Roubování slivoni - kopulace



Stránky: 1,  2   
stromyprozivot - (4) - 69.45 (?) 
3.1.2016 13:48, zobrazeno: 12692x
Dobré odpoledne vážení pěstitelé slivoni. Během 2-3 měsíce tohoto roku mám v plánu naroubovat cca 300 slivoni. Podnože jsou myroblan a wagenheim o průměru tužky a více. Z informací na fóru vyplývá ze vhodný způsob je roubování kopulací. Bohužel s roubováním nemám velké zkušenosti a zadní kopulační řez mi dělá problémy, par kusů zvladnu ale rozhodně ne 300 ks. Proto se barbarsky zeptam zdali je možné provádět kopulační řez střihem zahrad. Nůžkami. Střih jistě není tak čistý jako řez ale markantní rozdíl to není. Zvažují také o pořízení roubovacich nůžek. Mnohokrát děkuji za reakci.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.1.2016 13:59

Držím palce.
1. Podnože síly tužky a více jsou OK. 
2. U myrobalánu je důležité roubovat co nejníž nad kořenovým krčkem. Když necháte kmínek, porostou na něm vlky, které bude třeba úporně a opakovaně odstraňovat. Vlků bude tím víc, čím slběji rostoucí odrůdu naštěpujete.
3. Nevím, co je to přední a zadní kopulační řez, ale rozhodně k řezu nepoužívejte nůžky. Nůžky nedokážou udělat tak hladký a dlouhý řez, navíc  drtí pletiva. Markantní rozdíl to je. Rovný kopulační řez je otázkou cviku, který získáte celkem brzy. Anglická kopulace odpustí i ne zcela rovné řezy.
4. Roubovací kleště mohou pomoci, ale práci urychlí jen trochu. Navíc vyžadují stejně silnou podnož a roub. Kopulace samozřejmě taky, ale je-li podnož krapet silnější, nevadí to. Já jsem si nůžky na zkoušku pořídil (Extol), ale už je nepoužívám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
stromyprozivot - (4) - 69.45 (?), 3.1.2016 14:20
Omlouvam se za překlep zadní* základní kopulační rez. Děkuji za radu, pořádně nabrousim nůž a než přijde na roubování pořádně potrenuju. Ovšem pokud se mi nebude dařit budu uvažovat o právě vámi zmíněnych nůžkach EXTOL.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 49.7 (?), 3.1.2016 17:29

Nůžky Extol vystříhnou poměrně malý tvar písmene omega, srůstové plochy jsou tím pádem také malé, roub se mi i hůř vázal. Při vázání docházelo často k posunu roubu i při klasické kopulaci, nejlépe se mi osvědčila anglická.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.32 (?), 3.1.2016 14:27

Jaké odrůdy slivoní budete roubovat i nějaké lokální např. durancie atd...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
stromyprozivot - (4) - 139.6 (?), 3.1.2016 14:39
Roubovat bych chtel převážně to co mám zasazeno. Hanita, Haganta,Gabrovska, Bystrycka,Katinka, DV, Toptaste, a Durancii ovšem ta ma velmi male přírůstky (je na podnoži ZR) také bych chtěl zkusit nějaké místní meruňky a broskve.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 14.170 (?), 3.1.2016 19:05

Při silnější podnoži máte dvě uživatelsky přijatelné možnosti.

1. udělat stejně dlouhý řez na podnoži i roubu a roub dát tak, aby kambium lícovalo po jednom boku.

2. Plátování - Na podnoži uděláte jen tak hluboký zářez, aby vám lícoval s roubem. Horní třetina řezu na roubu bude ale trčet nad podnoží. Tu po zavátání pečlivě zamažete.

Obě dvě varianty lze dělat "anglicky".

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.2 (?), 3.1.2016 19:25

Pro naroubování 300podnoží je třeba mít k dispozici mnoho jedno-čtyř očkových roubů.Taky je třeba mít k dispozici dobře zakořeněné podnože, jinak při slabém tahu mízy bude procento ujmutí roubů nízké.Roub potřebuje k ujmutí větší tok mízy,než očko.Zvolil bych raději očkování, tam stačí minimálně jedno použitelné, standartní očko, nebo zvýšíte procento ujmutí tím, že na jednu podnož naočkujete pro sichr více oček.Pokud očkujete v tomto čase, mimo mízu metodou chip budding, můžete očkovat v relatívním teple, někde ve sklepě, dílně na koleně, až pak nové očkovance vysadíte.

Ač roubuji více roků, přecházím z roubování na očkování(pokud je ta možnost), protože je technicky méně náročné, a v případě peckovin i více úspěšné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 227.97 (?), 1.5.2016 11:41

Při očkování švestek se používá očko z letošního výhonu na výhon zase letošní? Nebo může se použít staré očko na starý výhon nebo jak?A zapáskovat, nebo ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.81 (?), 1.5.2016 22:17

Předloni jsem očkoval na jaře do T řezu různé slivoně. Domácí, Katinku a ryngli. Na podnože myrobalán a špendlík. Nepamatuji se už přesně, ale na 2-3 leté dřevo. Na roční určitě ne. Skoro všechno rostlo.
Letos jsem jen rouboval. Za kůru na ryngle (durancie a čerstvě přesazený myroš ještě nejdou). Různé slivoně, švestky, slívy, mirabelky, ryngle a meruňku. Na výsledek jsem zvědavý. Očka zavazuji klasickou pásku dělenou na půl. U oček třešní a višní používám překrytí mikroténem a staniolem, protože je mívám narašené. Letos mi nenarašily jen meruňkové rouby. Asi proto, že meruňkové jsem měl poprvé. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika