Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Plodový myrobalán

Stránky: 1, 2, 3, 4   

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.180.241 (?)
29.8.2010 0:11, počet návštěv: 61146
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Když se tady diskutuje o myrobalánu, před nějakou dobou, rokem, dva jsem kdesi narazil na zprávu, že jakýsi šlechtitel vybral mezi polodivoce rostoucímu myrobalány několik variant s plody sladšími a většími naž mají normální běžné myrobalány používané na podnože. Přitom by měly být na nepříznivé podmínky stejně odolné jako normální myrobalány. Mě ten plodový myrobalán dost láká, protože mám zkušenosti s plodováním normálních myrobalánů a ty se v mých podmínkách jeví jako extrémně odolné proti mrazům, v době květu i jindy i velice odolné proti škůdcům. Kvetou a plodí doslova každý rok a byly by ideální pro drsnější oblasti jako ovoce i na kvas, jen ty plody jsou poměrně malé a málo sladké. Výhoda je i to, že se zralé dají otřepat.

Zatímjsem ho ale v prodeji nikde nenašel. Má s těmito plodovými myrobalány už někdo zkušenosti?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Plodový myrobalán


vyslouzil (17420) - xxx.xxx.61.6 (?)
29.8.2010 9:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V pomologiích jsou uváděny slovenské odrůdy plodových myrobalánů Klasik, Klar, Klaret. Už jsem se po nich tady na fóru sháněl, jestli je někdo nemá.  Od planých se údajně liší jen velikostí a barbvou plodů (klaret má červené i listy)
  Dnes se hojně rozšiřují plodové velkoplodé myrobalány  - Obilnaja, Zurna, Unico, Rumjanaja Zorka, Otomar a další. Podobnými myrobalány jsou ve skutečnosti i i deklarované křížence slyvoň-nektaryn a slyvoň-viszeň, které prodávali na trzích polští podvodníci (nezřídka již infikované šarkou).
   Všechny tyto slivoně se habitem podobají planým myrobalánům. Plody mají podstatně větší i chutnější. Sladkostí se ale pozdním švestkám nevyrovnají. Intenzita jejich růstu se dost liší, plodnost taky. 
  

Připojit reakci
      

Plodový myrobalán


víítek (572) - xxx.xxx.6.15 (?)
29.8.2010 10:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Některé z těch mirobalánů opravdu kříženci jsou. Třeba Obilnaja a Zurna jsou mirobalán x japonská slíva.

Japonské slívy jsou velké křupavé trvanlivé a bez chuti. Vozí se k nám v zimě. Z marketů můžete znát i jejich křížence s meruňkami (plumcot, aprium). Obvykle se prodávají pod názvem "Slíva modrá"...

Připojit reakci
      

Plodový myrobalán


HONZAD (484) - xxx.xxx.176.214 (?)
10.7.2011 12:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takto vypadají plody Obilnaji. Překvapily mě svou velikostí. Chuť lepší než u běžných mirobalánů, ještě nejsou úplně zralé.

Obrázky:
Obilnaja
Obilnaja

Připojit reakci
   

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.180.241 (?)
30.8.2010 21:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já o něho mám zájem taky proto, že mám včely. A co mám zkušenosti s běžným myrobalánem, tak ten kvete mezi ovocnými stromy výrazně jako první a každý rok hodně a včelky na něho ochotně létají na pyl a asi i na sladinu. Myrobalán u včel tak docela znatelně urychluje jarní rozvoj včel a prodlužuje období, kdy se včely rozjíždějí na kvalitním pylu a sladině z ovocných stromů. A to ještě navíc jsou z něho plody.

Někde na jižní Moravě nebo v Polabí by se na to lépe hodila klasická meruňka, ale všude jinde v republice až po drsné až horské oblasti je na to díky velké odolnosti květů proti mrazům a obecně životaschopnosti vhodnější myrobalán.

Připojit reakci
      

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.180.241 (?)
30.8.2010 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jinak divoký myrobalán má taky mnohem řidší dužinu než třeba domácí švestka.  Já teď v poslední době docela dost dělám z těchto plodů povidla. U domácí švestky se vyloupe 5 litrů a musí se vařit s vodou, aby se nepřipálila a po propasírování je z těch 5 litrů vyloupaných švestek takové cca 2 litry povidel. U myrobalánu se vyloupe 5 litrů, nemusí se do něho na vaření dolévat žádná voda, ta z něho přímo teče a po propasírování a zahuštění je z těch 5 litrů vyloupaných myrobalánů tak sotva litr povidel. Chuťově ale perfektních, i když možná se to zdá, možná mám zkaženou chuť ze všelijaký Lidlových povidel a jamů nadstavovaných řepou.

Podobné to bude i u kvasů. Švestky třeba domácí, kromě toho, že mají hodně cukrů, mají hodně sušiny a málo vody a proto švestkový kvas kvasí pomalu a dlouho a hodně z něho poteče. Myrobalám, jak je řídký, plody se v sudu rychle rozloží na kaši a ta troška cukru v něm prokvasí během týdne, dvou týdnů a stejně rychle se musí vypálit, jinak se zkazí.

Připojit reakci
         

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.79.32 (?)
6.9.2010 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myrobalány jsou pomalu invazivní dřevinou, a je radost pozorovat proměnlivost jednotlivých semenáčů co se do kvality plodů týče. Měl jsem možnost nalézt typy od drobných plodů s matlavou dužninou ulpivající na pecce s překyslou slupkou, až po typy s sladkou a šťavnatou dužninou před vlastní zralostí odlučitelnou od pecky i s poměrně velkými plody. Barva slupky pak od žluté až téměř po černou. Nicméně letos podle mně není nad Althanovu renklódu. J.Pavlíček.

Připojit reakci
         

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.92.4 (?)
27.10.2012 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím a chci poprosit, jestli nemáte i nějakou fotku toho Vašeho myrobalánu a jestli se náhodou nejedná a RUMJANAJA ZORKA.Mam o ni zájem a podle Vašeho příspěvku jsem usoudil, že budete mít skušenosti s touto odrudou.Jestli Vás to nebude zatěžovat a podělíte se o nějakou užitečnou radu, a jestli se dá vůbec sehnat.Děkuji.

Připojit reakci
            

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.71.100 (?)
27.10.2012 23:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aaa, tady někdo čte (stejně jako já) jeden populární časopis se zahradkářskou tematikou... laugh Taky se do budoucna chystám více zaměřit na plodové myrobalány. Jen doplním, že by měly být u nás k sehnání i odrůdy Dezertnaja (oranžová) a Krymskaja (temně černá). Podělte se se svými zkušenostmi. Zdraví Mittwoch

Připojit reakci
               

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.78.10 (?)
29.10.2012 16:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono se není čemu divit, že myrobalán nemá takovou kvalitu jako švestky. přepokládá se že slivoň vznikla někdy v dávné minulosti spontánním křížením myrobalánu a trnky někdy v oblasti Zakavkazí. Vzhledem k tomu že vznikl velice zajímavý materiál, vývoj v nějakém tom primitivním šlechtění se soustředil hlavně na slivoň. Určitě může velice zajímavý materiál vzniknout i jen přímo z myrobalánu, mimochodem na Balkánu, či Ukraině se poměrně běžně pěstuje jako ovocná dřevina a místy dokonce kvantitou zastiňuje klasické slivoně. Samozřejmě jsem degustoval, ale nepříšly mi nějak výrazně lepší než ty naše od cest. Předpokládám ovšem že právě na Balkáně či dále v Asii se najde vícero zajímavých myrobalánových odrůd o kterých mi tu nemáme ani tušení.

        Ing. Fidla

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Očkování/čipování - vylomená očka 1010.12.2019925
Řez slivoní 228.12.20194293
Zmladenie starej slivky135.12.20191907
Bílá plíseň v půdě 92.12.20196495
Stratifikace peckovin7529.11.201939757
Presenta 9729.11.201955693
Zdravověda stromů - minikvíz 1626.11.20194163
Myrobalán1226.11.20192749
Topend 3325.11.201917702
Obaleč švestkový 2019 2523.11.20195296
Jofela 11320.11.201949248
Velkost korenového systému313.11.2019887
Zahradnictví Na Zázvorce (Tatobity)1419.11.2019147015
Hanka 109.11.20194998
Aká je slivovica zo sliviek toptaste?188.11.201922419
Určenie odrody 157.11.20192794
Co naroubovat na Pavlovičku57.11.20193343
Duranzia zo skolky alebo zo "starej slivky"134.11.20193665
Jaký druh švestky na slivovici?1842.11.2019348423
Švestka Topfive3630.10.201912592
Lepotica a TopTaste 928.10.20192042
Čím je napadená švestka 928.10.20191771
špendlíky24023.10.2019273668
Joganta nr.71843722.10.201918479
Forkertův způsob očkování - čipování - "chip budding" Jaro?921.10.20194787
Dušičková - legenda nebo skutečnost3621.10.201919933
Destilát z Duranzie720.10.20191077
Slivoň do vyšší polohy4412.10.201910395
Wangenheim podpnik119.10.20192109
Plodový myrobalán389.10.201961147
Falešný Dapple Dandy 256.10.20198792
Vision46.10.20191029
Azura 225.10.20197314
Toptaste2383.10.2019141377
Slivoň Haganta 682.10.201957482
Švestka Jojo 872.10.2019101313
Dolanka 141.10.20197376
Zelená ringlota 1630.9.201922723
Harbella 930.9.20195532
Haroma3230.9.201913515
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov12.12.2019
Chov pstruhov9.12.2019
Chov pstruhov9.12.2019
Co mi žere slepice6.12.2019
Krmení slepic v zimě5.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů