Odrůda švestek na povidla



host - 191.123 (?) 
20.7.2018 21:38, zobrazeno: 7527x

Vážení pěstitelé, prošel jsem snad všechny diskuze na téma švestek, ale přesto jsem se nedostal k žádné kladné a relevantní zkušenosti. Ujíždím na švestkových povidlech -  těch pravých, nedoslazovaných. Dvě poslední léta jsem zkoušel povidla z mých dvou starých slivoní, což by měly být Čačanská lepotica a Bluefree, kvalitou to ale nebylo ono, chyběla jim sladkost (a je to asi očekávatelné u těchto dvou odrůd). Mám místo na pár stromků, a chtěl bych jednu švestku výhradně pro účel výroby povidel. Na Domácí si netroufám, šarka u nás je, asi bych neuspěl.

Máte nějakou zkušenost s výrobou konkrétních "odrůdových" povidel Vy? Vyrobit se dají z každé švestky, ale aby byly opravdu sladké, předpokládám že bych se měl zaměřit směrem ke "slivovicovým" odrůdám. Mám jít do Durancie?

Děkuji za vaše zkušenosti.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 33.10 (?), 20.7.2018 22:04

Drive pred 30 lety delal soused povidla  jen durancii  svestky na strome musely projitt na podzim prvnim mrazikem pak byly sladoucke jak na povidla tak na slivovici      jenze posledni roky zadne podzimni mraziky nejsou pokud  durancie neprojde prvnim mrazikem  nema tolik cukernatosti

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.187 (?), 21.7.2018 0:09

Ano, trefně jste to napsal - povidla bez přislazování se dají připravit pouze ze "slivovicových" odrůd. Princip povidel je totiž v tom, že jednoduché sacharidy jsou v čerstvém ovoci v takovém množství, že po odpaření vody je ve vzniklé ovocné pastě nad 50% cukru. To znamená, že při obashu cukerných složek 25% základu stačí na výrobu 1 kg povidel 2,2 kg čerstvého ovoce. Běžnější je ale situace, že se cukernatost pohybuje někde kolem 16% a potřebujete tedy na 1 kg povidel 3,5 kg čerstvých pozdních švestek. Bohužel ale u pološvestek je nižší obsah cukrů i aromatických látek (Katinka, Č.Lepotica, Č ranná, Stanley,...) a i delší odpařování nevede k optimální jakosti produktu. Pro některé aplikace - způsoby užití je však záchranou snoubení chutí, kdy se aroma doplní skořicí (je potřeba ale kvalitní cejlonská), aromatem hořké mandle a nebo makem.

Z odrůd, které pěstuji jsou nejkvalitnější z odrůdy Čerčanská (podle Čerčan na Náchodsku) těsně ji následuje "Vlaška" (Italien Keppke Pruni). Bohužel obě jsou jedny z nejcitlivějších k PPV, protže v chuti se to projeví ještě dříve, jež jsou příznaky na listech.

Durancii nemám, ale povidla u "Kadlete" je klasika, protože jak nejde od pecky v čerstvém stavu, tak tuplem nejde jako sušená. Z toho jednoznačně vyplývalo, že zpracování tradičními způsoby konzervace bylo omezeno popuze na odpeckovanou variantu = rosoly a povidla (potažmo kvas na pálenku).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 21.7.2018 9:27

Povidla z durancií lze uvařit, ale je třeba je po rozvaření cedit, což zahorka není příjemná práce. Vypeckovat předem se totiž nedají. Rozdíl v chuti oproti povidlům z méně sladkých švestek doslazených cukrem, je minimální. Při ceně 9,90 Kč v akci za kilo cukru není co řešit. Navíc durancie jsou velmi šťavnaté, takže odpařovat třeba déle.
   Dnešní chutě máme nastavenou tak, že povidla i ze sladkých odrůd nám na přijdou málo sladké. Pamatuji z mládí, jak se vařila povidla bez cukru (z Domácích a durancií) úplně dotuha. Beztak je i tehdy hospodyně před použitím doslazovala. 
   Ten Standův propočet je správný, ale chybí tam údaj, že velká část cukru se přemění v karamel, který sice dodá povidlům tu kouzelnou chuť, ale je méně sladký.
    Samozřejmě můžete využít na povidla třeba Toptaste. Sladkostí se duranciím vyrovná. Plody jsou větší, sladkost vysoká. Někdy je však problém s odlučitelností pecky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 191.123 (?), 21.7.2018 15:37

Povidla ze švestek bez cukru se za poměrně vysokou cenu dají (myslím že z Valašska) sehnat v prodejnách farm.potravin po celé ČR. Já bych raději volil svou vlastní výrobu - jelikož na to mám prostor. Co se týče doslazování - vyrábíme doma džemy prakticky z každého ovoce, co se urodí. Takže když švestka (a taky hruška) má tu vlastnost, že z ní ta povidla jdou udělat jinak než každý jiný džem, proč toho nevyužít? Jasně, že s tím je hromada práce ve srovnání s čímkoli jiným, ale pokud to nebudete brát jako překážku, tak to problém není. U předchozích pokusů jsem taky neodpeckovával, rozvařil jsem švestky, propasíroval od pecek, a vrátil zpět na plamen, kde se povidla dovařila. V podzimním čase to není problém, beru to jako jednu z posledních činností se zpracováním ovoce v daném roce. Jen ty dvě nešťastnice co mám v zahradě se na povidla zkrátka nehodí - a to vím sám, pevná švestka se zelenou dužinou versus švestka která je měkká, sladká, voňavá a uvnitř žlutočervená, asi je jasné, co dopadne lépe v povidlech a co v kompotu.

Druhá věc pak je, že ačkoliv nejsem žádný zapřísáhlý odpůrce chemie a v nutnosti po ní sáhnu, letos jsem si počítal kolikrát bylo postříkáno sousední pole s cukrovkou. Mám 12 záznamů, z toho většina na jaře v době větru, zasahovalo mi to okraj zahrady. A to jsem byl v pracovní dny přes den v práci, čili stříkalo-li se v mé pracovní době, já jsem o tom nevěděl. Bydlím tady přes 20 let, řepa tady je celkem často, ale že by se v minulosti tak zběsile postřikovala, to si tedy nepamatuju. Cukr neberu jako nepřítele, ale zase, mám-li možnost to udělat bez něj, tohle beru jako příležitost kterou nelze odmítnout :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
zden1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 61.105 (?), 21.7.2018 10:21

Na povidla bych volil Toptaste, která má nejvyšší cukernatost z dostupných odrůd. Ulpívání na peckách je maximálně do 10%, dá se normálně nožem nakrojit a pecka vytrhnout, dělám to tak do sušičky a jde to rychle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.44 (?), 22.7.2018 18:09

Ja mám na povidla Čačanskú rodnú. Je dostatočne sladká, povidla netreba dosladzovať cukrom, neulpíva na kôstke a dozreje aj v horších pestovatelských polohách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 9.3.2019 14:58

V minulém roce jsme vařili lekvár hlavně ze Stanley a Toptaste. Přesně jak uvádí předřečník -  sladká jsou dostatečně a netřeba ničím dochucovat. yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.27 (?), 10.3.2019 19:47

Varil už niekto lekvar-povidla z Hanity?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 11.3.2019 10:36

Můj odhad je, že ten lekvár z Hanity nebude tak sladký jako například z Toptaste a Stanley.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika