odruda Wangenheimova



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
ferry - (2) 
21.3.2007 15:26, zobrazeno: 65275x
máte prosim Vás někdo zkušenost s pěstovánim této odrůdy diky Ferry
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 21.3.2007 17:22
Dlouholetou. Je to asi nejplodnější modrá slivoň. Proti šarce není rezistentní, ale chorobou trpí málokdy a málo. Prospívá i na vysočině,kde se jiným švestkám nedaří. Kvůli tomu se tam často pěstuje na tamních chudých půdách. Ty se brzy vyčerpají a stromy pak plodí drobné ovoce blátovité konzistence a bez chuti.  Ani v dobře pohnojených půdách a lepších polohách se ovšem Domácí švestce chutí a kvalitou dužiny nevyrovná. Nakonec ale -kterápak švestka ano?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 204.1 (?), 22.3.2007 3:49
Je to polosvestka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185), 22.3.2007 14:50
Dobrý den, chci se Vás pane Vysloužile zeptat jak se pozná odrůda Wangenheimova. Máme jí pravděpodobně na zahradě, ale u modrých švestek se docela špatně určuje. Podle obrázků z pomologií by to mohla být ona, ale třeba má nějaký výraznější znak... Minulý rok zaplodila, až se z toho rozčísla :) Strom je pravokořenný.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 22.3.2007 15:20
To je těžko takhle přesně popsat. Na stromě není nic zvláštního, dokud neplodí, roste poměrně bujně. Jak začne plodit a vyčerpává půdu, růst se zastavuje, koruna houstne a prosychá, ale to není u švestek nic výjimečného. Plody jsou oproti Domácím o něco menší, kulatější (ne úplně), měkší - je to pološvestka, jak psal pán přede mnou, Dužina je víc dozelena, zralá spíš šedožlutá než oranžová jako nejlepší švestky. Vždycky se dobře odlučuje od pecky. Jako pravokořené se běžně nepěstují, ( to, že mají stejné listy jako podnož nemusí být důkaz pravokořenosti). Doba zralosti závisí na poloze, ale vždycky tak o 2 týdny dřív než pravá Domácí švestka. Na povrchu slupky se občas vyskytuje "korkovitá rez", která ale kvalitu plodů nijak neovlivní. Zralé plody nedrží na stromě a padají i bez třepání. Při enormních úrodách na horší půdě dokáže být chuť malých plodů téměř nesladká. Víc fakt nevím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 0.70 (?), 22.3.2007 20:47
já jsem měl tuto "trnku" asi 10 let.Začátek mě překvapil,později jsem pozoroval stupňovitě slabší a slabší výnos.nmožná to chtělo víc živin do půdy a nebo je to odrůdou.Můj sad této odrůdy se nacházel asi 150 mnm.no nechci špatně radit,ale vysadil jsem raději druhý.Je to asi také dané původem ,rwespektive zakoupením toho druhu ve školce,ve které se snaží prodat za každou cenu atd.psal bych dál a dál.snad to stačí.Libor
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 22.3.2007 22:19
Pěstovat Wangheimovu švestku v nadmořské výšce 150m (tak nízko je u nás snad jen na děčínsku)! To je jako mít vinohrad v Burgundsku a sázet  tam bago.
  Wangheimka patří tam, kde se normálním švestkám nedaří. V záplavě nových tolerantů už možná ani toto nebude platit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 0.70 (?), 23.3.2007 10:31
Přesněji180 mnm.Libor
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 23.3.2007 10:35
Zralé plody jsou skoro černé.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 143.211 (?), 27.3.2007 21:41

Jak se to vezme. My jsme 220 m vzsoko na kraji nivy reky Opavy. Meli jsem asi 10 stromu vybornych domacich, ale panove ty byly. Velke duznina tmave yluta, aromaticke, stavnate. Ne vsechny stromy domacich jsou takove, ale to asi vite. Jde o to, ze sarka vse znicila, a wangenheimova, trebaze nedosahuje kvality prave Domaci, prece jen je k sarce tolerantnejsi a to podstatne a sparvne uzrala je takz pochoutka, mzslim ze rozhodne neni horsi nez nove toleranrz a resistenty, takze ja bych ji neodepisoval, navic ma dobre vlastnosti jako podnoz. Neznam pomery Decinska, co se sarky tyce, ovsem k nam do Slezska bych urcite uprednostnil Wangenheimovu, doplnil bych to sazenicemi nejakych tolerantu a resistentu, domaci bych zkusil nejaky semenac, ja tem skolkam proste moc neverim. Kdyz se odklonime od svestek ke slivam, rynglim apod. Velmi zajimave chutove a odolne vuci sarce jsou napriklad durancie, hojna hlavne na Morave, nevim zda v Cechach se obecne vyskytuje, jestli vite o nejakem vyskytu napiste, zajima me to. Vcelku odolne se jevi i rzngle a mirabelky. Mame nancyskou mir. a Althanovu rynglotu, i u nas, kde vsechny Domaci spadly prinaseji bohatou urodu, no a chutove, panove, to jsou fakt delikatesy! A tech starych odrud ryng;i je spousta, dle me nepravem zapomenutych, kdysi bzlo par stromu na kazde yahrade a dnes? Skoda mluvit, ale to souvisi s celkovym upadkem ovocnarstvi a vubec upadkem celkove.

                                     Ondra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika