naroubování špendlíku na švestku



Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?) 
9.5.2008 8:15, zobrazeno: 7214x

Letos na jaře jsem přesadila pár odkopků švestky, která vyrostla na nevhodném místě z pecky staršího stromu zřejmě klasické domácí švestky. Šarkou zatím napaden ten náletový stromek není. Příští rok bych chtěla zkusit na zmíněné odkopky naroubovat žlutý špendlík ze starého stromu, který jsem letos zmladila. Ani špendlík šarkou zatím netrpí. Myslíte, že je to dobrý nápad? Také se chci, raději už teď, zeptat, který způsob roubování (či očkování) bude u těchto ovocných druhů nejvhodnější a zda švestková podnož dostatečně ovlivní bujný růst špendlíku. Děkuji    

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 9.5.2008 10:18

Tak, jak to popisujete, je to, myslím, správný postup. Mně se osvědčilo roubování brzy - začátkem března - kopulací silnými rouby na silné jednoleté výhony. Je dobře, že jste starý špendlík zmladila, jinak by se silné rouby získávaly nesnadno. Otázkou je, jestli čerstvě vysazený odkopek vytvoří hned v prvním roce dostatečně silné letorosty na naroubování. Letos jsem zkusil po vzoru p. Zavřela roubovat slivoně v předjaří do rozštěpu a výsledky nejsou špatné, ale rány na podnoži jsou podstatně větší.
   Očkování v létě na spící pupen můžete zkusit taky. Nic tím neztratíte. Když se očko neujme či zmrzne, můžete na jaře normálně roubovat.
   Nerozumím přesně zmíňce o ovlivnění růstu špendlíku. Švestka jako podnož roste slaběji než nejčastěji užívaný myrobalán, takže chcete-li růst trochu ztlumit, je to dobrá volba.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 9.5.2008 11:35

Děkuji za potvrzení mých domněnek. Roubování či očkování se na zmíněných odkopcích hodlám učit, zatím mám obé pouze načtené. Zároveň si chci ale jeden špendlík posléze na zahradě ponechat, proto jsem se ptala i na ovlivnění růstu, které jsem měla na mysli přesně tak, jak jste jej pochopil. Tedy zda slaběji rostoucí švestka dostatečně ovlivní bujnost špendlíku, aby příliš nepřerostl. Stříháním jej budu samozřejmě usměrňovat také.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.251 (?), 1.6.2008 4:52

Obyčejná kopulace je podle mně roubování nevhodné pro začátečníka. Řezy jsou sice jednoduché, rovné, ale to je právě problém, protože při omotávání páskou roub a podnož se vzájemně hýbe a tím mechanicky poškozuje, takže výsledky jsou obvykle horší, než by mohly být. Doporučuji tedy nějaký způsob roubování, kdy se roub řeže na sedélko.  Potom je třeba nešetřit ani nůž ani ostříhané jednoleté výhonky a před roubováním na nich pořádně nacvičit řez roubu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.7 (?), 19.8.2018 8:48

Ráda bych zkusila nyní v létě očkovat odkopek slivoně spícím očkem. Je to možné i v těchto velmi suchých dnech? Má to cenu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 19.8.2018 9:15

Jestli bude úspěšné klasické očkování, poznáte podle toho, jestli půjde odloupnout kůra. Když ne, použijte Forkertovu metodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika