Řez švestky



zdendan - (29) - 83.176 (?) 
19.4.2020 23:37, zobrazeno: 3381x

Dobrý den,

mám malý dotaz k řezu švestky. Vím, že se mají řezat vlci a lehce prosvětlovat.  Co ale nová větev na fotce?Je to vlk? Když ji uříznu, zůstanou tam staré větvičky, když ji nechám nejspíš přeroste ty staré a ty uschnou, když je uřízku, větev pak bude mít divný úhel.



Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.138 (?), 19.4.2020 23:49

Ta nová se pod váhou plodů skloní také.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 38.27 (?), 20.4.2020 9:35

Není to vlk. Je to zmazovací výhon.

Nyní je potřeba podle pravidla 1/3 odstranit tu odplozenou část větve pod touto mladou. Tj. pokud má mladá alespoň 1/3 průměru přímé, z které odbočuje, ustřihne se to po odkvětu přmo pod místem rozvětvení. Pokud nemá alespoň 1/3 průměru přímé, odstřihne se to pod následujícím rozvětvením (odbočením vitální větve). Pod je myšleno u převisu jako výškově (tj. dále od kmene), nikoliv jako "zpravidla blíže ke kmeni".

Ad vlci. Ty vyřezáváme až když končí první míza, jinak se probudí spící očka v patě výhonu (analog větevního kroužku). Slabší je vhodné vylamovat i s patkou.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 20.4.2020 9:42

SfK to napsal správně, snad pro laiky příliš odborně. Já na výřezové fotce vidím mnoho starých větviček, notně podvyživených, takových vyholujících drátků. Že se jedna vzepjala-snad před 3-4mi lety po mimořádné dávce vody a nemimořádného Slunce svitu je dobře-jen houšť, není to vlk užírač! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
zdendan - (29) - 83.176 (?), 22.4.2020 23:23

Přistěhoval jsem se na zahradu a ten strom už tu byl, jsou na něm zvláštně rostlé-uřezané větve. Přemýšlím, jak to mohlo vzniknout a mám podezření, že to vznikalo právě uřezáváním těch starých větviček. Nebo co myslíte?

On ten strom není v dobrém stavu, jak je vidět na poslední fotce, nedá se zachránit, ale přesto se o něj chci nějak starat.







Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 38.27 (?), 22.4.2020 23:34

Ano, takto se správně udržují švestky extenzívním způsobem. Prostě jednou za 4-6 let se koruna pročistí od přestárlých konců větví.

Ty stromy mají před sebou tak 15-20 let plodného života, i když vypadají staře jak manželka poránu, než si na ksicht namaluje obličej.

Je to jako se zajíčky uprostřed lánu nízkého osení pšenice. Ač se to nezdá, není potřeba je zachraňovat v této době, ale vyplašit až budou větší v době sklizně obilí.

Takže stačí když ořežete to co je suché a nebo brzo suché bude (nekvete a má málo zelených pupenů).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
JJM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 239.104 (?), 23.4.2020 9:00

Je to famozní strom.Já bych se jej snažil rozmnožit roubovaním.Myslím že tak starych stromu je jak šafranu.Obdivuji tu dlouholetost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
zdendan - (29) - 83.176 (?), 23.4.2020 11:29

Takže ta podivná zauzlení na větvích a nepřirozené ostré úhly vám nevadí? Je to podle vás v pořádku? Já švestky moc neznám, ale nevybavuji si, že bych to někdy viděl.

Jinak je to myslím typická švestka, alespoň tak mi to říkali, že už je vzácná.

Problém je, že minulý majitel uřízl oba kmeny už asi před dvaceti lety, takže kmeny trouchniví a je v nich houba. Tak se ptám spíš kvůli principu řezu, ale pro strom už to jsou asi neposdstatné detaily. Ten roub je dobrý nápad, ale až do budoucna, na zahradě není dost místa pro dvě švestky.

Ještě původní majitel mi říkal, že koruna švestky se řeže podle tvaru plodu, což mi přišlo jako nesmysl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 38.27 (?), 23.4.2020 12:13

Houbu omezte fungicidem. Pokud nevadí, že strom může někdy při silném větru ztratit stabilitu, tak mu dopřejte ten luxus, že "stromy umírají v stoje" a neprovádějte "léčení pilou", kdy strom uložíte do vodorovné polohy (a vysázíte nový).

Mí známí využívají té skutečnosti, že "výroba" nového stromku trvá ve školce 2-5 let (a s prověřením zdravotního stavu i 7). Po celou tu dobu, co klon jejich oblíbeného stromku tráví ve školce mají na zahradě jenom ten jeden původní (a nový jim nepřekáží). Obecně ale nový štěpovanec nemusí mít stejnou vnímavost k PPV (šarce) a může pro Vás být zklamáním. Dalším rizikem je, že u stromu napadeného PPV může být kvalita plodů (potažmo roubů) různá v odlišných částech koruny.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika