Slivoň Bluefre



jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) 
4.8.2007 23:34, zobrazeno: 23297x
Pred niekoľkými rokmi som si kúpil od Starkla slivku Bluefre (uvedenú v katalógu Starkla ako Blue Free - predpokladám, že to tam bolo zle). Stromek bol mizerný, žiadny koreňový systém - typický Starkl. Odmietol rásť, vegetoval na pokraji zhynutia. Asi 4 roky trvala táto agónia, no nechcelo sa mi ho vykopať. Kúpiť nový sa nedalo, pretože z ponuky zmizol - pravdepodobne ho stiahli "pre neúspech, resp. nevhodnú podnož". Ošetroval som tohoto chudáka ako plnoprávneho obyvateľa záhrady. Tento rok sa prebral z letargie a k môjmu potešeniu, pustil sa do rastu plnou silou.

Zaujímalo by ma, či máte túto odrodu, resp. čo je to vlastne za odroda? Či sa  s ňou oplatí babrať, prípadne zachranenú vetvičku preroubovať na inú podnož? Akú? Rezistencia PPV?
Internetové zdroje sú chabé. Zmienka o "sľubnej odrode" mi nič nehovorí. Neviem si nič predstaviť pod pojmom "sľubná odroda".

Bez názvu
Bez názvu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 5.8.2007 9:43
Vlastním pološvestku Bluefre - od Starkla, jak jinak - asi 10 let, takže  již poměrně velkou. Plody jsou zhruba velikosti Domácí švestky, trochu baňatější, docela příjemné chuti. Předpokládal jsem (s ohledem na rodiče) odolnost proti Plum Pox Viru (šarce). Letos poprvé ovšem pozoruji na listech výrazné známky onemocnění (šarkou). Jestli budou postiženy i plody uvidím za 1 - 2 týdny, až budou zralé. Některé tolerantní odrůdy mívají postižené listy, ale relativně zdravé plody. Pokud bude šarkou zasažena i dužina plodů, budu považovat odrůdu za bezcennou.
   Podobnou zkušenost mám s odrůdou Bryska pro změnu od Bakkera (nemá nic splečného se starou odrůdou rané kulaté slívy Bryská). Stromek plodil plno zdravých nádherných, velkých, uvnitř oranžových, sladkých  plodů opravdových švestek. Jenže předloni se objevily bledé kroužky šarky na listech a loni i na plodech.  
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 5.8.2007 10:35
Zistil som, že Bluefre je uvádzaná ako PPV rezistentná odroda. Asi virus mutuje a už to nebude platiť. Ak budete mať poškodené plody, tak ju tiež zruším.

   http://md.brim.ac.cn/vide/descr630.htm

   http://www.ipm.msu.edu/plumpox.htm
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 5.8.2007 11:54
Možná za to nemůže mutace viru, nýbrž spolehlivost zahradnické firmy, teoreticky i můj omyl při výsadbě. Ale papírová visačka s názvem se třepala na stromku ještě pár let než jsem ji nahradil plechovou.
   Nevím, na jaké podnoži odrůda roste, ale je pravda, že prakticky neodnožuje. Což se nedá říci o slivoních na vlastnoručních myrobalánových semenáčcích.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185), 5.8.2007 23:22
Měla by to být pološvestka s velmi velkým plodem, 60-75 g. Tolerantní vůči šarce. Zraje s domácí švestkou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383), 7.8.2007 19:45

Mám 7 letou Blue Free koupenou ve školce spíš ze zvědavosti, aniž bych o ní věděl něco bližšího. Ani prodejce nevěděl, zda se jedná o švestku či pološvestku. Na jižní Moravě za normálních podmínek zraje koncem srpna. Jak píše p. Jelínek, plody jsou velmi velké, šťavnaté, výborné, chutí jednoznačně předčí Stanley i Čačanskou najbolju, nikoliv však Presidenta. Velikost plodů je totožná s Presidentem a jen o málo větší než Čačanská najbolja. Vřele doporučuji.

Zdravím 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 204.6 (?), 3.10.2020 23:31

Zajímavé je, že moje Bluefree od Starkla plodí dozrává až v posledním týdnu v září. Plody jsou gigantické, hodně kyselé, musí se nechat pořádně dozrát, ani pak to ale není žádná hitparáda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 54.87 (?), 11.10.2007 11:33
Približne 10 rokov som bol s touto odrodou maximálne spokojný. Radosť z nej trošku kalila neúplne oddeliteľná kôstka a sklon k vyhoľovaniu koruny , ale pre úrodnosť, chuť, vzhľad a veľkosť plodov budila obdiv na každoročnej miestnej výstave záhradkárov. Približne 2-3 roky pozorujem deformovanie plodov (zrejme šarka, i keď na listoch typické krúžky nevidieť) a podstatný pokles úrodnosti. Pravdepodobne skončila. Problém je v tom, že túto odrodu už v obchodoch nevidím a pre jej pochybný zdravotný stav nemám odvahu použiť z nej vrúbeľ. Predpokladám, že s ňou počas niekoľkých najbližších rokov budete rovnako spokojný, ako ja.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 11.10.2007 16:50

Nemohu spouhlasit s Vaším plošným názorem na Blue Free. Je to věcí klimatických podmínek, složení půdy apod. Také záleží na podnoži, pěstiteli atd. Znám pár lidí kteří ji mají a jsou velmi spokojeni. Nevím, proč je v sortimentu prodejců vyjímečně, ale od doby co jsem ji koupil bývá v nabídce jen ojediněle což neznamená, že je to odrůda nekvalitní. Navíc těch slivoňových novinek je takové množství, že si to člověk ani nezapamatuje, natož aby byly všechny běžně k dostání. Také jsem před lety podlehl euforii novinek, ale krom některých rezistentů jabloní se rychle vracím u všech druhů ovoce ke klasice. Ale to je vše věcí názoru a hlavně lokality.

Zdravím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika