|
Myrobalán versus špendlík a mirabelka
|
|
|
|
|
|
|
Rade91 - (43) - 140.101 (?) 3.8.2015 1:25, zobrazeno: 70144x
Zdravím pěstitelé,
v tomto tématu bych chtěl, abychom společně udělali jednou pro vždy jasno pro širokou veřejnost, jaké jsou rozdíly mezi těmito třemi, u nás se vyskytujícími ovocnými dřevinami; myrobalánem, špendlíkem a mirabelkou.
Jelikož často bývám na Malé Hané, kde je opravdu velmi, velmi pestrá škála těchto planých slivoní, začal jsem se o ně před pár lety více zajímat a sledovat je. Sám už mám mezi nimi poměrně jasno a 98% těchto keřů zde rostoucích jsou právě
Myrobalány (Prunus cerasifera), které se vyznačují menšími, hladkými listy, a především hladkými a zpravidla načervenalými letorosty (letošním dřevem). Plody jsou kulaté, méně často zašpičatělé, zpravidla jdou hůře od pecky a jsou chuťově i barevně velice variabilní. Zrají od srpna.
Mirabelky (Prunus syriaca, syn. P. domestica var. syriaca) jsou v přírodě mnohem vzácnější. Objevil jsem zde zatím pouze jediný strom, který, žel, slabě plodí. Listy jsou malinko větší, než u myrobalánu, velmi jemně plstnaté, spíše jako u švestky (proto je to botanicky P. domestica). Letorosty však často také načervenalé, ale jemně krátce chloupkaté. Plody ojíněné, žlutooražové, na sluníčku s oranžovočerveným tečkovaným líčkem. Chuť bývá lepší, než u myrobalánu, méně vodnatá, aromatičtější. Dužnina jde zpravidla od pecky.
Špendlíky (Prunus domestica/ P. insititia) jsou podobně variabilní, jako myrobalány, leč jsou mnohem vzácnější. Jsou podobnější švestkám a vyznačují se zespod krátce plstnatými listy i letorosty. Dozrávají od druhé půlky srpna a žluté postupně propadávají, zatímco modré drží na stromě až do pozdního podzimu. Plody jsou velmi chutné, aromatické, protáhlé a ojíněné, jsou ve tvaru a velikosti menší švestky. Špendlík modrý, lidově zvaný také sralka nebo prdlavka, jež jsem zde našel ve dvou exemplářích, má chuť neobyčejně bohatou, řekl bych nejbohatší ze všech slivoní vůbec. Žlutý špendlík jsem zde nenašel vůbec.
V čem bych však potřeboval poradit je dnešní nález. Jelikož máme první dny srpna, takže špendlíky ještě nezrají a drtivá většina myrobalánů také ne (i když 3 místní formy už zrají), zajímalo by mne, co jsem to dnes objevil. Plody byly na myrobalán velmi velké, protáhlé, šly poměrně dobře od pecky, jsou velmi aromatické a chutné, připomínají chutí meruňky se švestkami, ale předvším byly ojíněné. Podle popisu a data zrání (od konce července) bych to viděl jednoznačně na špendlík katalonský, jenže samotná rostlina měla veškeré znaky myrobalánu (listy, letorosty). Tak co myslíte, je to nějaký kříženec, nebo extrémně dobrý myrobalán, nebo je to opravdu katalonský špendlík, který - pokud by to byl on- by podle mě neměl mít nic společného s druhem Prunus domestica, jak je řazen, ale spíše by to byla subspécie myrobalánu, soudě dle listů, větví a habitusu. Zkrátka a dobře, přijde mi, že kapitola těchto ovocných dřevin je buď nedostatečně prozkoumána, nebo už k dnešnímu dni není aktuální.
|
|
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 3.8.2015 8:05
Důležité je také připomenout : myrobalán slouží také často jako podnožový materiál, jsou na něm mnohé modré peckoviny v prodeji naroubovány, mirabelka se jako podnož pro svoji nezkrotnost v podrůstání nehodí, byť má dobrou afinitu i např.k meruňkám.Špendlík nápadně a na dálku překrásně voní, teď už opadal, je snad ještě na zemi, pokud jste ho neposbíral.Má protáhlé žluté plody, dužnina jde lehce ve zralém stádiu od pecky.Žádné jiné(modré)špendlíky alespoň na JM nejsou.Jeho výskyt se ale i u nás ztenčuje a s čistě špendlíkovým destilátem se už těžko setkáme. AB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 47.253 (?), 3.8.2015 10:17
Zajímavý nález pane Radime. Chtělo by to nafotit i habitus celého stromu, listy a rozříznutý plod, vč. pecky. Mám dojem že špendlíky se mimojiné vyznačují i špičatou šídlovitou peckou (odtud špendlíky). Má vlastní rostlina ještě neplodila.
O katalónském špendlíku a mirabelkách jiných než Nancyských by nám mohl říci více a fotograficky ukázat ing. Fidla.
P.S.: Nancy roste ve starých exemplářích v hanáckém muzeu v Příkazech.
Myrobalán může zrát a zraje i v červenci (teplejší oblasti), vzácně už v červnu (exemplář na metru Skalka v Praze). Také se vyskytují exempláře dozrávající až v říjnu (exemplář v Praze Tróji nedaleko trojského kanálu).
Zdraví Mittwoch
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 3.8.2015 11:06
Viděl bych to na zajímavý typ myrobalánu, pokud je habitos prakticky s ním totožný... Žlutý špendlík je habitem velice podovný na švestku, jen je více jakoby šlahounovitý. Má krásné, blíé a poměrně velké květy. Katalonský špendlík jsem naživo ještě neviděl, ale má být hodně ranný nepřílkiš vzrůstný a plody maj kapkovitý tvar podobně jako Černošická... Modrý špendlík bude asi taky myrobalán. Mirabelek je vícero odrůd, nejznáměnší Nancyská, jiné se prakticky nevyskytují. U mě na zahradě asi Herrenhausenská. Habitem jednoznačně odlišné od myrobalánu, který je vlastně planý předek všech odrůd slivoní-tedy i špendlíků a mirabelek.
Ale souhlasím s panem Radimem, že ta problematika je obsáhlejší než se běžně myslí. U nás tady na Opavsku třeba ted začíáná uzrávat hodně zvlláštní typ Žlutého špendlíku, poměrně značně odlišný od klasického. Co je to ve skutečnosti zač je mi stále záhadou...
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 3.8.2015 17:41
Přehled od pana Radima K. je pěkný. Pokud ale chce vnést pořádek do slivoňí, měl by to vzít zešíroka a popsat i ostatní skupiny.
Malá modrá švestka může být odrůda Brněnská, Další poloplaně vypadající keře mohou být "žilienky".
V.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.138 (?), 3.8.2015 17:01
Rád by som si ujasnil špendlíky.
Myrobalány sú podnože a radi rastú na divoko. Majú guľaté plody všetkých darieb okrem žltej, zlú odlučiteľnosť o kôstky a spravidla sú kyslasté aj keď už padajú.
Mirabelky sú spravidla žlté a sú sladšie ako myrobalány. Stormy radi preplodzujú a tak sú plody veľkosťou podoné myrobalánu.
Ja mám na záhrade belice. To sú slivky, ktoré majú najprv mliečno sivú šupu, ktorá dozrievaním priesvitnie a odhaľuje presvitajúcu žltú dužinu. Miesta poškodenia sú do modra, ale zrelé belice sú slivky s priesvitnou šupou. Tvar, kôstka i chuť sú slivkovité - sladké a prezrieravo vodnaté na rozdiel od sliviek pravých, ktoré majú dužinu pevnú a šupu modrú.
Belica nie je mirabelka (tá je na obrázku), Je belica moravský špendík?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 47.253 (?), 3.8.2015 17:36
Mám dojem, že se mýlíte. Na Slovensku se říká špendlíkům "Belice" či "Biele slivky". Setkal jsem se s nimi zatím jen párkrát na Kyjovsku a Bzenecku a opravdu rány modraly, i propadliny po šarce. Průsvitné ovšem nebyly. Možná jejich ojínění tak může působit.
Zdraví Mittwoch
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|