Obilnaja, Zurna (žurna) kdo máte zkušenosti?



Stránky: 1,  2   
hanka1 - (15) - 198.209 (?) 
3.5.2017 22:10, zobrazeno: 8981x
Prosím ty, kdo s nimi mají zkušenosti, jak moc opadávají či neopadávají plody, zrají postupně či najednou, kdy dozrávají, je nutná probírka, jak jste spokojeni chutově, plodnost, šarka a další. Jaké mají nároky na stanoviště, snáší sucho, budou vděční za umístění poblíž potoka, co vzrůstnost, nástup plodnosti, nutnost řezu apod. Máme přírodní zahradu (snažíme se hlavně o nenáročnou neb čas moc není), zajímá mne nejvíce ovoce zrající v době prázdnin, pokud možno postupně, neopadávající, pro děti a nenáročné (na postřiky, odolné šarce..) rozhodla jsem se pro velkoplodé myrobalány a tyto dva jsou k dostání, tak o nich hodně uvažuji. Měli by se navzájem opylovat. Ještě jsem uvažovala o mirabelce Bellamira a pokud bych zvolila Bellamira a jeden velkoplodý myrobál, netušíte opýlí ho Bellamira (ta je samosprašná o tu strach nemám). Předem děkuji, vím, že praktické zkušenosti s konkrétní odrůdou jsou nejlepší. Hanka
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 4.5.2017 11:47

To je spousta dotazů najednou.
Zurna mi moc dobře neroste a špatně plodí. Ale je chutnější.
Obilnaja je mimořádně plodná, nenáročná. Probírka nutná není, jen aby se nepolámaly větve. Pěstitelsky je nenáročná, roste o dost slaběji než divoký myrobalán, kterému se výhony a listy jinak hodně podobá. Zraje brzy - s prvními slivoněmi. Tolerance k šarce je dobrá, plody jsou čisté. Chuť je sladká, po prvotním nadšení už ji tolik neprožívám. Knedlíky, kompot nic moc, do sudu jen jako plnivo.
Klady: plodnost, malé nároky, rané dozrávání, tolerance k PPV
Zápory: fádní chuť, horší kuchyňské využítí než u švestek a rynglí 
    Myslím, že Obilnaja kvete o dost dřív než Belamira, ale opylovače bych neřešil. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
hanka1 - (15) - 198.209 (?), 4.5.2017 15:53

MDěkuji, máte pravdu, že je to hodně dotazů, ale pomohl jste mi velmi. Obilnaja je to co určitě vysadím vzhledem k nenáročnosti a plodnosti, s horší chutí jsem počítala resp. že se nevyrovná švestkám atd. Chceme hlavně na přímý konzum pro děti. Ještě se zeptám, jak moc opadává x drží na stromě? I kvůli příp. spadlých plodům na zemi a vosám, hrozí? Sklízí se postupně nebo spíše uzraje naráz, jakou odhadujete dobu sklizně? A ještě píšete, že zraje s prvními slivoňěmi, ale to je prosím kdy? První dekáda srpna nebo později či dříve? Proč nemám řešit pylovače, myslíte, že ji opýlí např. mirabelka Nancyská? (tu na zahradě máme), ale jinak v okolí např. trnky nerostou a ani nevím, zda by Obilnaju opýlily. Děkuji za vše H.H.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.131 (?), 4.5.2017 16:22

Délka konzumní zralosti záleží na počasí - čím je tepleji, tím je kratší. Vzhledem k velké plodnosti samozřejmě zralé plody padají, ale žádná hrůza to není. Zrají již v červenci. Opylovače neřeším proto, že násada je vždy spíš větší než je vhodné. Plané myrobalány rostou všude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hanka1 - (15) - 198.209 (?), 4.5.2017 16:30

Děkuji. Uzrává spíše v druhé nebo třetí dekádě, co myslíte? A přibližně, asi mi to píšete podle vás, jste spíše vyšší poloha nižší, my v mrazové kotlině, ale nízko, věci mi tu uzrávají tak o 14 dní později než v teplých krajích.

Pokud byste mi doporučil ještě něco nenáročného z ovocných stromů s dobou sklizně o letních prázninách budu ráda (kromě třešní a broskví a meruňek a letních průsvitných jablek, toto buď máme nebo to u nás mer. a bros. nelze). Nejde o kvalitu, ale spíše o nenáročnost a že to nebude opadávat a hromada vos dole pod tím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 4.5.2017 16:49

Naučte se vosy lapat, ať máte co sami papat, zboží spadlé sbírejte, před přezráním sklízejte.SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
hanka1 - (15) - 198.209 (?), 4.5.2017 18:05
Máme tři děti a zahradu ne u domu, ale na chatě, takže jsem realista :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 4.5.2017 18:11

Nezlobte se, ale postoje typu: "chci ovoce pro děti, ale nesmí to dát moc práce" příliš neprožívám. Ovoce, které nevyžaduje péči a samo se sklidí, neexistuje. Jednu radu bych měl: choďte do lesa na maliny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hanka1 - (15) - 198.209 (?), 4.5.2017 19:47

Tak mi tak fungujeme a myslím, že je to v naší situaci dobrá volba a že nejsme neúspěšní. Máme letní průsvitné, třešně (nestříkáme přesto úrodu pro potěšení dětí máme, užijí si trhání ze stromu - i to je zážitek). Prostě "nejedeme" na produkci, není to reálné. Užíváme si jablka, rybíz, maliny máme úžasné. Vybírám plodící druhy a odrůdy nenáročné na agrotechniku, řez a vhodné do místa, které máme, myslím že velkoplodé myrobalány jsou také dobrá volba, chutově se všichni schodnou, že nejsou úžasné, ale Obilnaja (plodná, nenáročná) bude dobrá volba. Nehledám ovoce, které se samo sklidí, ale které když ho nezvládneme očesat, tak nás pod stromem nebude čekat spoušť plná vos (což znám u některých hrušní a třešní, nejde pak pod nimi projít) nechci si komplikovat život tím, že když se třemi dětmi nesklidíme bude ještě takovýto problém. Jinak děkuji za rady ohledně velkoplodých myrobalánů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.40 (?), 4.5.2017 19:44

např. mirabelka Nancyská? (tu na zahradě máme)

Aké máte skúsenosti s mirabelkou Nancyskou pani Hanka? Dá sa pestovať bez postrekov?     Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika