Ovoce bez postřiků



Stránky: 1,  2   
host - 118.18 (?) 
12.8.2016 20:11, zobrazeno: 6889x

Dobrý den,

vlastním jen pár ovocných stomků jabloní, slivoně, mirabelku a jednu višni.

Z různých důvodů neprovádím postřiky a kupodivu jabloně, mirabelka a višeň snášejí tuhle "krutost" docela dobře a nějaká úroda bývá (samodřejně že to nejsou žádné výstavní exempláře). Nejhůř jsou na tom ale slivoně - úroda bývá zdecimována snad všemi existujícími škůdci či chorobami a já jaksi nevím co s tím. Zajímalo by mě, jestli máte stejné zkušenosti jako já, a jak stromům pomoci aniž bych musela přistoupit k postřiku. Zahradu mám daleko a né vždy se k ní dostanu v správném čase na postřik.

Pomůže proti puchrovitosti větší prořezání slivoní?

Děkuji za tipy. G

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 12.8.2016 21:29

Je otázkou, co myslíte tím VĚTŠÍcool? Každopádně vzdušná koruna+čisté, sluníčkem obdařené okolí výskyt nejen této choroby významně snižuje. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.43 (?), 13.8.2016 7:33
"...snad všemi..." je dosť široký pojem. Niektoré choroby - napr.šárka - sú neriešiteľné. Ostatné - grmaník(puchrovitost), piliarky, obaľovače, klasterosporióza - sa ovplyvniť dajú. Vzdušná koruna pomôže, ale sama osebe nestačí. Ak Ste v lokalite kde piliarky a obaľovače "řádí" každý rok, tak bez tých postrekov to bohužiaľ nepôjde. Záleží aj na lokalite a danom roku, ale použitie čiste ekologických postupov väčšinou znamená že sa o úrodu musíte so škodcami podeliť. Niekedy Vám toho veľa nenechajú... Jeden postrek proti piliarkam často "spraví zázrak". Vo vyššie položených lokalitách slivky môžu dobre rodiť aj bez postrekov, u mňa na teplej nížine to ale nejde. Tento rok som spravil pokus, že Bystrickú slivku som postrekoval a Aprimiru nie. Stromy sú 4m od seba. Výsledok: Bystrická má 95% plodov zdravých, Aprimira 98% červivých... Nie som propagátor chémie, ale taká je realita. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 187.216 (?), 13.8.2016 7:37

Monilioza na višních je kapitola sama pro sebe...     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.8.2016 11:40

Asi je to místo od místa jiné a taky záleží, kolik ztracené úrody vlivem chorob a škůdců jste ochotna tolerovat.
    U nás se dají v pohodě bez postřiků pěstovat jablka, hrušky, třešně, všechno drobné ovoce a taky slivoně, i když jeden postřik proti pilatce dělám. Ale někteří sousedé nikoli a ovoce mají obvykle taky. Červivost a strupovitost samozřejmě část plodů znehodnotí, ale nikdy ne všechny.
   Netroufl bych si ponechat broskvoně bez ochrany proti kadeřavosti, meruňky a višně proti úžehu.
    Co se týče puchrovitosti, i když se choroba vyskytuje, vážnější škody nenapáchá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 229.30 (?), 15.8.2016 13:26

Ja som na tom podobne, par stromov v zahrade len pre vlastnu spotrebu, pokial mozno chcel by som ich bez postrekov. Moje postrehy za cca 7 rokov:

Broskyne red heaven a suncrest - bez postreku prosti kuceravosti si to neviem predstavit.

Suncrest rodi pravidelne, skodcovia co obcasne cerviky, co mi nevadi, vosky riesim lepovymi pasmi na kmeni, tohto roku mi dost plodov zacalo hnit na stromoch.

Red Heaven - striedava rodivost, glejotok, mozno ju zle striham

Marhula - kuresia, bez posterkov, ziadny skodcovia, po 6 rokoch ju porazilo.

Slivka - bystricka - voska slivkova, kazdy rok kalamitny stav, striekam prori nim. Sarka sa zatial neobjavila, ale monilioza si zobrala celu minulorocnu urodu a asi tak 20% tohto rocnej

Jablone na MM106 - (Luna, Topaz, Fuji, Rubinola) tohto roku vosky kalamitny stav, musel som striekat, ani lepove pasy nepomahali. Kazdy rok je hlavnym skodcom obalovac jablcny, tohto roku mi opadlo uz asi 60% plodov a to sa este ani nepriblizuju k zrelosti.

Hruska - boscova flaska - hrdzu hrsukovu neriesim, vosky kalamitny stav, taky naval vosiek som este nikdy nikde nevidel, po konaroch prudili ako mravce, lepovy pas na kmeni sirky 20cm, bol nimi zavaleny asi za 2 dni a potom volne liezli hore a dole. uroda asi 10% oproti minulemu roku. Postriekal som proti voskam.

Liesky - halska, webova a lombardska - zatial bez problemov

Figy - zatial bez problemov (osy a mravce neratam)

A tohto roku som sa definitivne vzdal bezpostrekoveho pestovania. Takze planujem:

broskyne - proti kuceravoskti

jablone, hruska, slivka - predjarny postrek a vosky podla vyskytu

Jablone - proti obalovacovi

Slivka - proti monilioze

Juraj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 234.65 (?), 15.8.2016 19:10

Zdravím pán Juraj, mohli by ste zhodnotiť marhuľu KURESIA? Aká je jej odolnosť na mráz a jarný moníliový úžeh a letnú moníliovú hnilobu plodov? Kedy vám dozrievala táto odroda a na akom podpníku ste ju mali naštepenú?    Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 229.30 (?), 15.8.2016 23:09

Zial urody som sadockal iba v troch sezonach. Nezmrzla mi ani jedna, lebo len pocas jednej jari boli silnejsie nocne mrazy. Byvam pri Bratislave a 50m za plotom mam jablkovy sad. Cize ked su ranne mrazy, zobudi ma v noci nad sadom kruziaca helikoptera a idem liat vodu do stromov. Takze neviem zhodnotit tu mrazuvzdornost.

Moniliu som nespozoroval ani jeden krat, dozrievala asi mesiac po prvych marhuliach - take tie klasicke mensie zltooranzove.

Chutovo bola vynikajuca, teda aspon pre mna, mala jemne kyslastu chut, cize sladka, ale osviezujuca. Plody krasne, stredne velke, s cervenym lickom.

Podpnik neviem aky bol, ale ak vam to pomoze kupil som ju vo Veselom pri Piestanoch. V ich katalogu je teraz Kuresia na podpniku St Julien A, tak mozno to tol ten.

Dovodom porazky asi bude zem. U nas je 40 cm hlina a potom 20-80cm ilovej vrstvy. Tam to uz asi tie korene nezvladli... nastasie sa ujala jedna kostka a je z nej uz pekny 3m strom, pockam si na jeden plod na buduci rok a ak bude chutny, tak ju necham. Ak nie, tak kupim druhu Kuresiu, ale skusim vykopat vacsiu jamu a lepsie ju zasadit.

S pozdravom, Juraj 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.230 (?), 16.8.2016 12:56

Ďakujem pán Juraj za odpoveď, ešte sa chcem opýtať kedy bola tá Kuresia u vás pri Bratislave zrelá? V polovici júla, koncom júla alebo začiatkom augusta?

A ešte som nepochopil ten výraz že: idem liat vodu do stromov.Ako to myslíte s tým liatím vody do stromov keď mrzne?  

A netrpí Kuresia otláčaním plodov, kdesi som čítal že nie je vhodná na prepravu lebo plody keď sú naukladané na sebe tak sa otláčajú. 

Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.172 (?), 17.8.2016 23:59
Tusim polovica jula ale ruku do ohna za to nedam, uz su to dva roky od poslednej urody a toe tri predtym boli zjedene rovno po obrati. Nebolo toho tolko ze by mi utkvelo v pamati presnejsi termin. Viem ze to bolo tesne pred skorsou z broskyn Red heaven a Suncrest. Voda sa strieka do korun proti mrazom. Vraj kvetu a puku vadi menej ked je pod vrstvou ladu ako ked mrzne nasucho ale podla mna ide skor o to z voda ma aspon 12 stupnov a tym padom zohreje vzduch v priestore koruny. Je tu o tom niekde jedna diskusia Juraj
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika