Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Slivoně > Plodový myrobalán

Stránky: 1, 2, 3, 4   

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.180.241 (?)
29.8.2010 0:11, počet návštěv: 61820
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Když se tady diskutuje o myrobalánu, před nějakou dobou, rokem, dva jsem kdesi narazil na zprávu, že jakýsi šlechtitel vybral mezi polodivoce rostoucímu myrobalány několik variant s plody sladšími a většími naž mají normální běžné myrobalány používané na podnože. Přitom by měly být na nepříznivé podmínky stejně odolné jako normální myrobalány. Mě ten plodový myrobalán dost láká, protože mám zkušenosti s plodováním normálních myrobalánů a ty se v mých podmínkách jeví jako extrémně odolné proti mrazům, v době květu i jindy i velice odolné proti škůdcům. Kvetou a plodí doslova každý rok a byly by ideální pro drsnější oblasti jako ovoce i na kvas, jen ty plody jsou poměrně malé a málo sladké. Výhoda je i to, že se zralé dají otřepat.

Zatímjsem ho ale v prodeji nikde nenašel. Má s těmito plodovými myrobalány už někdo zkušenosti?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Plodový myrobalán


vyslouzil (17493) - xxx.xxx.61.6 (?)
29.8.2010 9:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V pomologiích jsou uváděny slovenské odrůdy plodových myrobalánů Klasik, Klar, Klaret. Už jsem se po nich tady na fóru sháněl, jestli je někdo nemá.  Od planých se údajně liší jen velikostí a barbvou plodů (klaret má červené i listy)
  Dnes se hojně rozšiřují plodové velkoplodé myrobalány  - Obilnaja, Zurna, Unico, Rumjanaja Zorka, Otomar a další. Podobnými myrobalány jsou ve skutečnosti i i deklarované křížence slyvoň-nektaryn a slyvoň-viszeň, které prodávali na trzích polští podvodníci (nezřídka již infikované šarkou).
   Všechny tyto slivoně se habitem podobají planým myrobalánům. Plody mají podstatně větší i chutnější. Sladkostí se ale pozdním švestkám nevyrovnají. Intenzita jejich růstu se dost liší, plodnost taky. 
  

Připojit reakci
      

Plodový myrobalán


víítek (572) - xxx.xxx.6.15 (?)
29.8.2010 10:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Některé z těch mirobalánů opravdu kříženci jsou. Třeba Obilnaja a Zurna jsou mirobalán x japonská slíva.

Japonské slívy jsou velké křupavé trvanlivé a bez chuti. Vozí se k nám v zimě. Z marketů můžete znát i jejich křížence s meruňkami (plumcot, aprium). Obvykle se prodávají pod názvem "Slíva modrá"...

Připojit reakci
      

Plodový myrobalán


HONZAD (484) - xxx.xxx.176.214 (?)
10.7.2011 12:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takto vypadají plody Obilnaji. Překvapily mě svou velikostí. Chuť lepší než u běžných mirobalánů, ještě nejsou úplně zralé.

Obrázky:
Obilnaja
Obilnaja

Připojit reakci
   

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.180.241 (?)
30.8.2010 21:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já o něho mám zájem taky proto, že mám včely. A co mám zkušenosti s běžným myrobalánem, tak ten kvete mezi ovocnými stromy výrazně jako první a každý rok hodně a včelky na něho ochotně létají na pyl a asi i na sladinu. Myrobalán u včel tak docela znatelně urychluje jarní rozvoj včel a prodlužuje období, kdy se včely rozjíždějí na kvalitním pylu a sladině z ovocných stromů. A to ještě navíc jsou z něho plody.

Někde na jižní Moravě nebo v Polabí by se na to lépe hodila klasická meruňka, ale všude jinde v republice až po drsné až horské oblasti je na to díky velké odolnosti květů proti mrazům a obecně životaschopnosti vhodnější myrobalán.

Připojit reakci
      

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.180.241 (?)
30.8.2010 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jinak divoký myrobalán má taky mnohem řidší dužinu než třeba domácí švestka.  Já teď v poslední době docela dost dělám z těchto plodů povidla. U domácí švestky se vyloupe 5 litrů a musí se vařit s vodou, aby se nepřipálila a po propasírování je z těch 5 litrů vyloupaných švestek takové cca 2 litry povidel. U myrobalánu se vyloupe 5 litrů, nemusí se do něho na vaření dolévat žádná voda, ta z něho přímo teče a po propasírování a zahuštění je z těch 5 litrů vyloupaných myrobalánů tak sotva litr povidel. Chuťově ale perfektních, i když možná se to zdá, možná mám zkaženou chuť ze všelijaký Lidlových povidel a jamů nadstavovaných řepou.

Podobné to bude i u kvasů. Švestky třeba domácí, kromě toho, že mají hodně cukrů, mají hodně sušiny a málo vody a proto švestkový kvas kvasí pomalu a dlouho a hodně z něho poteče. Myrobalám, jak je řídký, plody se v sudu rychle rozloží na kaši a ta troška cukru v něm prokvasí během týdne, dvou týdnů a stejně rychle se musí vypálit, jinak se zkazí.

Připojit reakci
         

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.79.32 (?)
6.9.2010 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myrobalány jsou pomalu invazivní dřevinou, a je radost pozorovat proměnlivost jednotlivých semenáčů co se do kvality plodů týče. Měl jsem možnost nalézt typy od drobných plodů s matlavou dužninou ulpivající na pecce s překyslou slupkou, až po typy s sladkou a šťavnatou dužninou před vlastní zralostí odlučitelnou od pecky i s poměrně velkými plody. Barva slupky pak od žluté až téměř po černou. Nicméně letos podle mně není nad Althanovu renklódu. J.Pavlíček.

Připojit reakci
         

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.92.4 (?)
27.10.2012 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím a chci poprosit, jestli nemáte i nějakou fotku toho Vašeho myrobalánu a jestli se náhodou nejedná a RUMJANAJA ZORKA.Mam o ni zájem a podle Vašeho příspěvku jsem usoudil, že budete mít skušenosti s touto odrudou.Jestli Vás to nebude zatěžovat a podělíte se o nějakou užitečnou radu, a jestli se dá vůbec sehnat.Děkuji.

Připojit reakci
            

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.71.100 (?)
27.10.2012 23:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aaa, tady někdo čte (stejně jako já) jeden populární časopis se zahradkářskou tematikou... laugh Taky se do budoucna chystám více zaměřit na plodové myrobalány. Jen doplním, že by měly být u nás k sehnání i odrůdy Dezertnaja (oranžová) a Krymskaja (temně černá). Podělte se se svými zkušenostmi. Zdraví Mittwoch

Připojit reakci
               

Plodový myrobalán


host - xxx.xxx.78.10 (?)
29.10.2012 16:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono se není čemu divit, že myrobalán nemá takovou kvalitu jako švestky. přepokládá se že slivoň vznikla někdy v dávné minulosti spontánním křížením myrobalánu a trnky někdy v oblasti Zakavkazí. Vzhledem k tomu že vznikl velice zajímavý materiál, vývoj v nějakém tom primitivním šlechtění se soustředil hlavně na slivoň. Určitě může velice zajímavý materiál vzniknout i jen přímo z myrobalánu, mimochodem na Balkánu, či Ukraině se poměrně běžně pěstuje jako ovocná dřevina a místy dokonce kvantitou zastiňuje klasické slivoně. Samozřejmě jsem degustoval, ale nepříšly mi nějak výrazně lepší než ty naše od cest. Předpokládám ovšem že právě na Balkáně či dále v Asii se najde vícero zajímavých myrobalánových odrůd o kterých mi tu nemáme ani tušení.

        Ing. Fidla

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Vrúble / rouby1325.1.20201874
odrůda Katinka2725.1.202020443
Novovyšlachteni križenec Duranzie a Bystrickej 2522.1.202015916
Špendlík jako podnož522.1.20201105
Slivky a mykorízne huby 1214.1.20201893
Myrobalán versus špendlík a mirabelka 809.1.202051333
postrik proti pilatce1376.1.2020163262
Uchovani roubu v lednicce232.1.202010918
Moni 719.12.20192429
Spodní voda a ovocný strom415.12.2019780
Očkování/čipování - vylomená očka 1010.12.20191453
Řez slivoní 228.12.20195410
Zmladenie starej slivky135.12.20192560
Bílá plíseň v půdě 92.12.20196863
Stratifikace peckovin7529.11.201940982
Presenta 9729.11.201957168
Zdravověda stromů - minikvíz 1626.11.20194606
Myrobalán1226.11.20193174
Topend 3325.11.201918388
Obaleč švestkový 2019 2523.11.20195935
Jofela 11320.11.201951403
Velkost korenového systému313.11.20191060
Zahradnictví Na Zázvorce (Tatobity)1419.11.2019148977
Hanka 109.11.20195384
Aká je slivovica zo sliviek toptaste?188.11.201923157
Určenie odrody 157.11.20193213
Co naroubovat na Pavlovičku57.11.20193497
Duranzia zo skolky alebo zo "starej slivky"134.11.20194031
Jaký druh švestky na slivovici?1842.11.2019351161
Švestka Topfive3630.10.201913256
Lepotica a TopTaste 928.10.20192416
Čím je napadená švestka 928.10.20192094
špendlíky24023.10.2019276181
Joganta nr.71843722.10.201919337
Forkertův způsob očkování - čipování - "chip budding" Jaro?921.10.20195088
Dušičková - legenda nebo skutečnost3621.10.201920439
Destilát z Duranzie720.10.20191361
Slivoň do vyšší polohy4412.10.201911265
Wangenheim podpnik119.10.20192537
Plodový myrobalán389.10.201961821
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov10:01
Chov pstruhov9:57
Krmení pstruhu24.1.2020
Chov pstruhov24.1.2020
Krmení pstruhu21.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů