Myrobalán versus špendlík a mirabelka



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Rade91 - (43) - 140.101 (?) 
3.8.2015 1:25, zobrazeno: 70144x

Zdravím pěstitelé,

v tomto tématu bych chtěl, abychom společně udělali jednou pro vždy jasno pro širokou veřejnost, jaké jsou rozdíly mezi těmito třemi, u nás se vyskytujícími ovocnými dřevinami; myrobalánem, špendlíkem a mirabelkou.

Jelikož často bývám na Malé Hané, kde je opravdu velmi, velmi pestrá škála těchto planých slivoní, začal jsem se o ně před pár lety více zajímat a sledovat je. Sám už mám mezi nimi poměrně jasno a 98% těchto keřů zde rostoucích jsou právě

Myrobalány (Prunus cerasifera), které se vyznačují menšími, hladkými listy, a především hladkými a zpravidla načervenalými letorosty (letošním dřevem). Plody jsou kulaté, méně často zašpičatělé, zpravidla jdou hůře od pecky a jsou chuťově i barevně velice variabilní. Zrají od srpna.

Mirabelky (Prunus syriaca, syn. P. domestica var. syriaca) jsou v přírodě mnohem vzácnější. Objevil jsem zde zatím pouze jediný strom, který, žel, slabě plodí. Listy jsou malinko větší, než u myrobalánu, velmi jemně plstnaté, spíše jako u švestky (proto je to botanicky P. domestica). Letorosty však často také načervenalé, ale jemně krátce chloupkaté. Plody ojíněné, žlutooražové, na sluníčku s oranžovočerveným tečkovaným líčkem. Chuť bývá lepší, než u myrobalánu, méně vodnatá, aromatičtější. Dužnina jde zpravidla od pecky.

Špendlíky (Prunus domestica/ P. insititia) jsou podobně variabilní, jako myrobalány, leč jsou mnohem vzácnější. Jsou podobnější švestkám a vyznačují se zespod krátce plstnatými listy i letorosty. Dozrávají od druhé půlky srpna a žluté postupně propadávají, zatímco modré drží na stromě až do pozdního podzimu. Plody jsou velmi chutné, aromatické, protáhlé a ojíněné, jsou ve tvaru a velikosti menší švestky. Špendlík modrý, lidově zvaný také sralka nebo prdlavka, jež jsem zde našel ve dvou exemplářích, má chuť neobyčejně bohatou, řekl bych nejbohatší ze všech slivoní vůbec. Žlutý špendlík jsem zde nenašel vůbec.

V čem bych však potřeboval poradit je dnešní nález. Jelikož máme první dny srpna, takže špendlíky ještě nezrají a drtivá většina myrobalánů také ne (i když 3 místní formy už zrají), zajímalo by mne, co jsem to dnes objevil. Plody byly na myrobalán velmi velké, protáhlé, šly poměrně dobře od pecky, jsou velmi aromatické a chutné, připomínají chutí meruňky se švestkami, ale předvším byly ojíněné. Podle popisu a data zrání (od konce července) bych to viděl jednoznačně na špendlík katalonský, jenže samotná rostlina měla veškeré znaky myrobalánu (listy, letorosty). Tak co myslíte, je to nějaký kříženec, nebo extrémně dobrý myrobalán, nebo je to opravdu katalonský špendlík, který - pokud by to byl on- by podle mě neměl mít nic společného s druhem Prunus domestica, jak je řazen, ale spíše by to byla subspécie myrobalánu, soudě dle listů, větví a habitusu. Zkrátka a dobře, přijde mi, že kapitola těchto ovocných dřevin je buď nedostatečně prozkoumána, nebo už k dnešnímu dni není aktuální.

Myrobalán
Myrobalán
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 178.235 (?), 3.8.2015 8:05

Důležité je také připomenout :  myrobalán slouží také často jako podnožový materiál, jsou na něm mnohé modré peckoviny v prodeji naroubovány, mirabelka se jako podnož pro svoji nezkrotnost v podrůstání nehodí, byť má dobrou afinitu i např.k meruňkám.Špendlík nápadně a na dálku překrásně voní, teď už opadal, je snad ještě na zemi, pokud jste ho neposbíral.Má protáhlé žluté plody, dužnina jde lehce ve zralém stádiu od pecky.Žádné jiné(modré)špendlíky alespoň na JM nejsou.Jeho výskyt se ale i u nás ztenčuje a s čistě špendlíkovým destilátem se už těžko  setkáme. AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 47.253 (?), 3.8.2015 10:17

Zajímavý nález pane Radime. Chtělo by to nafotit i habitus celého stromu, listy a rozříznutý plod, vč. pecky. Mám dojem že špendlíky se mimojiné vyznačují i špičatou šídlovitou peckou (odtud špendlíky). Má vlastní rostlina ještě neplodila.

O katalónském špendlíku a mirabelkách jiných než Nancyských by nám mohl říci více a fotograficky ukázat ing. Fidla.

P.S.: Nancy roste ve starých exemplářích v hanáckém muzeu v Příkazech.

Myrobalán může zrát a zraje i v červenci (teplejší oblasti), vzácně už v červnu (exemplář na metru Skalka v Praze). Také se vyskytují exempláře dozrávající až v říjnu (exemplář v Praze Tróji nedaleko trojského kanálu).

Zdraví Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 3.8.2015 11:06

Viděl bych to na zajímavý typ myrobalánu, pokud je habitos prakticky s ním totožný... Žlutý špendlík je habitem velice podovný na švestku, jen je více jakoby šlahounovitý. Má krásné, blíé a poměrně velké květy. Katalonský špendlík jsem naživo ještě neviděl, ale má být hodně ranný nepřílkiš vzrůstný a plody maj kapkovitý tvar podobně jako Černošická... Modrý špendlík bude asi taky myrobalán. Mirabelek je vícero odrůd, nejznáměnší Nancyská, jiné se prakticky nevyskytují. U mě na zahradě asi Herrenhausenská. Habitem jednoznačně odlišné od myrobalánu, který je vlastně planý předek všech odrůd slivoní-tedy i špendlíků a mirabelek.

Ale souhlasím s panem Radimem, že ta problematika je obsáhlejší než se běžně myslí. U nás tady na Opavsku třeba ted začíáná uzrávat hodně zvlláštní typ Žlutého špendlíku, poměrně značně odlišný od klasického. Co je to ve skutečnosti zač je mi stále záhadou...

                    Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.8.2015 15:59

Podle mě jde o myrobalán, obzvlášť, ksdyž tomu listy a dřevo napovídají. U nás na rozestavěné hitlerovské dálnici jsou myrobalány dominantní náletovoui dřevinou. Je jich tu obrovské množství, některé ještě zelené, další dozrávají, jiné jsou již přezrálé napadané na zem. Liší se barvou, velikostí, chutí i intenzitou růstu. 
   Tedy skutečnost, že plody jsou nyní zralé původ v myrobalánu naprosto nevylučuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 14.170 (?), 3.8.2015 17:41

Přehled od pana Radima K. je pěkný. Pokud ale chce vnést pořádek do slivoňí, měl by to vzít zešíroka a popsat i ostatní skupiny.

Malá modrá švestka může být odrůda Brněnská, Další poloplaně vypadající keře mohou být "žilienky".

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 65.138 (?), 3.8.2015 17:01

Rád by som si ujasnil špendlíky.

Myrobalány sú podnože a radi rastú na divoko. Majú guľaté plody všetkých darieb okrem žltej, zlú odlučiteľnosť o kôstky a spravidla sú kyslasté aj keď už padajú.

Mirabelky sú spravidla žlté a sú sladšie ako myrobalány. Stormy radi preplodzujú a tak sú plody veľkosťou podoné myrobalánu.

Ja mám na záhrade belice. To sú slivky, ktoré majú najprv mliečno sivú šupu, ktorá dozrievaním priesvitnie a odhaľuje presvitajúcu žltú dužinu. Miesta poškodenia sú do modra, ale zrelé belice sú slivky s priesvitnou šupou. Tvar, kôstka i chuť sú slivkovité - sladké a prezrieravo vodnaté na rozdiel od sliviek pravých, ktoré majú dužinu pevnú a šupu modrú.

Belica nie je mirabelka (tá je na obrázku), Je belica moravský špendík?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.8.2015 17:10

Rozdíl mezi mirabelkou a myrobalánem se netýkají jen plodů, ale hlavně fenotypu dřeviny - tvaru a velijkosti listů, výhonů, pupenů, způsobu růstu. Čemu říkáte belice nevím, ale myslím, že špendlíky jsou něco jiného. Slupka i dužina jsou žluté, nikoli průsvitné a poškozená místa nemodrají. Dužina není vodnatá, spíš podobná švestkové konzistenci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 196.17 (?), 3.8.2015 17:24

Takže na fotkách v předposledním příspěvku tohoto vlákna jsou mirabelky nebo myrobalány?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 47.253 (?), 3.8.2015 17:36

Mám dojem, že se mýlíte. Na Slovensku se říká špendlíkům "Belice" či "Biele slivky". Setkal jsem se s nimi zatím jen párkrát na Kyjovsku a Bzenecku a opravdu rány modraly, i propadliny po šarce. Průsvitné ovšem nebyly. Možná jejich ojínění tak může působit.

Zdraví Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika