Roubovani Durancie na Althanovu



Stránky: 1,  2,  3   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 84.24 (?) 
14.10.2015 13:35, zobrazeno: 13558x

Zdravim, bohuzel z duvodu uvolneni mista pro orech musim vyhodit asi sestiletou vzrostlou Durancii a nepredpokladam, ze by se mne povedlo ji presadit. Napadlo me odebrat z ni na jare rouby a naroubovat ji na asi dvacetiletou Althanovu, kterou bych obetoval (mam jeste jednu mladsi). Althanovu bych serezal na kratke kosterni vetve a rouboval za kuru.

Myslite, ze ma vyznam to zkouset a je sance na ujmuti? Nechce se mi sadit novou Durancii a ztratit sest let rustu - zatim ani poradne neplodila.

Diky za rady

MartinV

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 189.156 (?), 16.10.2015 12:43

Dvacetiletá Althanova je už docela starý strom na peckovinu pro úspěšné přeroubování. Záleží od stavu samozřejmě ale jsem v tomto spíše skeptický. A když už bych to dělal použil bych metodu kozí nožka, kterou ale člověk musí mít zažitou...

  Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 16.10.2015 12:59

Já bych asi obětoval spíš mladší Althanovu a přerouboval tu. Mám osobní - vcelku úspěšnou -  zkušenost s přeroubováním slivoňových větví do tloušťky cca 8 cm. Silnější se sice ujmou, ale řeznéá rány se již nezavalí. Používám metodu v míze za kůru, a to 1 - 2 týdny po odkvětu. Ano, je to dost pozdě, podmínkou jsou velmi silné, vitální nenarašené rouby. Když se rouby neujmou, naroubujete příští rok kopulací vlky, které mezitím ze seřezané slivoně narostou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 146.186 (?), 17.10.2015 23:19

Kozí nožka mi moc nejde, klasika za kůru bude pro mě jednodušší. Ta mladší Althanova bude opravdu vhodnější, už jsem na ni předloni zkoušel roubovat Zelenou ryngli. Problém vidím v těch nenarašených roubech v době odkvětu ryngle.

1. Nemůžu použít roubování ze stromu na strom někdy v dubnu?

2. Je nesmysl používat starší jak jednoleté výhony pro rouby?

3. Kdy odebrat rouby a jak je uschovat?

4. Zatírají se rány na roubech, aby nevyschly?

Děkuji za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 146.186 (?), 14.11.2015 21:39

Je mi jasné, že o roubování tu už bylo napsáno dost, ale třeba někdo poradí a odpoví na mé předchozí otázky. Zima u nás je mírná, sněhu poskrovnu a uchování roubu odebraných koncem prosince někde u zdi v hlíně moc nevěřím, ale nemám zkušenosti. Není opravdu lepší roubovat ze stromu na strom? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 14.11.2015 22:04

takže :

1. Nemůžu použít roubování ze stromu na strom někdy v dubnu?
Ne, v dubnu už budou matečné stromy narašené...

2. Je nesmysl používat starší jak jednoleté výhony pro rouby?
Není to nesmysl, ale starší výhony nemají už aktivní růstové pupeny a květní pupeny jsou pro roubování/očkování nepoužitelné. Víceleté výhony se ukládají pro očkování, aby kraťoučké koncové jednoleté konečky měly podporu zásobního dřeva... Kde nic není, ani čert nebere = plodonosný obrost může mít místo letorostového konečku jen květní pupeny a vrcholový/středový listový.

3. Kdy odebrat rouby a jak je uschovat?
kdykoliv od opadu listí do doby prvotního tlaku mízy. Stromy se mohou probouzet už při první oblevě v lednu či v únoru. Čím méně probouzecích cyklů letorosty zažijí, tím delší mají skladovatelnost. V současné době se možnosti skladování rozrostly o použití ochranou namočením v roztoku agrisorbu (prášku polyakrylamidu nasyceného fungicidním roztokem). Pak stačí pohodit kdekoliv na zahradě a přikrýt chvojím.

4. Zatírají se rány na roubech, aby nevyschly?
Ano, mimo očkování, kde zatíratelné rány nevznikají, se veškeré rány ošetřují zavoskováním nebo zatřením balzámem. Setkal jsem se i s metodou, kdy řídkým latexem byl natřen celý roub. Nalévajícím se pupenům to nevadí, než začnou rašit listy jsou mezi šupinami takové trhliny, že to výhony nijak neretarduje. Vcelku je to jednodušší, než ochrana proti vysychání přes kůru natahováním PP-mikrotenových sáčků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 18.10.2015 1:34

Ona je nyní doba prodeje stromků i podnoží, takže pro zachování odrůdy je i cesta nákupu podnože, nebo nestandardního materiálu k přeroubování.

No a 6letou durancii zkusit přesadit s hodně velkým balem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 146.186 (?), 27.12.2015 17:25

Zdravím všechny, dnes jsem odebral jednoleté výhony z Durancie na přeroubování Althanovy. Vzhledem k suchému roku a lokalitě nejsou přírůstky velké a rouby tak nejsou moc silné. Nechal jsem je zatím v plné délce 20-30cm.

Dlouho jsem přemýšlel, jak rouby uschovat do dubna/května. V té době u nás běžně bývají teploty přes 20°C a pochybuju, že rouby vydrží nenarašené zapíchlé někde v krtinci na severní straně boudy nebo jen tak pohozené pod chvojím. Ve sklepě taky nedosáhnu požadovaného prostředí, navíc tam mám asi 300kg jablek. Z lednice by mi to manželka vyhodila.

Nevím jak se to osvědčí, ale na severní straně boudy pod přístřeškem jsem vyvrtat zhruba metrovou díru, do ní dal odpadní trubku 1m KG 160mm a do ní spustil v malém kýblíčku rouby.Ve dnu kýblíčku jsem vyvrtal pár děr, dal geotextílii naplnil směsí písku a hlíny, trochu zalil a do ní dal rouby.Nakonec jsem konec roury nad zemí zakryl geotextílií. Nechtěl jsem tam dát ucpávku, aby to trochu větralo a neplesnivělo. Při vrtání jsem se pěkně zpotil, zem byla suchá a tvrdá, takže v trubce bude určitě sucho. Možná ještě do trubky nad rouby až po vrch dám nějakou tepelnou izolaci.

Co si o tom myslíte?

Jednoleté výhony Durancie
Jednoleté výhony Durancie

Kyblik s rouby
Kyblik s rouby

Rouby na miste uskladneni
Rouby na miste uskladneni

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 66.16 (?), 28.12.2015 12:13

podobný krecht používám už přes 20 let a je to tedy vyzkoušená věc. Já používám cementovou rouru, průměr dle potřeby - množství skladovaných roubů. délka asi 120-150cm (řekl bych, že 1 m pro dosažení dlouhodobě stabiolní teploty může být málo), zakopanou kolmo do země. Nahoře je kryt z plechu, aby do toho nepršelo, pouze s bočními dírkami. Pozor na spodní vodu, tam kde hrozí, je třeba do toho za sucha vylít kybl betonu aby se udělala zátka- cementová roura se s betonem spojí. Pro co nejdelší uchování roubů jim řezné plochy namočte do roztaveného vosku. Vydrží do června. V díře je stabilní teplota - v létě můžete chladit piva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 146.186 (?), 28.12.2015 13:27
Zdravím, děkuji za příspěvek. Chtěl jsem to udělal hlubší, ale bohužel nemám delší vrták. A kopat kvůli tomu obrovskou jámu, abych se dostal rýčem do 1,5 - 2 metrů v této tvrdé půdě se mi nechce. Vrtal jsem to skoro hodinu a musel tam lit každou chvíli vodu, abych vrták vůbec do hlíny dostal. Tvrdé jak beton. Spodní voda nehrozí. Až napadne sníh, pokud vůbec, nacházím na to hromadu sněhu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika