Roubováni švestek



Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 38.167 (?)
13.7.2008 13:19

Pokud dodržíte zásady roubování, budete mít možná úspěch, nevidím důvod proč neexperimentovat, ale nejjistější jsou osvedčené postupy..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 4.6.2008 23:36

Dělám to jednoduše. Pecky po sklizni smíchám s pískem a v květináči nechám přes zimu v zemi. Asi v březnu vysypu na noviny, pecky rozlouskám.- většinou se rozpadají samy a naklíčená semena vyseju do truhlíků. Malé rostlinky (tak 10 cm vysázím za měsíc na záhon. Některé lze ještě téhož roku v létě očkovat nebo následující jaro roubovat.
   V lednici to jde asi taky, navíc nejsou ztráty (myši apod)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.141 (?), 16.6.2008 16:07

NIekoľko detailov ma ešte zaujíma...

1. Pecky po sklizni zmiešate spieskom... Myslíte tým celý plod aj s dužinou?

2. Píšete, že zmiešate s pieskom... Najprv s pieskom a ptm ako zacne zima ich dáte do kvetináča so zemou?

Myslím, že väčšina to takto isto robí, no predsa ak máte nejaké iné skúsenosti prosím nenechajte si ich pre seba. Ďakujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.98 (?), 17.6.2008 7:54

Takže, přihodím špetku. Celý plod opravdu ne. U švestek wangenheimových není s čištěním problém ale u myrobalánů a durancií to problém je. Dužninu je nejlépe odstranit uplně. Nejprve je zmáčknu v ruce a pecku z nich jakoby vytlačím(vystřelím) do hrubého cedíku. Když jich tam mám slušnou hromádku tak pod proudem vody to tak jako různe pasíruju a hlevně mačkám v dlani tak, že se o sebe obrušují. Dužnina se postupně vyplaví přes oka cedníku. Získám perfektně čistá semena... Možná je kravina sem rozepisovat tak primitivní postup, na který každej příjde sám, ale co už...

Musím se přiklonit k metodě pana Vysloužila. Simulace přirozeného průběhu zimy je asi nejlepší. Již asi čtvrtým rokem jsem stratifikoval v chladničce a mohu říci: "naposled". Pokud v nemáte v lednici dost chladno, hrozí že vám nevyklíčí nic, což se mi stalo minulý rok. Nyní máme chladničku novou je tam asi 5C a klíčení jsem se dočkal, ovšem má to háček. Vyklíčí Vám malé procento, a navíc to klíčí v dost blbou dobu, již někdy v únoru, ano.  Zkuste si vyset na parapet v tuto dobu... vyrostou vám nudle a v lepším případě Vám neodejdou na padání klíčících rostlin, no mě spadlo dost, ale já to mám i blbým substrátem:-(. Další průser je, že vyklíčí malé procento a zbytek musí čekat... ani do jara Vám však pravděpodobně nevyklíčí víc jak 50%, to je můj odhad. U broskví to bude víc.

Letos mi pár durancií vyklíčilo v kbelíku normálně někdy v průběhu května. jejich vývoj je uplně normální, rostou pěkně.

Předpěstování jako u paprik tedy nevidim smysluplné, nemáte-li vytápěný skleník.

Kdysi jsem vyséval do záhonu, a přesto že jsou to asi 4 roky, stále klíčí další a další myrobalány, tedy příroda to má vymyšlené a ani v zemní venkovní stratifikaci nenaklíčí vše...

Semena dávám do směsi rašelina-perlit.

Přidám takovou malou kuriozitu: Květináč s osivem durancií jsem chtěl dát lehce promrznout a postavil jsem jej na betonovou podlahu za dům. Hodil jsem přes to klec, ve které v letních měsících přebývalo naše morče... již zesnulé:-(  Nestačil jsem se divit když jsem pak v květináčích objevil zhora, do zmrzlého substrátu vyhrabané dírky, a v lehkém prašanu zaznamenal malinké rozkošné stopičky vedoucí do díry od našeho sklepa(úložna dříví). Probral jsem tu směs a ejhle, žádné semeno nezůstalo. Ta potvora je odnesla jedno po druhém do našeho sklepa. Kolik práce si dala, musela celou noc makat a běhat tam a zpět, semen bylo víc jak 100.

No byl jsem pořádně nasraný to mi věřte, ale byla to moje blbost že... Na jaře jsem objevil její skrýš, když se dřevo protopilo... krásná hromádka durancí s dokonale otevřenýma peckama. Už to tomu zvířátku ani nemám za zlé, aspoň jsem mu připravil na zimu chutnou krmi...

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.54 (?), 6.1.2021 23:55

Dobrý den, prosím o radu. Na zahradě nám vyrostlo pár semenáčů (asi), vypadá to jako třešně a švestky nebo jim podobné. Ráda bych se na nich naučila roubování, ale vůbec bych se nezlobila, kdyby z toho byly nové plodící stromky. Kdy a jakým způsobem už jsem se dočetla, ale nikde nemůžu najít, jak vysoko/nízko mám ten semenáček uříznout? Stromky ze školky jsou naroubované až u země, jestli se nepletu, ale na videích či návodech se roubují větve, případně na silnější kmínek více roubů. Jsem z toho jelen.

Děkuji předem a omlouvám se za asi primitivní dotazy. :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.109 (?), 7.1.2021 8:22

Je to jedno. Resp. traduje se, že čím výš nad zemí budete podnož roubovat, tím větší bude mít podnož vliv na růst roubované odrůdy. Všimněte si na starých stromech, že jsou roubované někde ve výši hlavy (zřejmě si to každý rouboval sám a takto to bylo nejjednodušší), kdežto prodávané stromky u země, aby šla veškerá energie do jednoletého výhonu z roubu/očka a vytvořil silný letorost vhodný k prodeji.

Co se týká roubování větví, ty jsou roubované až u dospělého stromu - ořežou se původní větve a v řezu za kůru přeroubují novou odrůdou. Máte tak výhodu silného původního stromu, který z roubů vyžene silné letorosty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 60.229 (?), 10.1.2021 20:24

Děkuji moc! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 245.82 (?), 7.7.2008 13:41

Dobrý den,

lze roubovat peckoviny (jde mi o švestky)teď v červenci tzv.za zelena pouze za kůru nebo má šanci na úspěch i roubování kopulací na letošní výhony?

Děkuji za názor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 38.167 (?), 13.7.2008 13:19

Pokud dodržíte zásady roubování, budete mít možná úspěch, nevidím důvod proč neexperimentovat, ale nejjistější jsou osvedčené postupy..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 48.25 (?), 4.3.2018 9:00

Také jsem provedla experiment. jako totální laik, který již úspěšně roubuje jebloně za kúru :D Tak jsem naroubovala za kůru na švestkový semenáč rouby Čačanské. Chytil se sice jen jeden, ale loni to už rodilo - vynikající velké čačanky :) Problém ale vidím v tom, že podnož se jeví vzhledově slabá a ten roub silný. Až se divím, jak to ta chcíplá podnožka utáhne, že narostla korunka a dokonce i rodila.  Doufám, že se to nevylomí. Pro jistotu jsem stromek vyvázala do stěny. Uvidíme, co to udělá dál. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Květule - (1) - 14.22 (?), 16.7.2008 7:19

Dobrý den, chtěla bych si naroubovat višeň.Je to velmi stará odrůra, název bohužel nevím, ale jsou to veliké sladké třešňovišně, velmi kvalitní a mezi novými odrůdami jsem podobné neviděla.Na zahradě mám malou višeň a třešeň.Poradil byste mi, na co mám roubovat?Strom, ze kterého chci brát rouby je starý a moc mladých letorostů nedává a jsou dost krátké a nyní jsou jenom zelené.Myslíte, že jsou pro roubování kopulací vhodné?,nebo mám počkat do zimy a raději je zkusit naroubovat v únoru?Také jsem zkoušela uchovat rouby v lednici, v ubrousku a v sáčku, ale shnily mi, kde jsem udělala chybu?Děkuji za radu.Květa 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika