Opět Těchobuzická



Stránky: 1,  2   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 36.70 (?) 
24.8.2011 13:12, zobrazeno: 6792x

Ochutnával jsem opět po roce těch pár plodů na Těchobuzické a připadá mi, že to je sladká renglóda, skrývající se v obalu švestky. Jeden z rodičů se prostě nezapře. Chuť je celkově poměrně výrazná a velmi sladká.  Uvidíme, jestli bude mít někdy v budoucnu více plodů.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.1 (?), 25.8.2011 8:51

Chuť Těchobuzické mě u nás letos velmi uspokojuje. Sladká, aromatická mnohem více než rodičovská renklóda. Bohužel poměrně velký 8 letý strom má již třetím rokem sotva 2 kg. Kdyby se rozplodila a nechytla šarku, byla by ideální palírenskou odrůdou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.2 (?), 29.12.2015 17:01

Chytám se slov odborníků.No tak, když je ta čvestka, ideální palírenská odrůda,sladká a aromatická, poměrně výrazná, mnohem více než renglota i v horší poloze, tak to bude jedině dobře...tak ta nám tu chyběla,už jen na tebe jsme tu čekali.Co na tom, že zraje už v srpnu,a p ř e z r á v á až do řijna,spolem s Presentou, jak už poznamenali.Rozlezlá doba spotřeby nahrává konzumentovi,jako jsem já.Pokud i mne zklame, mám ji pouze na šesti větvích, tak to není mnoho.Naočkoval jsem před dvěma roky,kvěťáky už hojně nasadila... tak za pár měsíců uvidíme.

Radu jak urychlit plodnost přidám taky, nelekejte se.Pokud si chcete čvestky tkzv.vysedět,...vysaďte nový stromek na myrobalánu.Ale pokud nejste čekací týp, naočkujte materiál už na starší rozplozený stromek, ten vám plodnost přiblíží na cca 2-3 roky.Roste jak vrba, ani vyvazovat moc netřeba.To se dá... no né?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 29.12.2015 22:35

Tedy od posledního mého příspěvku se Těchobuzická rozplodila, ale prvotní nadšení beru trochu zpět. Roku 2012 zmrzlo všechno, 2013 úžasná úroda sladkých aromatických plodů, 2014 propadák - velká úroda, nakyslé, bez cukru - podobnně, jak psal Petr z P. Letos -  2015 slušná úroda, slušná sladkost i aroma. Jen se zdá, že každým rokem dozrává o pár dní později. Letos až koncem září, a to bylo nějaké léto. Zdravý bujný růst, žádná monilie, na listech semtam kroužky, plody čisté. Moc nečerviví a příliš nepraská při deštích. Komu nevadí rynglová příchuť, může být spokojen. Vařená v knedlících je nedobrá, sušená taky nic moc. Od pecky jde dobře, povidla bez problémů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 30.12.2015 9:33

V seriálu F.L.Věk barokní feudál suše konstatoval: Založení českého divadla v Dobrušce vyvolá velké mračení u pana krajského. Mračení asi vyvolá i můj další chvalozpěv na odrůdu Toptaste. Ano, v prvních letech velké zklamání a nyní velká spokojenost. U Těchobuzické je tomu právě naopak. Opakovaně byly totiž plody tak trpké, že se musely vyplivnout. V porovnání z německými odrůdami zpočátku lepší chuť, ovšem později mnohem horší. Tak nedobré není ani Jojo, ani Topking. Vyhovujících bylo asi tak "pět švestek". Osobně vůbec nechápu čím je to způsobeno. Do vyšších poloh bych ji vůbec nedoporučoval. V 600 metrech se chystám na studené vrchovině nahradit Vlašku Gabrovskou a Hanitou, které z velkou pravděpodobností přinesou o něco chutnější plody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.2 (?), 30.12.2015 9:41

To uděláte jedině dobře, tyto odrůdy se hodí i do vyšších poloh.A co říkáte na srovnání Těchobuzické a Valjevky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 30.12.2015 9:59

Valjevku může chválit zřejmě jen pan Vinšálek. Další pozitivní názor jsem nezaregistroval. Při větší úrodě má poměrně fádní, málo aromatickou chuť. Asi jednou nebo dvakrát poskytla plody takové kvality, že se o nich dalo prohlásit, že je to "vylepšený Stanley". V posledních letech je to slabota, i když jsou horká léta, které dokáže v kvalitě plodů zužitkovat třeba právě Stanley. Ale jak psal Kuky, tak některé plody byly i u Stanley "nedotažené".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 30.12.2015 11:30

Myslím si, že na zhoršení chuti Valjevky se podpisuje infekce PPV. V úprvních letech byla totiž chuť velmi dobrá, později - až se objevily fleky na listech, se zhoršila. A to přesto, že plody viditelně šarkou postižené nejsou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 146.186 (?), 30.12.2015 20:07

Asi máte pravdu. Rok od roku je chuť Valjevky horší, i když na plodech není šárka patrná. Vyzkouším letos lepší hnojení a pokud to nepomůže k lepší chuti plodů, půjdou ven nebo komplet přeroubuji. Jenže co místo ní?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Olšan - (10) - 199.218 (?), 30.12.2015 22:14

Mám podobnou zkušennost jako pan Vysloužil, ač mám své čtvrtkmeny Valjevky 15 let staré v dobré poloze, příznaky šarky na listech stále sílí, ale plody jsou stále nádherné jen ta chuť úměrně s projevy na listech jaksi slábne. Nadšení z prvích sklizní trošku opadlo, ale zatím do udírny nepůjdou, každá odrůda je asi kompromis, kdo jednou přijde s rezistentní odrůdou s chuťově vynikajícími plody nenáročnou na stanoviště udělá díru do světa.

Nemám příliš velký sad, výsadba dost na husto, ale udivuje mne, že opravdu silné projevy šarky na Hamanově (už i na plodech), silné na listech u Valjevky, se vůbec neprojevují na jen o pár metrů vzdálené Gabrovské, Zelené rg. a meruňkách (VP, BG, Leskora), přitom letní invaze mšic na letorostech je každoročně dost masivní.Šarka je sice tvrdý soupeř, ale o nejvíc ovoce mě obírá monilie na plodech a stříkat na plody chemii opravdu nechci. Letos jsem poprvé stříknul Horizon po odkvětu na meruňky a pozoroval mírné zlepšení ve dřevě, u švestek problém ve dřevě nemám.

Přeji všem členům i hostům, hodně kvalitního ovoce a minimum problémů v nadcházejícím roce. P.heart

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika