, ale míchat špendlíky s ringlou? Snad jen když je málo špendlíků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 45.66 (?), 20.8.2008 11:51

úprimne? POkiaľ je reč o "slivke",ktorá je v čase zrelosti žltá, mierne nafialovelá, tvarom oválna a veľká, ako máme my na chalupe, tak chuťove sa jej durandzia nemôže vyrovnať- sladkosťou a ani klasická slivka sa jej nerovná. Ešte lepšia je však slivka, ktorá má ružovo- fialovú farbu, ktorá je veľmi sladká a šťavnatá, (nie je to ringlóta), nejde od kôstky. Netuším, čo je to za odrodu, sú to veľmi staré stromy, boli tam, už ked sme cahlupu kupovali. samozrejme, máme naštepené, no ako vravím, obe sa s tradičnými odrodami, bežne dostupnými v záhradníctvach nedajú porovnávať. A o pálenke už vôbec nevravím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.236 (?), 11.6.2011 16:48

Nazdar priatelko zahradkar, sprav pri dozrievani Foto mobilom a daj to na tuto stranku nech aj ostatnich potešiš čau.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika