Neujali sa všetky vrúble



host - 83.198 (?)
21.2.2014 9:12

pán Wimpi, presne tak to zajtra chcem poriešiť

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 83.198 (?), 21.2.2014 9:12

pán Wimpi, presne tak to zajtra chcem poriešiť

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.2.2014 9:21

v mé zahradě by tato situace nenastala, protože pro odvodnění rozštěpu bych to "upravil" už o rok (dva) dříve a zkusil na v té době funkční kůře provést přištěpování dvou roubů sedélkováním.

V cizí zahradě bych se řídil přáním majitele.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.2.2014 9:13

Podhoubí Václavky se uchytí pouze ve zdravém dřevě a dokud je hostitel živí, tak netvoří plodnice. Jakmile hostitel odumře, je potřeba se odstěhovat a tak Václavka začne tvořit plodnice. Díky tomu, že v mrtvém spóry neklíčí, plno houbařů si nezamoří zahrádku tím, že zbytky z čištení hází do kompostu. V něm, i když obsahuje vysoký podíl dřevoštěpky, se Václavka neuchytí.

To má spíše pravdu host s Klanolupeňovkou. Té stačí trocha mrtvého dřeva aby se uchytila a pak prorůstáním do dřeva živého strom rychle zničila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 21.2.2014 9:42

"Kam nechodí slunce, tam chodí lékař... neberte toto přísloví doslovně,...ačkoli i v tomto duchu lze přemýšlet, jak lépe pomoci zhojit postižené místo.Asi většina bude souhlasit, že v lékařství,současná lékařská věda všeobecně zastává názor, že mezi prvními úkony zabránění sepse je vyčištění rány, a zamezení vzniku prostředí vhodného pro množení nežádoucích kultůr-hub, plísní.Tyto postupy jsou vhodné i pro ošetření hnilobného prostředí hojící se rány naší meruňky.Pokusit se zabránit zatékaní vody do zářezů vzniklých při roubování tím, že vyřežeme hnilobné dřevo, ošetřit postižené místo fungicidy, pustit sluneční paprsky k hojícímu se dřevu.Můžeme tak napomoci lépe bojovat s bakteriemi.

Navíc přirostlý roub se snaží zavalit postižené místo, ale v jeho snaze obepnout celý obvod odumřelé podnože brání rozkládající se masa dřeva.Časem se hojícímu závalu možná podaří obejít celý obvod, ale bude to trvat mnohem déle, než v případě, kdy by jsme mu usnadnili, zkrátili cestu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.2.2014 10:41

...vyřežeme hnilobné dřevo...

Já na obrázku žádné nevidím

...pustit sluneční paprsky k hojícímu se dřevu...

Slunce nemá blahodárný účinek na hojící se dřevo. Lepší je proto rány zakrýt, zatřít, zastínit, chránit přirozeným "strupem"

Časem se hojícímu závalu možná podaří obejít celý obvod, ale bude to trvat mnohem déle,

To je možná pravda. Na druhé straně hojivý zával u suchého pahýlu může postupovat pomalu a nerušeně. Když se podívám na detail ujmutého roubu (jeho průnik do záseku), neumím si dobře představit, jak odstranit suché (nikoli rozkládající se) dřevo a neudělat víc škody než užitku (neporanit kalus.).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 21.2.2014 11:10

Já bych si to představoval asi takto.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.2.2014 12:29

Základní věcí je, že to co jste nakreslil neplní žádnou z funkcí. Při zasychání nepoužívaného pahýlu rostlina v pletivech co nejblíže povrchu ukládá ochranné pryskyřičnaté látky (což my imitujeme či podporujeme balzámy).

Pokud by majitel stromku po mně chtěl za každou cenu (on si platí) provést korekci, pak bych řezal především za účelem odvodnění rozštěpu. Tedy uřízl bych ty dva díly ze čtyř nad místem rozdělení rozštěpu a pod snad dosud vitální lenticelou. Abych zabránil dalšímu poklesu okraje vitální kůry, musím zajistit aby něco táhlo mízu nahoru a proto červené dvojčáry naznačují umístění roubů (sedélkováním nebo na kozí nožku). Jinak bude pokračovat slivoň v ústupu až k dosud vitálním větvičkám (proto nevyvětvovat ale radši přerobovat).

2/4 co je mezi nimi meruňkový štěp pouze nasytím octem nebo fungicidním balzámem. Z hlediska statiky je potřeba na to nesahat a dát zejména pozor na již vytvořené okraje závalu. Žlutá šipka ukazuje kritické místo - tam obzvláště pozor.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 21.2.2014 13:02

Kruciš pane Stando, vy jste ale puntíčkář, napřed nic a teď tohle!laughNicméně buďte ubezpečen, že pokud bych odřezával to mrtvé dřevo podle naznačeného schámatu, rozhodně bych tam ten zbytek příčného zářezu nenechal a snažil bych se to umělecky a pečlivě oddělit tak, aby tam voda nezatékala a nemohla se tam držet. To dá snad rozum. S těmi vašimi rouby je to zajímavé, vyšší level dokonalosti, myslím však, že v daném případě zbytečný přepych.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.2.2014 13:20

ale takto s rouby se to mělo udělat už loni, kdy byla větší naděje na ujmutí a tím i zavalení rány.

Na svém stromku bych se s tou uměleckou tvořivostí nezabýval a ušetřený čas věnoval zapěstování nového stromku. Tento bych nechal dožít a mezitím bude nový stromek v plodnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 21.2.2014 11:19

Pokud si prohlédnete oba obrázky pozorně tak jako já, možná rozkládající se dřevo se zárodky hub najdete.Když se Vám to nepodaří nyní, později je tam  najdete určitě.

Lepší je proto rány zakrýt, zatřít, zastínit, chránit přirozeným "strupem"...hojivý zával u suchého pahýlu může postupovat pomalu a nerušeně.

Jak chcete rány chránit přirozeným strupem, který nyní neexistuje.Teprve vzniká, a celý proces zakrytí strupem bude odhadem trvat 5-10let, než kalus obepne podnož.Jakým způsobem chcete zakrýt postižené místo, aby se zabránilo pronikání vody do zářezů.Snad spravit nad místem stříšku, nebo zatřít voskem, který se po zimě rozpadá, a nebrání spolehlivě pronikání vody.

Slunce má blahodárný vliv na proudění mízy v pletivech,podporuje ho.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika