Očkování stromků - vykvetl květ



Radek - (3) - 112.76 (?) 
14.4.2020 19:25, zobrazeno: 1471x

Zdravím, 

loni jsem začal objevovat půvab očkování. Zkusil jsem na švestku naočkovat v srpnu 2x ryngli a na ptačku 3x srdcovku.  Na švestce se chytlo jedno očko měl jsem velkou radost, ale letos začalo kvést a na třešni jedno očko zaschlo a bohužel dvě taky kvetou. Lze nějak spolehlivě poznat rok dopředu která očka jsou vegetativní a která květová? Případně z které části stromu odebírat očka aby rostla a nekvetla? A druhá otázka lze květy ještě nějak předělat ve výhony?

Děkuju pokud někdo ví nějakou odpověď.

Radek

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 91.196 (?), 15.4.2020 8:02

Radku-kde je květ, je i list-tzn.obrňte se trpělivostí, do vočkovaných nerýpejte. Podnož můžete vydatně zalít...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 112.76 (?), 15.4.2020 15:28

Děkuji za povzbuzení. Dobře budu tedy čekat a zalévat. Kdyžtak za měsíc napíšu jak jsem dopad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
krtek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (79) - 187.122 (?), 15.4.2020 19:08

Nechci vám ničit naději, ale bohužel budete čekat zbytečně. Z květního pupenu vám žádný výhon nevyroste. To už mám taky z mých počátečních pokusů o očkování třešní ověřeno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 144.38 (?), 15.4.2020 19:14

Dobrý den. Čekat je málo. Voda na to nemá vliv. Udělejte nožem malý zářez nad očkem, jenom trochu pod kůru ke dřevu. Spolehlivě to pomůže přeměnit kvetoucí pupen v růstový. Zrovna loni jsem to udělal u jablůňky a za rok z krátkého květního trnce byl letorost dlouhý dobře 60 cm. Zadejte si třeba zářez ve prospěch růstu. Je to spolehlivá metoda. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.81 (?), 15.4.2020 21:23

Lze nějak spolehlivě poznat rok dopředu která očka jsou vegetativní a která květová? Případně z které části stromu odebírat očka aby rostla a nekvetla?

V živé přírodě není asi nic úplně stoprocentní, jen s vysokou jistotou, spolehlivostí. Staré stromy, zababčené stromy, které mají jen maličké přírůstky, na nich mívají květní pupeny. Teď stromy kvetou a tak máte možnost vypozorovat, jaké výhony mají květní pupeny a jaké růstové a konkrétně u odrůdy, o jejíž očkování máte zájem.

Obyčejně to jsou prodloužení větví nebo kolmo (kolměji) rostoucí bujné výhony. Taky mají pupeny ve větší vzdálenosti od sebe, květní bývají hustěji. Taky růstové pupeny bývají víc ve spodní části výhonu, květní zase víc v horní části.

V srpnu jsem asi neočkoval. Očkoval jsem, T řezem, v červnu a červenci, když jde proutek s očky uprostřed své délky zlomit a důležitá je také „dobrá“ vláha u podnoží. Taky můžete očkovat dvě očka cca 5 cm nad sebe (pro větší jistotu). JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika