Obaleč švestkový - Mospilan 20SP



host - 77.61 (?) 
21.7.2018 20:29, zobrazeno: 3211x
Dobrý den, nachytal jsem na slivoni obaleče švestkového a chtěl bych se ho zbavit, (2. generace), aby mi alespoň nějaká švestka zbyla. V obchodě doporučili Mospilan 20 SP. Když jsem rozbalil návod, tak jsem zjistil, že tam obaleč je, ale jablečný. U slivoní mají jenom zobonosky a obecně u peckovin štítenku zhoubnou. Zajímalo by mě tedy, zda lze tento přípravek legálně vůbec použít, jaká je OL a jak přesně to vlastně aplikovat? Naředil jsem to na obaleče jablečného a ta kapalina (modrá) se na švestce vůbec neudrží. Přitom v návodě píší, že: "postřik ukončíme při dokonalém ovlhčení, nejpozději při počínajícím skanutí kapek". Druhá otázka zní, jak je to s deštěm? Po kolika hodinách od výše popsané aplikace může pršet?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.16 (?), 21.7.2018 21:18
Dobré ráno. Idete s krížikom po funuse. Postrek proti 2.generácii obaľovača slivkového bol aktuálny tak pred 3-4 týždňami. To že Ste ho "nachytali" predpokladám znamená, že Ste našli červivé plody. Teraz si už môžete akurát tak pískať. Inak ten Mospilan by bol v poriadku, ibaže už nie teraz. Pozdravujte v tom obchode - buď tam nemajú o ochrane ovocnín šajnu, alebo Vás cynicky odr..li. Ťažko povedať, čo je horšie. Ak Vám môžem dať radu (dúfam že sa neurazíte, myslím to v dobrom): treba si o problematike niečo naštudovať, pretože ochrana ovocnín pred škodcami či chorobami je predovšetkým o profylaxii, teda o predídení problému. Pri obaľovačoch treba postrek SPRÁVNE NAČASOVAŤ, to je podstata úspechu. Robí sa to podľa takzvanej SIGNALIZÁCIE - tú si môžete odsledovať aj cez internet (napr. v SR na stránkach ÚKSÚP-u alebo Floraservisu). O týchto veciach je lepšie mať aspoň základné vedomosti, na cezpultové informácie obchodníkov by som sa nespoliehal (česť výnimkám). IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4470) - 38.136 (?), 21.7.2018 22:08

No jo, ale pokud má tazatel zahradu někde v podhůří, tak by v tyto dny klidně mohlo líhnutí probíhat. I podle stránek ÚKSÚP. Mospilan klidně použít můžete, koncentrace a ochranná lhůta jsou stejné jako u obaleče jablečného. Roztok je namodralý, aby nestékal, je dobré přidat smáčedlo nebo i Jar apod. 2 - 3 kapky na litr. Pršet by nemělo 4 hodiny (tuto informaci mám od výrobce).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 77.61 (?), 21.7.2018 22:31

Děkuji za informaci. Švestka je ve 400 m, takže příští rok snad budu chytřejší. Já chemii nerad, ale když jsem viděl tu "oslintanou" švestku, tak jsem se rozčílil.Existuje pro ČR také něco důvěryhodného, jako ten ÚKSÚP, nebo jsme zase 100 let za opicemi? Co říkáte na ty parazitické hlístice? Je to k něčemu. Totiž soused má vedle neudržovaný sad, bohužel také se švestkami, tak jestli má smysl ty hlístice vysadit jenom pod své stromy, když mi přiletí dospělci od vedle?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.16 (?), 21.7.2018 22:40
Ja si naopak myslím, že na postrek je už neskoro. Ak dotazovateľ už našiel červivé slivky, tak je to zbytočné. Plytvanie časom, námahou a peniazmi. A neodôvodnená chemizácia životného prostredia. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4470) - 38.136 (?), 21.7.2018 23:00

Na 400 mnm je pozdě... Za dlouhých zimních večerů koukněte na "amet" a "eagri".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 77.61 (?), 22.7.2018 11:29
Dobrý den, když jste narazil na tu "chemizaci" - v návodě píší, že se s přípravkem má ošetřovat pouze jednou. Ale co když máte v sadě jabloně, švestky a kdo ví co ještě - to tedy smíte ošetřit pouze jeden druh ovoce(asi pak budou různé termíny aplikace)?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika